Eläinsuojelulain voimaantulo lykkääntyy – puntarissa muun muassa sikojen tiineytyshäkit ja parsinavetat

Lehmiä parsinavetassa.
Lehmiä parsinavetassa Bryggarsin tilalla Raaseporissa, Karjaalla 11. toukokuuta 2013.Lehtikuva
Julkaistu 09.03.2017 17:27

MTV UUTISET

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt lykätä eläinsuojelulain voimaantuloa maakuntauudistuksen takia. Lain voimaantulo siirtyy ministeriön mukaan aiemmin ilmoitetusta vuodella, eli vuoden 2019 alkuun.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi siirron tarpeelliseksi, jotta laki voidaan kirjoittaa suoraan uuteen toimintaympäristöön.

Ilman aikataulun siirtoa uusi laki olisi koko laajuudessaan kirjoitettu vanhaan toimintaympäristöön − vain vuoden ajaksi − ja tehty siltä osin turhaa työtä. Tähän liittyvät lakitekniset haasteet kävivät ministeriön mukaan ilmi vasta maakuntauudistuksen edetessä.

Minsiteriö järjestää kesäkuussa tiedotustilaisuuden, jossa lakiehdotuksen sisältö esitellään ja siitä on mahdollista keskustella. Tilaisuuden jälkeen esitys lähetetään käännettäväksi ja lausunnoille.

Parsinavettojen ja tiineytyshäkkien käyttö puntarissa

Ministeriön mukaan lakia valmisteltaessa on otettu huomioon uusin tutkimustieto eläinten tarpeista ja hyvinvoinnin vaatimuksista. Uudistuksen tueksi on myös kartoitettu laajasti sidosryhmien näkemyksiä ja teetetty asiantuntijaselvityksiä muun muassa lehmien pidosta parsinavetoissa ja pihatoissa sekä sikojen tiineytyshäkkien käytöstä.

Eläinsuojelulain uudistuksen tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja eläinsuojeluvalvonnan tehostaminen.

Uudistuksessa modernisoidaan vuodelta 1996 oleva laki vastaamaan perustuslain ja EU-lainsäädännön vaatimuksia sekä eläintenpidolle nykypäivänä asetettuja odotuksia. Samalla eläinsuojelulainsäädäntöä pyritään selkiyttämään nykyisestä. 

Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisema videomateriaalia suomalaisista teurastamoista kuohutti 2 vuotta sitten. Yhdistyksen mukaan materiaali on erittäin voimakasta ja se paljastaa eläinten kaltoinkohtelun.

2:10img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa