Perussuomalaisten nousu kakkoseksi oli odotettu uutinen loppiaisen alla. Kokoomuksen Petteri Orpo on matkalla pääministeriksi, mutta ilo on jäämässä lyhyeksi, koska hallituksen synnyttäminen niin Sdp:n kuin perussuomalaisten kanssa on vähintäänkin tuskaista, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Tuoreen mielipidemittauksen tulos on se, mitä politiikan ammattilaiset ja penkkiurheilijat ovat uumoilleet jo jonkin aikaa. Perussuomalaiset on noussut kakkoseksi ohi Sdp:n Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa 19,3 prosentin kannatuksella. Nousua on lähes kaksi prosenttiyksikköä.
Lue myös: Perussuomalaiset on kiilannut SDP:n ohitse kakkoseksi Ylen puoluekannatusmittauksessa
Taloustutkimuksen aineiston kiinnostavin tieto on, että oppositiopuolue perussuomalaisten kannatus nousee erityisesti naisten keskuudessa.
Huhtikuun vaalien alla puolueen tilanne on hyvä myös siinä mielessä, että perussuomalaiset on pystynyt kiskomaan kannatustaan ylöspäin nukkuvien puolueesta.
Kovat ajat, erityisesti kansalaisten huoli jokapäiväisesti toimeentulosta, sähkölaskuista ja ruuan hinnasta ovat teemoja, joita perussuomalaiset on pitänyt esillä koko syksyn eduskunnassa.
Energian hintapaineet eivät ole puolueelle Ukrainan sodan ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin aiheuttama kriisi, vaan vähintään yhtä paljon nykyisen hallituksen viherhumppaa.
Hallituksen paniikkireagointi kasvaviin sähkölaskuihin ja tukipaketit syövät toisaalta terää perussuomalaisten kritiikiltä alkuvuoden aikana.
Perussuomalaiset nojaa edelleen vahvasti maahanmuuton huonojen puolien rummuttamiseen. Keskustelu katujengeistä ja kaupunkien turvattomuudesta on puolueella lähinnä maahanmuutto-ongelma, mutta asia, joka puhuttaa kansalaisten kahvipöydissä.
Kolme selvää nostoa. Ihmisten iholla arjessa juuri nyt. Se näyttää purevan.
Vaalitaistelun alla on kiinnostavaa nähdä, millaisia tulevaisuusratkaisuja puolue pystyy puheenjohtajansa Riikka Purra (ps.) johdolla tarjoamaan talouden sopeutukseen ja kasvuun.
Suo siellä, vetelä täällä – kokoomuksen tuska
Kokoomus jatkaa ykkösenä 23 prosentin kannatuksella. Tiputusta edellisestä mittauksesta on prosenttiyksikön verran. Ero kakkosena olevaan perussuomalaisiin on 3,7 prosenttiyksikköä.
Yllättäen puolueen suurin pulma saattaa olla tällä hetkellä puheenjohtaja Petteri Orpo. Miten kantti kestää tykityksen joka puolelta?
On selvää, että kokoomusjohtajan ulostuloja seurataan suurennuslasilla, mutta viime aikoina kokenut poliitikko on kompastellut erilaisilla möläytyksillä juuri julkisuudessa. Tenteissä "kiljuvat naiset" ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) vanhempainvapaan äimistely ovat herkullisia aiheita, mutta eivät välttämättä viesti, joka puree kokoomuksen tarvitsemiin kaupunkilaisäänestäjiin.
Seuraavalla hallituksella on edessä kova talousurakka, jos siis puolueet ylipäätään ostavat täysin valtiovarainministeriön laskelmat yhteensä yhdeksän miljardin sopeutustarpeesta kahden seuraavan vaalikauden aikana.
Valtiovarainministeriön velkavaroittelut nousevat näkyvimmin esiin kokoomuksen ulostuloissa. Samaan aikaan puolueen laajoja veronkevennysvaatimuksia tullaan haastamaan kovaa kevään vaalitaistelussa.
Kokoomus on matkalla pääministeripuolueeksi, mutta ilo jää lyhyeksi.
Millä pohjalla ja millä linjalla? Myös omien ja kansalaisten odotukset ovat ristiriitaisia.
