Hallitus on päättänyt budjettiriihessä uusista työllisyystoimista.
Näitä ovat yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nosto, pohjoismainen työvoimapalveluiden malli, oppivelvollisuuden laajentaminen, palkkatuen uudistus ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.
Eläkeikää lähestyvien työllisyysasteen noston saavat pohdittavakseen työmarkkinaosapuolet.
Näillä on saavutettavissa hallituksen tavoite työllisten määrän kasvusta, johon budjettiriihessä piti löytää ratkaisut työllisyyden nostamiseksi vähintään 30 000:lla.
Hallituksen uusi työllisyystavoite koko hallituskauden osalta on 80 000 aiemman 60 000:n sijaan.
Lue myös: Miltä näyttää Suomen ensi vuoden budjetti? Hallitus pitää tärkeän tiedotustilaisuuden: Polttoaineiden verotus kiristyy, koronatestaus ei jää kiinni rahasta...
Ensi vuodessa paljon epävarmuutta
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvaa hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä kokonaisuudessaan elvyttäväksi ja sanoo sen vastaavan vaikeaan suhdannetilanteeseen. Ensi vuoteen liittyy Marinin mukaan yhä paljon epävarmuutta.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittelivät hallituksen budjettiesityksen valtioneuvoston linnassa keskiviikkona.
Hallitus tukee kuntataloutta ja ohjaa rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin yhteensä noin 4 miljardilla eurolla. Kokonaisuudessa rakennetaan Marinin mukaan edellytyksiä myös kestävälle kasvulle.
– Pyrimme varmistamaan, että pääsemme kasvun uralle nopeasti, Marin sanoi.
Valtio on velkaantumassa ensi vuonna 10,7 miljardia euroa, kun vielä elokuun puolivälissä valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa alijäämä asettui 7,0 miljardiin. Kuukaudessa arvio velan tarpeesta kasvoi näin 3,7 miljardia.
Kolmelle päivälle venynyt budjettiriihi oli tällä kertaa vahvasti pääministeri Marinin ja muiden puoluejohtajien käsissä. Muu hallitus kutsuttiin neuvottelupöytään vasta tänään, kun puoluejohtajat olivat jo kertoneet sovusta isoissa kysymyksissä.
Koronan aiheuttama epävarmuus vaikeutti neuvotteluita, mutta myös se, että pöydällä oli paljon asioita. Vaikeita olivat niin energiaverokysymykset kuin työllisyystoimet, joista budjettiriihessä oli luvattu tehdä päätöksiä 30 000 työllisen lisäämisen osalta.
Hallituksen budjettiesitys menee seuraavaksi eduskuntaan, josta odotetaan valmista loppuvuodesta.