Eduskunta pääsee tällä viikolla iskemään kyntensä hallituksen budjettiesitykseen.
Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksensä ensi vuoden talousarvioksi. Budjetin lähetekeskustelu alkaa huomenna ja jatkuu koko loppuviikon.
Käsittelystä odotetaan kiivasta etenkin sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi Ylellä, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.
Budjettiesityksen loppusumma on 55,7 miljardia euroa. Se on kolme miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Alijäämä pienenee selvästi tälle vuodelle arvioidusta.
Valtion velan arvioidaan olevan 110 miljardia ensi vuoden lopussa.
Hallitus ennustaa työttömyysasteen laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 70 prosenttiin ensi vuonna.
Pieniä ja isoja kohteita
Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron ansiotuloveron kevennyksistä kaikille tuloluokille. Solidaarisuusvero säilyy nykyisellään.
Työn verotuksen keventämisen rahoittamiseksi hallitus päätti korottaa muun muassa alkoholiveroa.
Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, mistä seuraa noin 193 miljoonan euron vähennys opintotuen määrärahoihin.
Väylä- ja tiehankkeet ovat perinteisesti herättäneet tunnekuohuja eduskunnan budjettikäsittelyissä. Tällä kertaa hallitus esittää neljän uuden väylähankkeen aloittamista, mukana ovat muun muassa Kokkolan meriväylä sekä kiinteä yhteys Hailuotoon.
Budjettiin mahtuu pienempiä ja isompia kohteita. Yksi eduskuntaa kiinnostanut asia on kaupallisten tv-uutisten tuki, jonka suuruudeksi esitetään kahta miljoonaa euroa ensi vuodelle.
Kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) johtama työryhmä esitti keväällä, että kaupallisen tv-uutistoiminnan tuki olisi 8 miljoonaa euroa.
Käytännössä ainoastaan MTV:llä on tällä hetkellä merkittävää ja laajaa kaupallista tv-uutistoimintaa Suomessa.