Uudenmaan rajat aukesivat jo iltapäivällä. Hallitus onnistui yllättämään, mutta samalla Uudestamaasta voi tulla vedenjakaja, joka nostaa pintaan sekä hallituksen sisäisiä että laajempia säröjä, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Uudenmaan sulku purettiin asetuksella saman tien hallituksen kokouksen jälkeen. Liikkumisrajoituksille ei ollut hallituksen mukaan enää oikeudellisia perusteita. Valmiuslain 118 pykälän kovia valtuuksia ja perusoikeuksiin kuuluvaa liikkumisen rajoitusta voi käyttää vain, jos se on välttämätöntä.
Oikeudellinen arvio oli siis keskeinen tekijä, kun Uudenmaan eristys purettiin välittömästi.
Hallitus kuuli eilen maratonkokouksessaan myös THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön arviot koronaepidemiasta.
Keskustan eduskuntaryhmä olisi jatkanut Uudenmaan sulkua
Tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutteli, että hallitus oli ratkaisussaan yksimielinen. Kovan puristuksen takana se kuitenkin oli. Poliitikkojargonilla hallitus kävi siis perinpohjaisen keskustelun asiasta.
MTV Uutisille kerrottiin jo ennen Säätytalon kokousta, että maakunnista on tullut paljon huolestuneita kyselyitä Uudenmaan rajan avaamisesta. Karkeasti ilmaistuna, että sieltäkö ne nyt vyöryvät mökkipitäjiin koronaa levittämään.
Poliittinen paine maakunnista on ollut kova. Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen twiittasi tiedotustilaisuuden jälkeen, että keskustan ryhmä toivoi, että Uudenmaan rajoitusta olisi varotoimena voitu jatkaa. Hallituksen päätös oli kuitenkin nieltävä:
–Asiantuntijoiden ja oikeuskanslerin arvio ei jättänyt harkintaa. Valmiuslaki ja perustuslaki eivät taipuneet jatkoon. Vaara ei ole ohi. Tilannetta on seurattava ja uusia lisärajoituksia mietittävä.
Kokoomukselta pyyhkeitä
Tähän asti myös oppositio on tukenut hallitusta koronakriisin hoidossa. Uudenmaa-päätös kirvoitti kuitenkin kokoomuksesta kitkeriä kommentteja. Kansanedustaja Kalle Jokisen mukaan ”hallitus päätti, että nyt korona saa levitä koko maahan”.
Aika kova twiitti.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan moittii, että hallitukselta puuttuu strategia ulospääsystä.
–Niin kauan kuin sitä ei ole, toiminta näyttää sekavalta, Orpo twiittaa.
Hallitus pyrki hälventämään ihmisten huolta muistuttamalla moneen kertaan, että kaikki muut rajoitustoimet ovat edelleen voimassa. Ja niitä olisi syytä noudattaa. Marinin sanoin nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille.
Hallituksen pelko voi olla aiheellinen. Uudenmaan avaaminen saattaa tuudittaa uskoon, että poikkeusolot ovat kohta ohi. Kevään myötä saa jo lipsua.
THL:n huolestuttavat luvut
Mutta koronakriisi jatkuu. Maakuntien huolen ja erityisesti sairaanhoitopiirin tuskan ymmärtää, koska koronavirustartunnan saaneita voi olla HUS:n alueella moninkertainen määrä verrattuna todettuihin tapauksiin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä vasta-ainetutkimuksesta. Siinä tutkittiin yli 400 verinäytettä.
–Selvitys on ensimmäinen alustava arvio siitä, kuinka laajalle koronavirusepidemia on levinnyt Hus-alueella, ja kuinka suuri osuus on mahdollisesti sairastanut taudin lieväoireisena tai oireettomana, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoo tiedotteessa.
Lue myös: THL:n vasta-ainetutkimuksen karu tulos: Husin alueella koronavirustartunnan saaneita voi olla kymmeniä kertoja enemmän kuin varmistettuja tapauksia
Myös uudet rajoitukset mahdollisia
Orpo ei ole varmasti ainoa, joka kovistelee pikku hiljaa hallitusta kriisin ulospääsysuunnitelmista. Pääministerin mukaan hallitus käy ensi viikolla läpi kahden ryhmän väliarvion missä mennään.
Kenellekään ei ole kristallipalloa, ei lopullista taikakaavaa, milloin koronapandemia on siinä vaiheessa, että Suomi voi ryhtyä purkamaan poikkeustoimia. Tänään hallitus varoitti siitä, että myös uudet rajoitukset voivat olla mahdollisia.
Koronavirus ei piittaa rajoista, edes Uudenmaan sulku ei sitä pysäyttänyt.
Lähiviikot myös näyttävät, miten pitkään hallitus saa tukea eri tahoilta, asiantuntijoilta, yrityksiltä ja oppositiolta.
Tähän asti hallitus on saanut kiitosta ja työrauhan, mutta kriisin jatkuessa myös kärsimättömyys todennäköisesti kasvaa.