Ulkomaiset mediat uutisoivat laajasti Suomen presidentinvaaleista: "Kremlistä ei odoteta puhelua"

AOP Stubb ja Haavisto
Tomi Natri /All Over Press
Julkaistu 11.02.2024 17:04

MTV UUTISET – STT

Ulkomaisissa medioissa Suomen presidentinvaaleista on uutisoitu enimmäkseen Venäjä-suhteiden, itärajan sulkemisen ja Nato-jäsenyyden näkökulmista, onhan Suomi sotilasliiton uusin jäsen.

Stubb vai Haavisto? Näin seuraat vaalien ratkaisuhetkiä!

  • Kello 17: Vaalikahvit
    MTV Uutisten toimittajat Jere Silfsten ja Annika Nuotto jalkautuvat vaalihumun keskelle kahvittamaan äänestäjiä. 
  • Kello 19.20: Tulosilta
    Vaalipäivä huipentuu MTV:n Tulosiltaan. Uutisankkuri Jaakko Loikkasen luotsaama suora lähetys alkaa kello 19.20.
  • Kello 20.00: Ennakkoäänet julki
  • Maanantaina kello 6.25: Vaalianalyysi
    Maanantain Huomenta Suomessa vaalitulosta analysoivat muun muassa Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala sekä konkaritoimittajat Unto Hämäläinen ja Heikki Vento.

New York Times julkaisi viikonloppuna pitkän reportaasin Suomen itärajalta kertoen Suomen sulkeneen joulukuussa rajanylityspisteensä Venäjältä ja valmistelevan nyt uutta, tiukempaa rajalakia Venäjän hybridioperaatiota vastaan.

Lehti toteaa, että kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb ja vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto vetävät molemmat "kovaa linjaa" sekä Venäjän että turvapaikanhakijoiden suhteen.

– Kumpi sitten voittaakaan sunnuntaina, hän tulee ottamaan johtoaseman Suomen uuden roolin muovaamisessa sotilasliitto Natossa, mutta nyt maahanmuuttokysymys todennäköisesti vie paljon huomiota, mikä johtavien asiantuntijoiden mukaan voikin olla tahallista häirintää (vaalien alla), lehti kirjoittaa.

Lue myös: Mitä ihmettä? Katukuvaan ilmestyi outoja vaalijulisteita

Ulkomaiset mediat ovat haastatelleet juttuihinsa laajalti suomalaisia asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka korostavat sekä Stubbin että Haaviston olevan erittäin kokeneita ulkopolitiikassa.

Uutistoimisto AFP kertoo Suomella olleen hyvät välit Venäjän kanssa kylmän sodan aikana, mutta että Suomen ja Venäjän välille laskeutui "radiohiljaisuus" Suomen päätettyä hakea Naton jäseneksi.

–  Kumpikaan presidenttiehdokkaista ei odota puhelua Kremlistä vaalivoittonsa jälkeen, AFP toteaa.

Guardian: Haavisto ihmetteli homokeskustelua

Brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa Haaviston kanssa keskityttiin hänen homoseksuaalisuudestaan kirvonneeseen keskusteluun Suomessa. Jutussa kerrottiin Helsingin yliopiston kyselystä, jonka mukaan kolmasosa ei äänestäisi Haavistoa hänen puolisonsa Antonio Floresin vuoksi.

Haavisto sanoi Guardianin jutussa yllättyneensä keskustelusta ja syytti erityisesti Ylen toimittajia väittelyn laukaisemisesta aiheen ympärillä.

Lue myös: Milloin presidentti astuu virkaansa, entä paljonko hänen palkkionsa on? Tässä viisi faktaa tulevasta presidentistä

–  Mielestäni myös monet kommentaattorit ovat hieman yllättyneitä siitä, kun olen presidenttiehdokkaana kolmatta kertaa ja aihe ei noussut esiin ensimmäisellä kierroksella, joten miksi siitä tuli sellainen toisella kierroksella? Haavisto ihmetteli perjantaina julkaistussa haastattelussa.

–  Edes (vuonna 2012) se ei ollut ongelma, joten nyt toisella kierroksella se tuntuu hieman keinotekoisesti nostetulta, hän moitti.

"Historiallisesti tärkeimmät vaalit"

Länsimaisiin medioihin nähden Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass uutisoi  vaaleista kuivakasti luetellen vain faktat äänioikeutettujen määrästä sekä presidentin valtaoikeuksista.

Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kirjoitti eilen, että suomalaisilla on "edessään vaalit, joita pidetään laajalti historiallisesti tärkeimpinä" Suomen tultua Naton jäseneksi ja Pohjoismaiden omaksuttua "vahvan Venäjän-vastaisen kannan". Turkki jarrutti pitkään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioimista, vaikka se lopulta päästikin Suomen hieman helpommalla länsinaapuriin nähden.

Miksi juuri sinä? Näin Stubb ja Haavisto vastasivat 1,5 minuutissa

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit