Ehkäisevän päihdetyön asiantuntijan mielestä hallituksen eilisillä alkoholipoliittisilla linjauksilla on kansanterveydellisiä vaikutuksia.
Ehyt ry:stä arvioidaan, että linjausten myötä alkoholin kokonaiskulutus ja siten sen aiheuttamat terveyshaitat kasvavat.
– Olutta juodaan yleensä eniten Suomessa ja se väkevöityy. Sitä kautta kokonaiskulutus kasvaa ja myös alkoholista aiheutuvat haitat kasvavat, Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula sanoo Huomenta Suomessa.
Kokoomuksen kansanedustajan mielestä valtaosa väestöstä osaa itse määritellä alkoholinkulutuksensa rajat ja ehkäiseviä toimia pitäisi kohdistaa ongelmakäyttäjiin.
– Peruskysymyshän on siinä, että meidän on löydettävä järkevä tasapaino sen välille, millä tavalla ehkäisemme toisaalta alkoholiin liittyviä terveyshaittoja ja sitten toisaalta taas millä tavalla huolehdimme siitä, suojellessamme hyvin pientä vähemmistöä, joka ei osaa hallita alkoholinkäyttöään, että emme samalla rajoita kohtuuttomasti sitä enemmistöä, joka osaa annostella alkoholiannoksensa vastuullisesti, kansanedustaja Wille Rydman toteaa Huomenta Suomessa.
Kokonaiskulutus avainsana
Hallituspuolueet pääsivät eilen sopuun siitä, että vahvoja oluita, lonkeroita ja siidereitä voidaan myydä jatkossa myös ruokakaupoissa. Kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nostetaan viiteen ja puoleen prosenttiin.
Ehyt ry:n toiminnanjohtaja ei päätöstä ymmärrä.
– Minun mielestäni alkoholia saa nyt jo paremmin kuin tuoretta leipää.
– Nyt puututaan siihen kokonaiskulutusmäärään. Se on se ongelma, mikä aiheuttaa kansanterveydellisiä ongelmia ja myös kansantaloudelle. Ihmettelen miten tässä taloudellisessa tilanteessa lähdetään viemään tätä suuntaan, missä se maksaa yhteiskunnalle enemmän.
Wille Rydman näkee asian toisin.
– Väitän, että ylivoimainen valtaenemmistö ihmisistä on oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, eikä siinä tarvita poliitikoita päättämään mistä ja milloin sen alkoholin ostaa itselleen.
Katso kiivaaksikin yltynyt keskustelu artikkelin yltä videolta. Keskustelu jatkoi myös Huomenta Suomen myöhemmässä osiossa. Katso tämä intensiivinen keskustelu alta:
6:17