Egyptin ilmastokokouksessa selvisi, että vasta 32 maata on vähentänyt päästöjä 15 vuoden aikana

Kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on menty oikeaan suuntaan, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri.

Ilmastokriisin vaikutukset nähdään jo laajasti, ja tänään alkaneessa YK:n ilmastokokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä etsitään keinoja kriisiin sopeutumiseen.

Viime vuonna voimaan astuneesta ilmastosopimuksesta ei enää väännetä, vain sen käytäntöön saattamisesta. Kehittyvät maat odottavat yhä teollisuusmailta sadan miljardin dollarin ilmastokorvausta.

Pitkäaikaisena tavoitteena on ollut, että kehittyvät maat investoivat 100 miljardia dollaria vuodessa vuodesta 2020 alkaen auttaakseen haavoittuvassa asemassa olevia maita sopeutumaan ilmastonmuutokseen, mutta tavoite ei ole edelleenkään täyttynyt.

– Täällä kiinnitetään huomiota siihen, että ilmastonmuutokseen pitää myös sopeutua. Negatiivinen trendi sääasioissa tulee jatkumaan joka tapauksessa seuraavat vuosikymmenet riippumatta siitä, miten hyvin tullaan onnistumaan päästöjen rajoittamisessa, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kertoo puhelimitse Egyptistä.

Pariisin sopimuksen tavoite ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen on yhä kaukana. Maapallon keskilämpötila on noussut jo reilun asteen verran ja nykyisillä lupauksilla lämpötila nousee 2,5 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

– Tavoitteena on myös, että G20-maat, joihin kuuluvat muun muassa Kiina, Brasilia, Etelä-Afrikka ja Venäjä, jouduttaisivat toimiaan. Tähän mennessä G7-maat ja EU-maat eli rikkaimmat maat ovat tehneet hyviä lupauksia ja työtä sen eteen, että pysyttäisiin 1,5 asteessa, mutta loput G20-maista eivät ole siihen kyenneet, Taalas kertoo.

32 maata vähentänyt päästöjä 15 vuoden aikana

Suuret maat, kuten Brasilia tai Venäjä, laahaavat yhä perässä, mutta Taalaksen mukaan muutosta parempaan suuntaan on myös nähty.

– Vielä 10 vuotta sitten arvioitiin, että oltaisiin menossa 3–5 asteen lämpenemiseen tämän vuosisadan loppuun mennessä ja tällä hetkellä ollaan menossa 2,5–3 asteen lämpenemiseen, eli kehitystä oikeaan suuntaan on tapahtunut. 

32 maata on viimeisten 15 vuoden aikana vähentänyt päästöjään. Maat ovat pitkälti Euroopassa, mutta myös Yhdysvallat, Japani ja Singapore ovat vähentäneet päästöjään. Suomea enemmän vähennyksiä ovat tehneet vain Tanska ja Iso-Britannia.

– Ilmastolle myönteiset ratkaisut ovat tulleet teknisesti ja taloudellisesti houkuttelevammiksi. On muun muassa edullisempaa investoida tuuli- ja aurinkoenergiaan kuin fossiilienergian. On myös nähty fossiilienergian käyttö aseena, mitä Venäjä parhaillaan harrastaa, Taalas sanoo.

Egyptissä neuvottelut avaa maanantaina noin sadan valtiojohtajan huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.)

Katso Petteri Taalaksen koko haastattelu: Kansainvälinen ilmastokokous alkaa Egyptissä – mitä käytännön merkitystä kokouksella on?

Lue myös:

    Uusimmat