Maaseudun Tulevaisuuden tuoreessa kyselyssä kokoomuksen ja Sdp:n sinipuna on kansalaisten suosikkipohja seuraavaksi hallitukseksi 27 prosentin kannatuksella.
Samaan aikaan kansalaiset toivovat, että seuraava hallitus tekee oikeistolaista politiikkaa.
Vähintäänkin haastava rasti, jos Orpo lähtisi muodostamaan hallitusta Sanna Marinin demareiden kanssa.
Kokoomuksessa muistetaan myös hyvin, miten tuskaista hallitusyhteistyö demarien kanssa oli Jyrki Kataisen pääministerikaudella. Lopullisesti pakka hajosi nelivuotiskauden lopulla Alexander Stubbin (kok.) ja Antti Rinteen (sdp) vedolla keväällä 2015, kun Katainen oli häipynyt Brysseliin ja Jutta Urpilainen (sdp) oli laitettu vaihtoon puheenjohtajan paikalta.
Sdp:n valmius talouden sopeutuksiin on vielä hämärän peitossa. Esimerkki siitä saatiin MTV:n Uutisextrassa loppuvuodesta, kun hohtimilla kiskoen toimittaja Jaakko Loikkanen sai puheenjohtaja Sanna Marinista irti listan, mihin ei ainakaan kosketa.
Kokoomuksen oma kenttäväki suosii tällä hetkellä kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituspohjaa demarien sijaan. Tämä selvisi MTV Uutisten puolueiden piiripäättäjille viime kuussa tekemästä kyselystä.
Kokoomuksen piiripäättäjien mieluisimmaksi hallituskumppaniksi on noussut perussuomalaiset peräti 30 prosentin osuudella. Vielä viime vuonna perussuomalaisten suosio kokoomusvastaajien joukossa oli vain 15 prosenttia.
Perussuomalaisten kanssa Orpolla olisi myös edessään muutama isompi pulma. Kokoomus liputtaa elinkeinoelämän viestiä, että Suomi tarvitsee valtavan määrän työperäistä maahanmuuttoa tulevaisuudessa. Muuten ikääntyvä Suomi ei pyöri. Tämä ei maistu perussuomalaisille.
Samaan aikaan ilmastonmuutos ja kallis vihersiirtymä on aihe, joka jakaa selvästi myös kokoomusta ja perussuomalaisia. Tässäkin kokoomuksen selän takana hengittää elinkeinoelämä, joka näkee vihersiirtymässä isoja bisnesmahdollisuuksia Suomelle.
Miten paljon siis kokoomus joutuisi taipumaan tavoitteistaan ja arvoistaan, jotta hallitus ylipäätään saadaan kasaan?
Marin pitää puoluettaan pystyssä
Pääministeripuolue Sdp on siis Ylen mittauksessa kolmantena. 18,8 prosentin kannatus on hyvä suoritus pääministeripuolueella ja se nojaa suosittuun Sanna Mariniin.
Pelkkä tähtipöly ei riitä vaaleissa. Muutakin tarvitaan.
Samalla kokoomuksessa kannattaa muistaa, että Marin on kova luu tenteissä. Vaaliteemoissa se lähtee todennäköisesti haastamaan myös kokoomuksen talouslinjaa.
Himppanen valoa keskustalle, vaikka vaalitappio häämöttää
Kannnatustuskissaan pyörivälle keskustalle tuorein mittaus tuo pientä valoa. Nokka on nippa nappa kymmenen prosentin yläpuolella ja nousua on vajaat kaksi prosenttiyksikköä. Vaaleihin on siis aikaa enää vajaat kolme kuukautta. Eduskunta aloittaa työnsä jo ensi viikolla. Vaalikuume nousee, hyvä niin.
Puolueiden on aika iskeä kortit avoimesti pöytään. Ajat ovat kovat, myös neljän seuraavan vuoden aikana. Tarvitaan realismia ja tosiasioita fiilisten sijaan. Samalla ihmiset tarvitsevat myös näkymää ja toivoa tulevaan. Pelkällä kurjuudella vaaleja ei voiteta.