Yhdysvaltain presidentinvaaleilla ja kotimaan politiikan kiistoilla on yhteys, jota puolueet joutuvat miettimään matkalla kohti vuoden 2027 eduskuntavaaleja, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Hallituksen kannatus on nyt alimmillaan Petteri Orpon (kok.) pääministerikaudella. Orpon hallitus on myös epäsuositumpi kuin kaksi edeltäjäänsä samaan aikaan hallituskauttaan. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 42 prosenttia.
Samaan aikaa SDP on ottanut tiukan otteen maan suosituimman puolueen paikasta. Tämä käy ilmi Ylen tuoreesta mielipidemittauksesta.
Lue lisää: Ylen gallup: SDP edelleen suosituin puolue
Nukkuvia äänestäjiä, perussuomalaisia äänestäneitä ja jopa kokoomuslaisia. Sieltä Antti Lindtmanin SDP noukkii puolueelleen tällä hetkellä lisää kannatusta. Suurinta oppositiopuoluetta äänestäisi tällä hetkellä 24,3 prosenttia. Kasvua edelliseen kuuhun on 1,7 prosenttiyksikköä.
Työelämäuudistukset, synkkä taloustilanne sekä alueilla kasvava huoli terveyspalvelujen kestävyydestä siivittävät odotetusti SDP:n ykköspaikalle.
SDP:n nousua on ehditty povailla jo pidemmän aikaa, ja voi sanoa, että erityisesti Orpon kokoomus on pitänyt pintansa yllättävän pitkään ennen kannatuksen notkahdusta hallitusvastuusta huolimatta.
Yllättäviä ryhmiä kokoomuksen sukelluksen takana
Kokoomus on toiseksi suosituin puolue 18,8 prosentin (-1,2 prosenttiyksikköä) lukemilla.
Osa kokoomuslaisista ei tiedä tällä hetkellä ketä he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.
Puoluetoimistolla huolta aiheuttaa varmasti se, mistä kokoomus vuotaa tällä hetkellä. Orpon kokoomuksen takaa on lähtenyt naisäänestäjiä, varttuneita ja korkeasti koulutettuja, käy ilmi Ylen tausta-aineistosta.
Sitä peruskalliota, joka on vienyt puolueen voittoon vaaleista toiseen.
Terrieri Purra ja laskeva kannatus
Myös perussuomalaisten alavire jatkuu. Tiputusta edelliseen kyselyyn verrattuna on prosenttiyksikön verran. Kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi pääsee 15,7 prosentin kannatuksella.
Perinteisesti perussuomalaiset päätyvät katsomoon, jos puolueen politiikka ei nappaa. Saksien heiluttelu alkaa näkyä myös perusduunarien arjessa.
Tähän asti erityisesti valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Riikka Purra on puolustanut jopa hallituskumppani kokoomuslaisten yllätykseksi hallituksen leikkauspolitiikkaa terrierin lailla.
Keskusta pysyy paikoillaan
Keskusta on topakoitunut syksyn tullen, mutta ankara puuhastelu ei näy kannatusluvuissa. Antti Kaikkosenkin johdolla lukemat ovat jämähtäneet paikoilleen. Keskustan valitsisi 13,1 prosenttia äänestäjistä. Matkaa perussuomalaisiin on 2,6 prosenttiyksikköä.
Keskustan isoimmat paukut ovat tällä hallituksen sote-politiikan arvostelussa. Puolue vaatii esimerkiksi hyvinvointialueille lisää aikaa vuoteen 2028 asti taloutensa tasapainottamiseen.
Puolue toivoo pitävänsä asemansa alueilla kevään vaaleissa.
Orpon hallituksen taival vaikeutuu
Orpon ja hallituksen suurin oivallus on ollut se, että suurin osa vaikeista päätöksistä on runnottu valmiiksi heti hallituskauden alussa.
Ensi vuodesta voi jo ennustaa rivinsä pitäneelle porukalle ongelmia.
Perussuomalaisilla on ollut vaikeuksia saada kunta- ja aluevaalien ehdokashankinta vauhtiin. Miten saada omat innostumaan sote-palveluista ja koulutuksesta? Vaalitappio heijastuisi väistämättä myös hallitusyhteisyöhön.
Puoliväliriihen mennessä pitäisi saada jotain kättä pidempää, jolla hallitus voisi vauhdittaa kituliasta talouskasvua.
Monet oppositiopoliitikot arvioivat, että hallitus joutuu myös tekemään lisäsopeutuksia ensi kevään puoliväliriihessä.
Ja sitä myrkkyä on entistä vaikeampi myydä niin omille tukijoille kuin muille suomalaisille. Leikkaukset alkavat konkretisoitua yhä suuremmalle joukolle suomalaisia.
Mielenkiintoista on myös se, joutuuko pääministeripuolue kokoomus ottamaan kovempaa matsia perussuomalaisten kanssa, kun hallituskauden loppusuora avautuu kevään puoliväliriihen jälkeen.
Tähän mennessä Orpo on ajautunut näennäistopakan isän rooliin. Tuskaisa pääministeri on joutunut selittelykannalle perussuomalaisten härkkimisen kanssa. Nuhtelut ovat valuneet kuin vesi hanhen selästä ja samalla heikentäneet pääministerin auktoriteettia.
Talous, talous, talous
Vaikka Yhdysvaltain vaalien opetuksia ei voi siirtää suoraan Suomeen, yksi asia heijastuu Suomeen ja muuhun Eurooppaan.
Ja tätä puolueet makustelevat ja se vaikuttaa lopulta kaikkeen. Maailmanpolitiikasta Mähösen Sirpan ärtymykseen, kun elämässä ei ole näkymää paremmasta.
Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin neuvonantajan James Carvillen kuuluisa lause pätee edelleen ja vauhditti myös Donald Trumpin vaalivoittoon.
It´s the Economy, Stupid.
Talous ja oma kukkaro ovat edelleen politiikan suurin muutosvoima.