Politiikan pörssikurssit eli kannatuksen nousut ja laskut ovat politiikan popcornia, ainakin jos puolueilta kysyy. Keskustan jälleen laskusuunnassa oleva suosio mahtuu virhemarginaaliin, mutta sillä on vaikutusta hallituksen sisäiseen dynamiikkaan ja siksi 10,8 prosentilla on väliä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Keskusta kellotti Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa itselleen lähes kaikkien aikojen surkeimmat kannatuslukemat. Puheenjohtaja Katri Kulmunin ja keskustalaisten ilo paremmista ajoista jäi lyhytaikaiseksi. Laskua edellisestä mittauksesta on reilun prosenttiyksikön verran.
Taloustutkimuksen analyysin mukaan keskusta vuotaa taas perussuomalaisiin, kokoomukseen ja katsomoon.
Samaan aikaan pääministeripuolue Sanna Marinin (sd.) johdolla on hieman vahvistanut asemiaan. (16%, +1,1 %-yksikköä). Vihreiden ympärillä vellonut kohu ulkoministeri Pekka Haaviston al-Hol -toimista on odottavassa vaiheessa, kun perustuslakivaliokunta jatkaa asian puimista.
Myöskään julkinen keskustelu sisäministeri Maria Ohisalon kansliapäällikkönimityksestä ei näytä tiputtaneen vihreiden kannatusta. Päinvastoin myös vihreiden kannatus on noussut hieman (13,3%, +1,3 %-yksikköä).
Lue myös: Ylen gallup: Perussuomalaisten tukeva etumatka säilyy – keskustan kannatus taas alamäessä
Pääministeri kuitannut julkisuushyödyn
Hallitus on tehnyt useita ulostuloja viime päivinä. Perhevapaauudistuksella, hoitajamitoituksella ja ilmastoseminaarilla on haluttu näyttää, että jahkailevaksi arvostellussa hallituksessa on nyt tekemisen meininki. Julkisuudessa poliittiset sovut on kuitenkin päässyt tuoreeltaan kuittaamaan pääministeri Sanna Marin.
Toisen päähallituspuolueen huono tilanne on myös pääministerin ongelma. Hallituksella on edessään kovat kuukaudet ja siksi pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyön täytyy pelata.
Työllisyystoimet ja konkreettiset isot ilmastoteot turpeineen odottavat ratkaisua. Pikavoittoja ei ole luvassa. Kun keskustan kannatus heiluu, heiluttaa se pahimmillaan koko hallitusta.
Ensin Antti Rinteen pääministerikaudella muu hallitus odotteli keskustan sisäisen kisan eli puheenjohtajataiston ratkeamista Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin välillä. Sen jälkeen hallitus kaatui keskustan vedolla ja nyt kovasta yrittämisestä huolimatta puolue ei saa kannatustaan kuntoon.
Niskaan hengittävä kenttä ja Väyrysen paluu
On syytä pitää mielessä, että keskustan kenttä hengittää koko ajan Katri Kulmunin ja keskustaministerien niskaan. Alunperinkin maakuntien miehet ja naiset epäilivät punavihreään hallitukseen lähtemistä. Puolue perusteli tilannetta sillä, että keskusta sai lähes kaiken haluamansa hallitusohjelmaan.
Keskusta yrittää epätoivon vimmalla terästää otetaan. Nurkkaan ahdistettuna puolueen on pakko saada kädenjälkeään näkyviin sekä hallituksessa että julkisuudessa. Hallituslähteiden mukaan hymyilevän julkisivun takana päätöksistä, esimerkiksi hoitajamitoituksesta, on väännetty kovaa.
Hallitusohjelmarehentelyn sijaan keskusta yrittää tällä hetkellä viestiä omilleen, että esimerkiksi ilmastotoimissa puolue on tolkun jarrumiehenä, joka vahtii maakuntien ihmisten etua. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kuittasi Vuosaaren tulokset täysin keskustan ansioksi. Tämä ei ole monipuoluehallituksessa koskaan se voittava strategia.
– Ilmastoneuvonpidon lopputulema osoittaa, miksi keskustaa tarvitaan hallituksessa. Puolenpidosta on kyse. Lopputulema olisi ilman keskustaa ollut todennäköisesti isosti toisenlainen, Kurvinen rehvastelee maanantaisessa tiedotteessaan.
Hankalassa tilanteessa Kulmunin taakaksi on ilmestynyt edeltäjillekin tuttu riesa, politiikan ikiliikkuja Paavo Väyrynen.
Sekavien vaellusvuosiensa jälkeen takaisin keskustaan liittyvä Väyrynen yrittää paluuta puoluehallitukseen ruotsinkieliseen piiriin kuuluvan Maalahdenseudun Keskustan kautta. Samainen piiri on ollut hankauksissa puolueen kanssa jo pitkään eli sopii siis hyvin Väyrysen uudeksi kodiksi.
Ja Väyrynen. Hän ei muutu eli iloisia aikoja odotettavissa lähinnä politiikan penkkiurheilijoille.
-Aion ryhtyä käyttämään kaikkia puolueen jäsenille sääntöjen mukaan tarjolla olevia mahdollisuuksia vaikuttaa sen aatteelliseen ja poliittiseen linjaan, Väyrynen linjaa.
Joko Saarikkoa huudetaan apuun?
Jos veikata sopii puolueen tupailloissa ja keskustan taustakeskusteluissa tilannetta puidaan käsi nyrkissä. Puolueväen on myös mietittävä jatkaako keskusta ensi kesän puoluekokouksen jälkeen Katri Kulmunin vedolla.
Joko perhevapaata viettävän Annika Saarikon puhelin pirisee? Ministeriksi elokuussa palaava Saarikko on itsestään selvästi se pelastaja, jonka puoleen keskustaväki suuntaa katseensa ja toivonsa, jos Kulmuni ei saa kannatuslukuja nousuun.