Eduskunta: Juha Sipilän pahoinpitelyvideon luovuttanut turvallisuusjohtaja irtisanottiin salailun, ei videon luovutuksen vuoksi

2:10imgKatso video: Näistä videoista kohussa on kyse.
Julkaistu 04.06.2021 16:21
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Eduskunta katsoo hallinto-oikeudessa, että se ei irtisanonut turvallisuusjohtaja Jukka Savolaa valvontakameravideon luovuttamisen takia vaan siksi, että tämä salaili videon luovutukseen liittyneitä toimiaan.

Kyse on MTV Uutisten julkaisemasta videosta, jossa kansanedustaja Juha Sipilän kimppuun käydään Pikkuparlamentin nurkalla.

– Tässä asiassa ei olekaan kyse siitä, että turvallisuusjohtaja olisi päättänyt julkistaa valvontakameratallenteita, eduskunnan oikeuteen toimittamissa asiakirjoissa todetaan.

Lue myös: MTV Uutisten saama video näyttää Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen: Tönäisy suojatiellä, näin ex-pääministeri horjahti

Aloitti selvityksen omista alaisistaan

Eduskunnan mukaan Savola oli toiminut vilpillisesti suhteessa eduskunnan päättäviin elimiin ja salaillut toimintaansa peittelemällä sitä ja johtamalla työnantajaansa eduskuntaa harhaan.

Eduskunta syyttää Savolan salanneen eduskunnalta sen, että julkisuudessa esitetty valvontakameranauha tapahtuneesta oli peräisin häneltä.

Todisteena käytetään muun muassa sähköpostia, jossa häneltä kysyttiin onko video peräisin eduskunnan valvontakamerasta ja miten tallenne on voinut levitä median kautta julkisuuteen.

– Kuvia en nyt ole verrannut, mutta MTV:n kuva vaikuttaa olevan suurennettu. Eli vaikuttaa olevan eduskunnan kuvaa mutta en voi olla varma. Kaksi mahdollisuutta, eduskunta tai poliisi, Savola vastasi.

Lue myös: Eduskunnan irtisanottu turvallisuusjohtaja sai tietää potkuistaan sähköpostitse: "Olettaisi, että jonkinlaista häpyä olisi asian hoitamisessa" 

Aloitti selvityksen omista alaisistaan

Eduskunta aloitti selvityksen videotallenteen alkuperästä ja siitä, mitä kautta se on päätynyt mediaan. Tässä kuultiin joukkoa eduskunnassa työskenteleviä turvallisuusvalvojia.

Erityistä huomiota asiassa esitettiin sille, että Savola oli määrännyt turvallisuusosaston virkamiehet kuulusteltavaksi. Eduskunta piti tätä omaksi suojaksi tehtynä peitetoimena.

– Yksikön johtajana toiminut turvallisuusjohtaja on niillä luonut tapahtuneeseen täysin syyttömille alaisilleen pelon siitä, että he saattaisivat joutua virkarikoksesta epäillyiksi tai jopa edesvastuuseen, eduskunta toteaa.

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Potkut eduskunnan turvallisuusjohtajalle – tyly, tarpeeton ja kaikille haitallinen päätös

Irtisanottiin epäluottamuksen vuoksi

Savola kertoi yli kuukautta myöhemmin eduskunnalle luovuttaneensa videot, kun sai kommentoitavakseen eduskunnan sisäisen tarkastuksen raportin aiheesta. Siinä oli tehty johtopäätös, että videot ovat päätyneet medialle eduskunnasta, vaikka luovuttajaa ei pystytty varmentamaan.

– Savolan virheellinen toiminta eduskunnan sisällä ja julkisuudessa sekä hänen systemaattinen pyrkimyksensä toimintansa salaamiseen on saanut aikaan epäluottamuksen häneen ja hänen harkintaansa, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola esitti asiakirjojen mukaan.

– [Turvallisuusjohtajaan] ja hänen arvostelukykyään kohtaan tunnettava erityinen luottamus on ehdoton edellytys hänen tehtäviensä hoitamiselle, eduskunnan vastauksessa hallinto-oikeudelle todetaan.

Lue myös: Muistio paljastaa eduskunnan turvallisuusjohtajan potkujen taustat – epäiltiin yrittäneen heikentää Juha Sipilän kertomusta

Kertoo halunneensa puolustaa demokratiaa

Vastauksessa kuvaillaan myös sitä, kuinka hyökkäyksen kohteeksi joutunut kansanedustaja Juha Sipilä antoi julkisuudessa hyökkäyksestä vakavamman kuvan kuin turvallisuusjohtaja Savola. Tätä julkisuudessa tuotujen eroavien tapahtumakuvausten pääsyä julkisuuteen kerrottiin eduskunnassa oudoksutun. Eduskunta katsoi, että Savolan motiivi videon saattamiselle julkisuuteen liittyisi haluun saattaa kertomukset yleisön arvioitavaksi.

Savola itse kertoo, että hän suostui videota koskevaan tietopyyntöön koska halusi lopettaa tapahtumaan liittyvät spekulaatiot. Hän kertoo halunneensa rauhoittaa asian nostattamaa kuohuntaa ja hälventää epätietoisuutta teon luonteesta. Hän kertoo pyrkineensä näin puolustamaan suomalaista demokratiaa.

Turvallisuusjohtajalla oli kansliatoimikunnan mukaan oikeus virka-asemansa perusteella päättää tallenteen julkaisusta. Kansliatoimikunta itse piti videoita kuitenkin salassapidettävinä.

Helsingin hallinto-oikeudessa puidaan Savolan valituksen johdosta sitä, onko irtisanominen ollut lainmukaista.

Eduskunnan vastauksesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös: JSN: Yleisön olisi syytä tietää eduskunnan turvakameroiden kuvamateriaalin sisällöstä – eduskunnan turvallisuusjohtaja irtisanottiin luovutettuaan valvontakamerakuvaa uutismedioille 

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta