Israelin ja äärijärjestö Hamasin väliset aseleponeuvottelut Kairossa ovat ajautuneet vaikeuksiin, mutta jatkuvat, kertoo egyptiläismedia CNN:n mukaan.
Myös Egyptin valtiollinen Al-Qahera News -kanava kertoo korkea-arvoisen viranomaislähteen kiistäneen sen, että neuvottelut olisivat kariutuneet, kuten jotkut muut mediat ovat aiemmin uutisoineet.
Yhdysvaltojen, Qatarin ja Egyptin välittäjät ovat sunnuntaista alkaen yrittäneet tuloksetta saada aikaiseksi uutta humanitaarista tulitaukoa, jonka aikana Hamas vapauttaisi panttivangit ja Israel päästäisi gazalaisten kipeästi tarvitseman hätäavun Gazan kaistalle.
Gazan uusimman ja verisimmän konfliktin alkamisesta tulee tällä viikolla kuluneeksi viisi kuukautta.
Kolme egyptiläistä turvallisuuslähdettä kertoi tänään tiistaina uutistoimisto Reutersille, että osapuolet halusivat yhä päästä sopimukseen, mutta pitivät tiukasti kiinni kannoistaan, jotka ovat estäneet sovun syntymisen.
Israel kieltäytyi sunnuntaina lähettämästä valtuuskuntansa Kairoon, sillä Hamas ei ole toimittanut Israelille listaa niistä panttivangeista, jotka ovat edelleen elossa.
Egyptiläisten mukaan he ovat kuitenkin pitäneet yhteyttä Israeliin tästä huolimatta.
Tuoreimman neuvottelurupeaman tavoitteena on saada aselepo voimaan ennen kuin muslimien pyhä ramadan-paastokuukausi alkaa ensi viikolla.
Ramadan käynnistyy Suomen aikaa sunnuntai-iltana rukousseremonialla, ja kuukauden ensimmäinen paastopäivä on seuraavana päivänä.
Avustuspaketteja pudotettiin ilmasta Gazan pohjoisen kaistan yllä tänään tiistaina.AFP / Lehtikuva
Lue myös: Ulkoministeri Valtosen mukaan Gazaan on saatava humanitaarinen tulitauko, "maksoi mitä maksoi"
Blinken: Aselepo riippuu Hamasista
Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan aselevon aikaansaaminen riippuu nyt Hamasista.
– Hamasin on päätettävä, onko se valmis sitoutumaan tulitaukoon, Blinken sanoi CNN:n mukaan ennen tapaamistaan Qatarin ulkoministerin kanssa tänään.
Palestiinalaisten äärijärjestöjen hallussa on Israelin mukaan edelleen yli 130 panttivankia, mutta heistä yli kolmenkymmenen epäillään kuolleen.
Alustavien tietojen mukaan tavoitteena on kuusi viikkoa kestävä aselepo, jonka aikana Hamas ja muut äärijärjestöt vapauttaisivat israelilaispanttivankeja vastineeksi siitä, että Israel vapauttaa palestiinalaisvankeja vankiloistaan.
Myös humanitaarista apua Gazan kaistalle lisättäisiin voimakkaasti.
YK:n mukaan sillä on "vakuuttavaa tietoa" siitä, Hamas ja muut äärijärjestöt ovat joukkoraiskanneet ja seksuaalisesti kiduttaneet tai nöyryyttäneet joitain panttivangeistaan.
YK:n maanantaina julkistaman raportin mukaan seksuaalinen väkivalta todennäköisesti jatkuu yhä.
Lue myös: Yhdysvaltojen Harris: Gazassa nähty kärsimys suunnattoman suurta
Taistelut jatkuivat Gazassa
Tänään tiistaina taistelut Gazassa jatkuivat neuvottelujen aikanakin hellittämättöminä.
Silminnäkijöiden mukaan Israel teki kymmenittäin ilmaiskuja Khan Yunisin kaupungin ympäristöön Gazan kaistan eteläosassa. Israelin armeija puolestaan kertoi tehneensä kymmenittäin iskuja Hamasin kohteisiin ja ottaneensa kiinni kymmeniä Hamasin ja Islamilainen Jihad -järjestön taistelijoita, jotka yrittivät piilotella siviilien joukossa.
Khan Yunisin asukkaiden mukaan kaduilla makaa mätäneviä ruumiita ja kodit sekä kaupat on tuhottu.
– Tahdomme elää ja syödä. Katsokaa kotejamme. Mistä minua syytetään, yksinäistä aseetonta ihmistä, jolla ei ole mitään toimeentuloa tässä köyhtyneessä maassa, kysyi mustuneilla käsillään rauniota osoittava Nader Abu Shanab.
Lue myös: Yhdysvallat aloittanut avustuspakettien pudottamisen Gazaan: 38 000 muonapakkausta pitkin rannikkoa
Israel: UNRWA:n riveissä satoja terroristeja
Israelin asevoimat syytti maanantaina YK:n alaisen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n työllistäneen satoja Israelin terroristeiksi kutsumia ihmisiä.
– Tiedustelutietojemme mukaan yli 450 terroristijärjestöihin, pääasiassa Hamasiin, kuuluvaa terroristia Gazan kaistalla on UNRWA:n palveluksessa, sanotaan asevoimien tiedotteessa.
UNRWA puolestaan sanoi maanantaina, että Israel olisi pakottanut järjestön työntekijöitä tunnustamaan kidutuksella ja huonolla kohtelulla, kun näiltä oli kysytty lokakuun 7. päivän iskusta Israeliin.
– Henkilökuntamme on raportoinut hirveistä tapahtumista ollessaan pidätettynä ja Israelin viranomaisten kuulusteluissa. Nämä raportit sisälsivät kidutusta, ankaraa kaltoinkohtelua, pahoinpitelyä ja seksuaalista hyväksikäyttöä, UNRWA sanoi uutistoimisto AFP:lle antamassaan lausunnossa.
UNRWA sanoi, että se oli jättänyt Israelille kirjallisen vastalauseen pidätyksistä, mutta ei ollut saanut vastausta. Israel vastasi AFP:lle UNRWA:n syytösten olevan perusteettomia.
Uutistoimisto AFP ei voinut itsenäisesti vahvistaa kummankaan tahon syytöksiä.
Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan liki viisi kuukautta jatkuneet Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset Gazassa ovat surmanneet jo yli 30 600 ihmistä. Valtaosa kuolleista on ollut naisia ja lapsia.
Tätä ennen Hamas ja muut äärijärjestöt hyökkäsivät Gazan kaistalta Israeliin lokakuun 7. päivänä surmaten noin 1 160 ihmistä ja ottaen noin 250 panttivankia.