Pentutehtailu, kissojen villi lisääntyminen ja eläinten kaltoinkohtelu kuriin? Tämän kaiken uusi eläinsuojelulaki muuttaa

8:56imgLopettaako eläinsuojelulain muutos mahdollisuuden pentutehtailuun?
Julkaistu 15.01.2024 06:20
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Vuoden alussa voimaan tullut muutos eläinsuojelulakiin pyrkii kitkemään pentutehtailua sekä eläinten kurittamista. Eläintensuojelijoiden mukaan lakiin jäi silti paljon puutteita.

Eläinten sairaalloisten piirteiden jalostamiseen tullaan puuttumaan jatkossa aiempaa tarkemmin, kertoo viestintäpäällikkö Maria Lindqvist Suomen eläinsuojelusta eläintenjalostukseen tulevista lakimuutoksista.

Kiellettyjä piirteitä ovat eläinten perinnölliset ominaisuudet, jotka haittaavat sen hyvinvointia tai se, että eläin ei itse pysty luonnollisesti synnyttämään. Lindqvistin mukaan myös muuhun hallitsemattomaan lajien lisääntymiseen on jatkossa kiinnitettävä huomiota.

– Omistajan on tätä vahdittava, käytännössä kun kissa liikkuu vapaasti leikkaamattomana ja lisääntyy, niin se on lainvastaista lisäännyttämistä, hän kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lindqvistin mukaan lakiuudistuksen tärkeimpänä muutoksena on se, että kaikille eläimille täytyy olla tarjolla sulaa juomavettä jatkuvasti. Lisäksi lakiuudistus rajoittaa pentutehtailua niin, ettei alle puolivuotisia koiranpentuja saa tuoda maahan. Myös eläimestä sekä sen omistajasta on kerrottava aiempaa enemmän tietoja eläinten verkkokaupoissa.

– Sähköpantojen, piikkipantojen ja tappipantojen hallussapito, myynti ja käyttö tullaan kieltämään, samoin eläimen kovakourainen kohtelu tavallisellakin pannalla. Ei saa retuuttaa niin, että se aiheuttaa kärsimystä tai kipua, Lindqvist jatkaa.

Maitotilallinen: Tuontiruoan kriteerit epäreiluja

Viiden Jälkeen vieraili Tervojen maatilalla Pukkilassa, jossa hoidetaan 120 eläintä. Maitotilallinen Nina Tervon mukaan heihin lakimuutokset eivät vaikuta, sillä lehmille poikima- ja sairaskarsinat ovat olleet käytössä jo vuodesta 2000. Mutta mitä olisi syytä ottaa tulevissa lakimuutoksissa huomioon tuottajan kannalta?

– Tuontiruoan kanssa kun oltaisiin samalla viivalla, eli kriteerit mitä meiltä vaaditaan, maitotuotanto, lihatuotanto, broileriliha ja kasvikset, että ulkomailta tuodun ruoan eläinhyvinvoinnin kriteerit olisivat samalla viivalla kuin meillä. Joudutaan kilpailemaan isolla kentällä, Tervo sanoo.

Lindqvistin mukaan siipikarjan hyvinvointi jäi huomioimatta lakiuudistuksessa.

– Broilereita saa yhä tuottaa hyvin tiheästi, tiheyttä on jopa lisätty, ja jalostuksella aiheutettu broilereille muutoksia, jotka aiheuttavat kärsimystä.

Lindqvist toivoo myös, että seuraavalla lakimuutoskierroksella nyt Suomessa käyttöön otettu koirarekisteri saadaan voimaan koko EU-alueella, jolloin eläinten alkuperän jäljitettävyys paranisi huomattavasti.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet