"Oikeistopopulistien menestys nuorten keskuudessa voi olla Marinille kohtalokas", kirjoitti Der Spiegel -lehti. New York Times kutsui Marinia poliittiseksi rokkistaraksi.
Suomen vaalit ovat nousseet otsikoihin totuttua enemmän maailman medioissa. Mediaa kiinnostaa erityisesti se, pääseekö pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkokaudelle vai ei.
– Sanna Marin, Suomen poliittinen rokkistara, saattaa luisua, otsikoi Yhdysvaltain luetuimpiin kuuluva New York Times -lehti tänään maailman uutisten sivullaan.
Lehti totesi Suomen eduskuntavaalien olevan tällä kertaa "erittäin tiukat" kolmen suurimman puolueen välillä.
– Sanna Marin taistelee selviytymisestä kolmiottelussa, otsikoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.
– Suomalaiset äänestävät vaaleissa, joita pidetään lähes tasaväkisenä kamppailuna oikeistopopulistien, konservatiivien ja pääministeri Sanna Marinin keskustavasemmiston välillä, BBC jatkoi.
BBC huomautti, ettei Ukrainan sota ole juurikaan vaikuttanut kampanjointiin, vaikka Suomella on pitkä raja Venäjän kanssa. Näissä vaaleissa taistelua on BBC:n mukaan käyty enimmäkseen taloudesta, kun suomalaiset tekevät "suuren valinnan maansa tulevaisuuden suunnasta".
Lue myös: Expressen: Suomesta on tulossa kuin Ruotsi – nämä kolme nousevaa politiikan ilmiötä ovat jo totta länsinaapurissa
"Marin taistelee työpaikastaan"
Myös yhdysvaltalainen CNN korosti Marinia ja kutsui vaaleja hänen "taistelukseen työpaikastaan".
– Valtaannousunsa jälkeen (Marinia) on pidetty maailman näyttämöllä jonkinlaisena edelläkävijänä sekä esimerkkinä edistyksellisille johtajille kaikkialla maailmassa, CNN kirjoitti.
– Hänen nuoruutensa ja sukupuolensa ovat saaneet hänet erottumaan edeltäjistään, jotka ovat suurimmaksi osaksi olleet keski-ikäisiä miehiä.
Kanava kertoi Marinin johtamaa koalitiota kuitenkin kritisoidun kotimaassa runsaiden julkisten menojen ja lainanoton vuoksi.
CNN muistutti, kuinka Marin sekä hänen uusiseelantilainen silloinen kollegansa Jacinda Ardern panivat luun kurkkuun toimittajalle, joka kyseli tiedotustilaisuudessa, tapasivatko pääministerit siksi, koska he molemmat ovat nuoria naisia. Marin tokaisi pääministerien tavanneen, koska he ovat pääministereitä, CNN kertoi.
Saksalainen Der Spiegel -lehti kutsui sekin vaaleja "tiukaksi kilpailuksi" ja mahdollisesti "kohtalokkaaksi" kamppailuksi Marinille.
– Pääministeri Sanna Marin joutuu pelkäämään virkansa puolesta suuresta suosiosta huolimatta. Oikeistopopulistien menestys nuorten keskuudessa voi olla hänelle kohtalokas, lehti kirjoitti eilen.
Turkkilainen arvio: Turkin Nato-ratifiointi vahvisti Marinia
Suomen vaalit nousivat etusivun uutiseksi myös Turkin valtiollisella Anadolu-uutistoimiston englanninkielisellä sivustolla, jota Suomessakin on viime kuukausina luettu ahkerasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin käänteiden seuraamiseksi.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kommentoi uutistoimistolle Anadolun mukaan, että luottamus Mariniin on "alkanut laskea".
– Vanhasen mukaan nuori johtaja menetti suosiotaan oppositiopuolueiden ja presidentin vastareaktion vuoksi, kun Marin harkitsi mahdollisesti Hornet-hävittäjien lähettämistä Ukrainaan auttamaan taisteluissa Venäjää vastaan, Anadolu kirjoitti.
Anadolu kuvaili Marinia "moderniksi feministiseksi johtajaksi".
Turkin CNNTürk-kanava taas arveli, että Turkista kuluneella viikolla saatu Nato-jäsenyyden ratifiointi olisi vahvistanut Marinia sopivasti ennen vaaleja.