MTV seurasi SuomiAreenan Puheenjohtajatenttiä – hallituksen taloustoimille kritiikkiä: "Tässä ei ole päätä, eikä häntää"

2:32img
VIDEO: Käännytyslaki jakoi mielipiteitä puheenjohtajatentissä.
Julkaistu 25.06.2024 20:01(Päivitetty 25.06.2024 22:10)
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtaavat tänään SuomiAreenan Puheenjohtajatentissä. Seuraamme tässä artikkelissa keskustelua.

Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa 25.-28.6.2024 MTV:n ja Porin kaupungin yhteistyönä.

Puheenjohtajatenttiin osallistuvat Sofia Virta (vihr.), Jussi Saramo (vas.), Antti Lindtman (sd.), Harry Harkimo (liik.), Sebastian Tynkkynen (ps.), Mika Poutala (kd.), Antti Häkkänen (kok.), Antti Kaikkonen (kesk.) ja Anders Adlercreutz (rkp.).  

Keskustelua vetävät MTV Uutisten politiikan toimittajat Maria Nykänen ja Alec Neihum.

Lue lisää: Oppositio ihmettelee Orpon puhutteleman Rydmanin ulostuloa: "Näyttää siltä, ettei mikään muutu"

"Onhan tämä ihan käsittämätöntä käytöstä"

Elinkeinoministeri Wille Rydman sai eilen eduskunnan luottamuksen äänin 92–76 hallituspuolueiden edustajien äänillä. Useat opposition kansanedustajat ilmaisivat tyytymättömyyttään lopputulokseen. 

Maanantain luottamusäänestyksessä elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sai hallituspuolueiden tuen muuten, mutta RKP:n Eva Biaudet ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen äänestivät tyhjää. Vastaavasti oppositiossa oleva keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu äänesti Rydmanin puolesta, kuten teki myös perussuomalaisista erotettu Timo Vornanen.

RKP:n vastavalittu puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi puolestaan maanantaina medialle, ettei Biaudet'lle ole koitumassa seuraamuksia.

– Uskon, että eduskunnan puolella tullaan käymään näistä keskusteluja eduskunnan puheenjohtajien tasolla, Tynkkynen sanoo.

Antti Lindtman (sd.) kritisoi Rydmanin toimia ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) suhtautumista.

– Onhan tämä ihan käsittämätöntä käytöstä Rydmanilta. Mikään Petteri Orpon nollatoleranssi ei ole pitänyt, eikä näytä pitävän jatkossakaan, Lindtman sanoo. 

Käännytyslaki jakoi mielipiteitä

SDP on vaatinut niin sanottuun käännytyslakiin lakiin muutoksia, ja laki vaikuttaa olevan hankala asia monille puolueessa.

Käännytyslailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun, elleivät maahan pyrkivät henkilöt ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa tai vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi palautuksen jälkeen.

Esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto ovat lakia vastaan. Myös useat oikeusoppineet ovat kritisoineet jyrkästi käännytyslakia. 

Vasemmistoliiton Jussi Saramo sanoo, että Viktor Orbanin Unkarin oikeusvaltioperiaatteita murennettiin juurikin turvallisuuteen liittyvillä argumenteilla.

Antti Häkkänen (kok.) sanoi, että Suomi-joukkueen pitää löytää asiasta yhteinen ratkaisu. 

– Meidän mielestä olisi alunperinkin pitänyt olla asiasta yhteydessä EU-komissioon, Sofia Virta (vihr.) sanoo.

– On vaikea nähdä, että Sanna Marinin SDP olisi tätä lakia kannattanut, Virta jatkaa.

Lue lisää: Loukkaako käännytyslaki ihmisoikeuksia? Näin vastaa oikeuskansleri

Oulussa kauppakeskus Valkeassa on tapahtunut kesäkuussa kaksi puukotusta, joita molempia epäillään rasistisiksi. Sen tiimoilta eduskunnassa käytiin eilen kiivas keskustelu rasismista SDP:n aloitteesta.

– Sanat muodostaa todellisuutta. Me tiedämme, että sanat johtavat tekoihin, Anders Adlercreutz (rk.) sanoo ja korostaa vastuuta sanomisista ja ilmapiirin synnyttämisestä. 

Lue lisää: Näistä Facebook-puheista kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sai syytteen

Sebastian Tynkkynen kirjoitti vuonna 2017 Facebookiin seuraavasti: "En halua, että Ruskea on uusi Valkea. En halua, että Mogadishu on uusi Oulu". Häneltä kysyttiin, katuuko hän sanomisiaan.

– En kadu, Tynkkynen sanoo. 

Hän kertoo, että hänelle ihonväri ei ole ongelma ja että asiat ovat irroitettu asiayhteydestä. 

– Valitettavasti meidän on pakko puhua vaikeistakin asioista. Uusnatsien teot ovat täysin väärin. Meidän pitää myös puhua niistä asioista, joita olen tuominnut. En pidä kaksoistandardeista, Tynkkynen kertoo.  

Antti Lindtman sanoo Tynkkysen jälleen näyttävän kommenteillaan, mikä on koko hallituksen ongelma.

– Silloin kun pitäisi tuomita ääriliikkeet, niin viedään keskustelu kaikkialle muualle. Kyse on siitä, mitä poliitikot tekevät valta-asemastaan käsin. Vihapuheesta on lyhyt matka vihatekoihin ja päättäjillä on vastuu siitä, minkälaista ilmapiiriä luodaan. Nyt kaiken rasismin ja muukalaiskammoisten kommenttien loputtava, Lindtman sanoo. 

Oulussa kauppakeskus Valkeassa on tapahtunut kesäkuussa kaksi puukotusta, joita molempia epäillään rasistisiksi. Sen tiimoilta eduskunnassa käytiin tällä viikolla kiivas keskustelu rasismista SDP:n aloitteesta.

Lue lisää: Sisäministeri Rantanen ehdottaa repputarkastuksia Ouluun – ei kutsuisi ilmapiiriä rasistiseksi

Sisäministeri Mari Rantanen on väläytellyt Oulun puukotusten jälkeen, että poliisin oikeuksia kannattaisi laajentaa niin, että poliisi voisi tietyillä alueilla tutkia ihmisten reput ja taskut ilman rikosepäilyä.

Puheenjohtajatentin osallistujien mielipiteet jakautuivat Rantasen ehdotuksesta. Vasemmistoliiton Jussi Saramo näkee keinon ainoastaan näennäisenä.

– Ensin lietsotaan pelkoa ja sitten ratkotaan asioita näennäisin keinoin. Mitä huonommin hallituksen talouspolitiikka menee, niin sitä enemmän taas lietsotaan rasismia, Saramo sanoo.  

"Työttömyys, velka ja köyhyys"

Hallitus teki keväällä noin 3 miljardin euron lisäsäästöt, mutta velkasuhde ei olet taittunut ja jatkaa kasvuaan, varoittaa valtiovarainministeriö. Velkaantumisen taittaminen oli hallituksen tärkeimpiä tavoitteita ja kokoomuksen keskeisiä vaalilupauksia.

– Velkasuhde lähtee jo vuoden päästä taittumaan alaspäin, Häkkänen sanoo. 

– Nyt otetaan velkaantumista hallintaan säästöillä ja kasvua vauhdittavilla toimenpiteillä. Tehtiin iso kolmen miljardin lisäsopeutuspaketti, jolla tilannetta saatiin hallintaan. Alijäämämäärä pienenee ensi vuoden jälkeen, Häkkänen sanoo ja lisää hallituksen olevan oikealla tiellä. 

Lindtman toteaa, että hallitus ei ole päässyt lupauksiinsa. 

– Suomessa kasvaa tällä hetkellä työttömyys, velka ja köyhyys. Kasvua ei näy ja velka kasvaa. Lupaukset on petetty. Rakennusalan kriisi pitkittyy ja vetää Suomen taloutta alas. Hallituksen aiheuttama kaaos uhkaa jatkua syksyllä, Lindtman sanoo.

Harkimo haluaa Suomen helpottavan investointeja Suomeen.

– Ihmettelen kokoomusta. On olevinaan talouspuolue ja kaikki menee päin mäntyä. Se että tulisi satatuhatta työllistä lisää on vain kokoomuksen märkä uni, Harkimo sanoo.

Tynkkysen mielestä Ylen toiminnasta kannattaa leikata. 

– Ei tämä maa nouse sillä, että kyykytätte lapsia ja vaikkapa riippumatonta mediaa. Tehkää tästä investointien supervaltio, vihreiden Sofia Virta ehdottaa.

Lue lisää: Kenet haluaisit nähdä, kenen ajatuksia kuunnella? SuomiAreena on täällä taas! 

Hallitus päätti kevään kehysriihessä lopettaa perusterveydenhuollon yöpäivystykset viideltä paikkakunnalta sekä ympärivuorokautisen leikkaussalivalmiuden myös useilta paikkakuntilta.

Säästöä syntyy 25 miljoonaa euroa vuodessa. Vertailun vuoksi, se on yhtä paljon kuin hallitus päätti aiemmin keventää oluen verotusta.

Häkkänen sanoo, että käsitys soten rahoitusta ollaan lisäämässä kahdella miljardilla ja pitää säästöjä siinä mittakaavassa pienenä. 

– Isossa kuvassa henkilöstön riittävyys on iso ongelma. Lisäämme kaksi miljardia lisää soteen. Se on tässä tilanteessa ihan hyvä päätös, Häkkänen kertoo. 

Hallituksen taloustoimille kritiikkiä

Riikka Purra on väläytellyt, että esimerkiksi Kouvolan yöpäivystyksen lakkauttaminen voitaisiin vielä perua, jos käy ilmi, että se ei tuokaan tavoiteltuja säästöjä.

– Totta kai vaikutusarviot aina tehdään ja ne otetaan huomioon, Tynkkynen sanoo. 

Harkimo kuvailee hallituksen alkoholipolitiikkaa "pilsneri-populismina"

– Puolueet lupasivat korjata soten päästessään valtaan. Nyt otetaan 1,4 miljardia velkaa ja ensi vuonna vielä enemmän. Sitä rahaa ei ole budjetoitu missään, Harkimo hämmästelee. 

RKP:n vastavalittu puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo, että yksityistä puolta ei käytetä tarpeeksi tehokkaasti.

– Raja-aitoja pitäisi rikkoa enemmän, hän ehdottaa.

Lindtman kritisoi hallituksen haluja investoida yksityisiin palveluihin samalla, kun vanhuksilta leikataan ja terveyskeskusjonoja pidennetään. 

– Tämä on arvovalintakysymys. Leikkauksien keskellä hallitukselta löytyy aina kuitenkin rahaa investoida yksityisiin terveyspalveluihin tavalla, jota kritisoi jopa lääkäriliitto. Tässä ei ole päätä, eikä häntää, Lindtman toteaa.

Suomi ei ole saavuttamassa ilmastotavoitteita

Tuoreiden arvioiden mukaan Suomi ei ole saavuttamassa hiilineutraalisuustavoitetta vuodelle 2035, vaikka tällainen tavoite lakiin on kirjattu.

Häkkäsen mukaan hallituksen toimet tulevat näkymään myöhemmin.

– Meitä kiinnostaa aidosti päästöjen vähentyminen Suomessa ja maailmalla, Häkkänen sanoo.

– Kaikki meidän poliittinen toiminta tulisi tähdätä siihen, että koko meidän yhteiskunta olisi mukana ilmastotoimissa, Saramo sanoo.

Adlercreutzin mukaan hallitukselta on tulossa lisää toimia ja hänen mukaansa talous- ja ilmastotoimet kulkevat käsi kadessä. 

Luontokadon pysäyttämiseen tarkoitettu ennallistamisasetus hyväksyttiin EU:ssa hiljattain Itävallan käännyttyä yllättäen sen puolelle. Suomen hallitus vastusti asetusta. Asetus määrää, että 20 prosentilla EU:n maa- ja merialueista täytyy tehdä toimia, joilla palautetaan luonnon tilaa lähemmäksi alkuperäistä.

Lindtmanin mukaan suomalaista ympäristöä pitää suojella nimenomaan suomalaisia varten.

– Suomenkin etu on se, että EU:n ympäristönsuojelu etenee, Lindtman sanoo. 

Myös Virta pitää asetusta tärkeänä. 

– Ennallistamisasetuksessa on kyse nimenomaan suomalaisten luonnosta ja mökkirannoista, hän sanoo. 

Keskusta on ollut asetusta vastaan.

– Hallitus ei vaikuttamistyössään riittävästi onnistunut eurooppalaisella tasolla. Nyt täytyy tässä kotimaan jatkotyössä katsoa, ettei se aiheuta kohtuuttomia kustannuksia yksittäiselle maanomistajalle tai yksittäiselle metsänomistajalle, Kaikkonen sanoo. 

Sähköautoilun toivotaan kehittyvän kaikkien saataville

Suomen ilmastopaneeli on moittinut hallitusta siitä, että hallitus hidastaa liikenteen sähköistymistä. Esimerkiksi bensan ja dieselin veronalennukset ovat vähentäneet sähköautoilun houkuttavuutta.

Tynkkynen toteaa sähköautojen olevan edelleen kalliita, eikä kaikilla ole niihin varaa. Hänen mielestä täytyy pitää huolta sekä polttoainemoottorilla ajelevista autoilijoista. Myös Harkimo toteaa sähköauton hankinnan olevan kallista, mutta muistuttaa, että sähköauton käyttökustannukset ovat edullisempia. 

Sähköautoilun toivotaan tulevan edullisemmaksi ja latausverkoston tulevan kattavammaksi. 

– Varmasti liikenne tulee menemään sähköisempään suuntaan, Kaikkonen sanoo.

Saramo muistuttaa, että arvonlisäveron nostamisella hallitus nostaa myös bensan hintoja. 

Puheenjohtajien valinnat mökkikavereiksi

Lopuksi puheenjohtajat vastasivat kysymykseen siitä, kenen istuvan hallituksen ministerin kanssa he lähtisivät kesämökille. 

Harkimo lähtisi Orpon kanssa ja kertoisi hänelle, miten taloutta hoidetaan. 

– Nyt heillä ei ole mitään käsitystä siitä, Harkimo kritisoi.

Häkkänen kertoo tulevansa kaikkien ministereiden kanssa toimeen.

– No ota ne kaikki mökille, Harkimo kannustaa. 

Tynkkynen puolestaan lähtisi treenaamaan ruotsin kielen taitoa Adlercreutzin kanssa. 

Kaikkonen valitsee Häkkäsen, jonka kanssa haluaisi puhua maanpuolustuksesta ja isänmaan turvallisuudesta.

– Kyllä myös kalastaminen kiinnostaa, Kaikkonen sanoo. 

2:15img

Näin puheenjohtajat pärjäsivät SuomiAreenan puheenjohtajatentissä.

Lue lisää: Uusia nimiä ja kovia käänteitä – tätä on luvassa SuomiAreenan Puheenjohtajatentissä tänään kello 20

Kenet haluaisit nähdä, kenen ajatuksia kuunnella? SuomiAreena on täällä taas!

Tuoreimmat aiheesta

Suomiareena