Pahanhajuisina pursuilevat jäteastiat ja pihoilla kolistelevat roska-autot ovat vuosien saatossa koetelleet kaupunkiasukkaiden hermojen pitävyyttä. Tämän vuoden asuntomessujen näyttämönä toimivan Vuoreksen asuinalueella tätä ongelmaa ei ole. Jätteet kulkevat maanalaisissa komposiittiputkissa.
Maan alla kulkevat jäteputket ovat olleet maailmalla käytössä jo useita vuosikymmeniä, ja Vuoreksen putkikeräysjärjestelmän toteuttavalla MariMatic Oy:llä on yli 25 vuoden kokemus alalta. Suomessa maanalainen jätteiden putkikeräysjärjestelmä on tällä hetkellä käytössä Espoon Suurpellossa. Järjestelmä on kuitenkin toteutettu vanhemmalla tekniikalla.
– Maan alla kulkevia jäteputkia on esimerkiksi Ruotsissa ollut jo liki neljäkymmentä vuotta. Vuorekseen tulevassa järjestelmässä energiatehokkuutta on kehitetty eteenpäin, hankinnan MariMaticilta tilanneen Pirkanmaan Putkikeräys Oy:n toimitusjohtaja Pentti Rantala kertoo.
Energiatehokkuus onkin yksi menetelmän suurimmista eduista. Kun raskastekoiset moottoriajoneuvot jäävät varikolle, energiaa kuluu vain runsaat 20 prosenttia perinteisestä keräysprosessista. Energian lisäksi putkikeräysjärjestelmä säästää myös pihatilaa, kun jätekatokselle ei tarvitse varata erillistä nurkkausta.
Helppokäyttöinen järjestelmä
Vuorekseen tulevassa neljän jätelajin järjestelmässä jätteet viedään automatisoituihin syöttöpisteisiin, josta ne jatkavat alipaineen kuljettamina matkaansa maanalaisia putkia pitkin koonta-asemalle, jossa ne päätyvät omiin kontteihinsa. Sieltä ne noudetaan jatkokäsittelyyn.
Järjestelmän ansioista myös jätteet itsessään menevät pienempään tilaan. Syöttöpisteissä sijaitseva formaattori pakkaa jätteet, ennen kuin järjestelmä imaisee ne keruuputkiin. Syöttöpisteitä on alueella tiheässä, mutta hajuttomina ja siisteinä ne istuvat jouhevasti katukuvaan.
Futuristiselta kalskahtava järjestelmä saattaa kuulostaa vanhemman väen korviin monimutkaiselta. Rantala kuitenkin vakuuttaa, että huolta ei ole.
– Jos osaa laittaa roskat astiaan sekä lajitella biojätteen, kartongin, paperin ja lopun sekajätteeseen, osaa varmasti käyttää järjestelmää, hän vakuuttaa.
Sijoitus siistiin tulevaisuuteen
Rantala myöntää, että järjestelmän investointikustannukset nousevat kohtuullisen korkeiksi. Hankinnan ensimmäisen vaiheen arvo on 9,5 miljoonaa euroa.
– Jätehuoltoa on ylipäätään hieman hankala arvottaa liiketalouden mittareilla. Niinpä esimerkiksi investoinnin takaisinmaksuaikaa on mahdoton arvioida, ellei laske ympäristön siisteydelle ja hyvinvoinnille rahallista arvoa, Rantala sanoo ja jatkaa:
– Kokonaissäästöt tulevat vähentyneestä energiankulutuksesta.
Jätehuoltoon sijoittaminen on viime kädessä yleishyödyllinen teko. Siisti elinympäristö on itseisarvo, josta ei ole syytä tinkiä. Jäteautojen poistuminen katukuvasta tekee lisäksi alueesta turvallisemman. Ja luonto kiittää, kun huoltoliikenteen päästöt jäävät pois.
Vuoreksessa alueen asuntoyhtiöt, -säätiöt ja muut kiinteistöyhtiöt tulevat Pirkan Putkikeräys Oy:n Bosakkaiksi, jotka maksavat kertaluontoisen liittymismaksun. Pientalot maksavat liittymismaksun tulematta yhtiön osakkaiksi.
Järjestelmä tulee käyttöön heti messujen päätyttyä ja alueen valmistuttua sen on tarkoitus kattaa kaikki Vuoreksen alueen 13 000 asukasta.
Teksti ja kuvat: Jukka Naaranlahti
Lähde: Asuntomessut
(MTV3)