Ehdotus uudesta eläinsuojelulaista valmis: Eläimiin sekaantuminen ja sähköpannat kielletään, kivunlievitys ja teuraseläinten tainnutus pakolliseksi

koiramessut
Kuvituskuva. Koira Helsingin Koiramessuilla 8. joulukuuta 2017. Lehtikuva
Julkaistu 22.12.2017 07:59
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Ehdotus laiksi eläinten hyvinvoinnista on valmistunut ja lähtenyt lausuntokierrokselle, Maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan. Laki korvaisi yli 20 vuotta vanhan eläinsuojelulain ja kieltäisi muun muassa eläimiin sekaantumisen.

Uudella lailla pyritään ministeriön mukaan edistämään eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja suojelua sekä lisäämään eläinten kunnioitusta ja hyvää kohtelua. Laki korvaisi tällä hetkellä voimassa olevan eläinsuojelulain, joka on peräisin vuodelta 1996.

Sittemmin käsitykset eläinten asemasta ja suojelutarpeesta ovat muuttuneet, ministeriö perustelee uutta eläinsuojelulakia tiedotteessaan.

– Tätä lakia on odotettu pitkään ja nyt saamme sen vihdoin lausuntokierrokselle, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kommentoi tiedotteessa.

Laissa esitetään muun muassa tiineytyshäkkien kieltoa, hevosten ja muiden kuin maidontuotantoon käytettävien nautojen jatkuvan kytkemisen kieltoa, tarkennuksia löytöeläinten ja loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoon, pakollista kivunlievitystä toimenpiteiden yhteydessä sekä teuraseläinten tainnutuspakkoa.

Lisäksi lailla kiellettäisiin muun muassa eläinten värjääminen niiden ulkonäön muuttamiseksi sekä kipua aiheuttavat toimenpiteet, joilla pyritään niin ikään muuttamaan eläimen ulkonäköä tai käytöstä. Jatkossa kiellettyjä olisivat myös esimerkiksi lemmikkien sähköpannat olisivat.

Myös sukupuoliyhteys eläimen kanssa olisi jatkossa laitonta.

Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan viimeisistä valtioista, joissa sukupuoliyhteyttä eläimen kanssa ei ole kriminalisoitu. Eläimiin sekaantuminen poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971.

Uuden eläinsuojelulain on ministeriön mukaan tavoitteena tulla voimaan vuonna 2020. Lakiesitykseen voi tutustua tarkemmin täällä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa