Ulkoministeri Valtonen: Gazaan saatava humanitaarinen tulitauko "maksoi mitä maksoi"

136431544
Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomi on käyttänyt "kaikkia mahdollisia keinoja" vedotessaan Israeliin ja Hamasiin, jotta Gazan kaistalle saataisiin humanitaarinen tulitauko heti.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 04.03.2024 18:08

MTV UUTISET – STT

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomi on käyttänyt "kaikkia mahdollisia keinoja" vedotessaan Israeliin ja Hamasiin, jotta Gazan kaistalle saataisiin humanitaarinen tulitauko heti.

– Ihmisten kärsimys on nyt tosiaan sillä tasolla, että on aivan ensisijainen asia saada apua perille ja humanitaarinen tulitauko, maksoi mitä maksoi, Elina Valtonen sanoi STT:n puhelinhaastattelussa tänään maanantaina.

Valtosen mukaan äärijärjestö Hamasin tulee kuitenkin vapauttaa verilöylyssään Israelissa 7. lokakuuta otetut panttivangit.

– Meidän analyysimme on vahvasti se, että ilman että panttivangit vapautetaan ja että Hamas siihen suostuu, niin varsinaisesti minkäänlaista normalisoitumista ei pystytä lähteä rakentamaan, Valtonen arvioi.

Lue myös: Israelin sotilaat ampuivat kohti avustustarvikkeiden hakijoita Gazassa – ainakin 50 kuoli, satoja loukkaantui

Israel ei lähettänyt edustajia neuvotteluihin Egyptiin

Israelilaismediat ovat kertoneet, ettei Israel lähettänyt edustajia sunnuntain neuvotteluihin Egyptiin, koska Israel ei saanut Hamasilta listaa vapautettavista panttivangeista. 

Kairossa käydyissä aseleponeuvotteluissa Qatar, Egypti ja Yhdysvallat ovat yrittäneet edistää käsillä olevan akuutin kriisiin ratkaisemista panttivankien vapauttamiseksi ja humanitaarisen tulitauon aikaansaamiseksi.

– Oli toiveita siitä, että viikonloppuna olisi päästy neuvottelutulokseen ja että humanitaarinen tauko olisi voinut alkaa tänään, missä tapauksessa panttivangit olisi vapautettu, mikä on myös edellytys sille, että voitaisiin kulkea kohti pysyvämpää tulitaukoa ja sitä kautta rauhanneuvotteluja, Valtonen sanoo.

Vain panttivankien vapauttaminen voi "motivoida" Israelia lopettamaan Hamasin-vastaisen taistelun, hän uskoo. Israel puolestaan on vastuussa avun toimittamisesta perille, ministeri sanoo.

– Israel hallitsee rajoja Gazaan ja määrää siitä, minkälaiset avuntoimitukset pääsevät perille. Esimerkiksi apua toimittavien rekkojen tarkistukseen on mennyt aivan kohtuuton määrä aikaa, ja osa kuljetuksesta ei ole Israelin takia päässyt perille lainkaan, Valtonen sanoo.

Lue myös: WHO: Gazan "kuolemanvyöhykkeen" humanitaarinen tilanne on epäinhimillinen

Yhdysvaltojen hätäapu "hieno ele"

Ruokakriisin keskellä Yhdysvallat aloitti lauantaina apupakettien pudottamisen ilmasta siviileille Gazan kaistalla. Valtonen sanoo pitävänsä tätä "erittäin hienona eleenä", mutta osittain myös ongelmallisena.

– Valitettavasti se kuitenkin kertoo kahdesta asiasta: ensinnäkin siitä, että maateitse ja rekkojen avulla kuljetuksia ei saada riittävissä määrin perille ja jakelukanavat eivät toimi, ja että keskusteluyhteys Israelin kanssa ei Yhdysvalloillakaan nyt oikein toimi, hän arvelee.

Lisäksi Valtonen sanoo pelkäävänsä hätäavun pudottamisten johtavan uusiin kaoottisiin tilanteisiin, joissa avun jakelua ei voida hoitaa järjestäytyneesti.

Viime torstaista tilannetta, jossa YK:n mukaan yli sata ihmistä kuoli israelilaissotilaiden tulituksessa hakiessaan avustustarvikkeita Gazan kaistalla, Valtonen kuvaili "täysin tuomittavaksi". Tapahtuman yksityiskohdat eivät vielä ole täysin selvillä.

– Kun ihmiset ovat kerta kaikkiaan nälänhädän partaalla, on apua vaikea – silloin kun sitä saadaan – toimittaa perille järjestäytyneesti. Mutta siitä huolimatta, oli vastuussa sitten Israel tai Hamas tai mikä tahansa toimija, ei siviilien tulittaminen ole missään nimessä hyväksyttävää, hän sanoo.

Lue myös: Israel pommitti päiväkotia

Valtonen: Suomi vahvasti taustalla

Rauhanneuvotteluissa pysyvämmästä ratkaisusta alueelle voisi myös Suomi olla vahvasti mukana, ulkoministeri sanoo.

Ulkoministeriö on jo useamman vuoden emännöinyt keskusteluja israelilaisten ja palestiinalaisten asiantuntijoiden välillä. Valtosen mukaan niissä on ollut asiantuntijoita sekä israelilaisten että palestiinalaisten puolelta että muista Lähi-idän maista, kuten Jordaniasta ja Egyptistä.

Pohjana keskusteluille on ollut kahden valtion malli, joka Valtosen mielestä on "ainoa realistinen tavoite".

Nyt tämä dialogi on saatu jälleen äskettäin käynnistymään Suomessa, Valtonen kertoo.

– Saimme ensimmäistä kertaa 7. lokakuuta (Hamasin hyökkäyksen) jälkeen pidettyä helmikuun lopulla rauhanneuvottelukeskustelun aiheesta osapuolten välillä, jota Suomi fasilitoi pitkän aikavälin rauhan aikaansaamiseksi. Se on sinänsä jo erittäin myönteinen merkki, Valtonen sanoi.

Kysyttäessä Valtonen ei sulkenut pois sitäkään, etteikö rauhanneuvottelujakin voitaisi tulevaisuudessa järjestää Suomessa.

– Suomella on valtavan laaja ja pitkä rauhanvälityksen osaaminen ja meillä on paitsi ulkoministeriössä, myös järjestöissä valtavan hyviä asiantuntijoita tähän. Suomella on myös erinomainen maine alueella molempien osapuolten keskuudessa. Näkisin, että Suomen rooli joka tapauksessa lähiviikkoina ja kuukausina voi olla erittäin ratkaiseva rauhanneuvottelujen suhteen, hän miettii.

– Suomi on totta kai käytettävissä, hän lisäsi.

Lue myös: Virkamiehet harvinaisessa Gaza-julkilausumassa: On tehtävämme puhua, kun hallitusten toimet ovat vääriä

Tapasi palestiinalaisten ulkoministerin

Valtonen kertoi STT:lle itse tavanneensa viikko sitten palestiinalaishallinnon ulkoministerin Riyad al-Malikin ja keskustelleensa tilanteesta.

Yhdysvallat on väläytellyt useaan otteeseen mahdollisuutta, jossa presidentti Mahmud Abbasin palestiinalaishallinto ottaisi ohjat käsiinsä Gazassa taistelujen päätyttyä ja korvaisi Hamasin hallinnon ainakin siihen asti kun alueella järjestettäisiin vaalit.

Israel on toistaiseksi tyrmännyt ehdotuksen, eikä Abbasin hallinto ole suosittu gazalaisten keskuudessakaan, muun muassa korruption vuoksi.

Valtonen tapasi Al-Malikin Genevessä, Sveitsissä, jossa hän osallistui YK:n ihmisoikeusneuvoston istuntoon ja aseidenriisuntakonferenssiin. Hänen mukaansa on positiivista, että palestiinalaishallinto on viime aikoina uudistanut itseään.

– Taustalla on (ajatus siitä), että Palestiinalla olisi uskottava neuvotteluosapuoli ja uskottava hallinto, jonka kanssa voitaisiin neuvotteluratkaisua lähteä edistämään, ja toisaalta hallinto, jolla voisi olla edellytyksiä lähteä ottamaan vahvempaa vastuuta Gazasta sitten, kun sota on saatu päättymään, Valtonen sanoi.

Lue myös: Mikään toinen järjestö ei voi korvata UNRWA:ta Gazan kaistalla, sanoo YK:n Gaza-avun koordinaattori

Pyrittävä pysyvään tulitaukoon

Valtosen mukaan Suomi tukee Kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä ja Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä kaikessa työssä, jota tuomioistuimet alueella tekevät, kuten sotarikosten ja kansanmurhasyytöksen selvittelyssä.

Ministerin mukaan syytösten puolueeton ja riippumaton selvitystyö on tärkeää.

– Suomi myös tietenkin tukee (ICJ:n) välilausuntoa, joka tuli muutama viikko sitten. Se ei itse asiassa edellyttänyt välitöntä tulitaukoa, mutta kuitenkin edellytti erityisesti Israelilta sitä, että se käyttää kaikki mahdollisuutensa siviilien suojeluun ja toimii kaikissa oloissa niin, että se kunnioittaa kansanvälistä humanitaarista oikeutta ja että se ei syyllistyisi kansanmurhaan, Valtonen sanoo.

Siviiliuhrien välttäminen taisteluissa Gazan kaistalla on "haastavaa", Valtonen sanoo:

– Kaiken aikaa on ollut tiedossa jo alusta saakka, että kun kyse on kaupunkisodankäynnistä ja taistelusta alueella, josta siviilit eivät tosiasiassa pääse poistumaan, ja korkeintaan pääsevät Gazan kaistalla liikkumaan alueelta toiselle, on siviiliuhrien välttäminen haastavaa, hän sanoo.

Kuitenkin myös Hamas on häikäilemättömästi käyttänyt siviilejä ihmiskilpinään puolustustaistelussa, Valtonen huomauttaa.

– Sanat eivät riitä siviilien aseman kuvaamiseen varsinkin nyt, kun humanitaarista apua ei saada perille ja siviilielämän kaikki edellytykset ovat romahtaneet. (Siksi) humanitaarinen tulitauko pitäisi saada aikaiseksi mahdollisimman pian. Suomen kanta on se, että sen pitäisi johtaa pysyvään tulitaukoon ja rauhanneuvotteluihin, Valtonen sanoo.

– Ikinä ei ole liian myöhäistä pyrkiä kohti rauhaa ja toivoa on aina, vaikka tilanne onkin nyt katastrofaalinen.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota