Karu tulevaisuudenkuva julki: 1,5 asteen lämpötilan nousu aiheuttaa vesi- ja ruokapulan ja lisää levottomuuksia – "Ilmastoraporttia on täytynyt lukea pala kurkussa"

8:39img
Julkaistu 08.10.2018 07:53
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC on julkaissut raportin, jossa kerrotaan, että maapallon lämpenemisen rajoittaminen edes 1,5 asteeseen vaatisi ennennäkemättömiä toimia.

Lue myös:  Aamulla julkaistaan historian painavin ilmastoraportti: Valtioita vaaditaan vähentämään päästöjään rajusti ja nopeasti

Ilmastopaneeli IPCC:n julkaiseman ilmastoraportin mukaan vaaditaan nopeita päästövähennyksiä, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

– Dramaattisia tuloksia. Raporttia on täytynyt lukea pala kurkussa, kertoi WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle aamun Huomenta Suomen keskustelussa.

Asiantuntijoiden mukaan 1,5 asteen lämpötilan nousulla on dramaattisia vaikutuksia koko maapalloon.

– Tämä tulee vaikuttamaan todella paljon niillä alueilla, millä maailman huono-osaisimmat ja köyhimmät elävät. Juomaveden saamisessa on vaikeuksia, ruoantuotannossa on vaikeuksia, nälänhätä kasvaa ja sosiaaliset levottomuudet lisääntyvät, kertoi ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta.

Korallien kuolemilla vaikutus satoihin miljooniin

Yksi dramaattisimmista esimerkeistä voidaan ottaa luonnon ekosysteemeistä. Esimerkiksi koralliriuttojen kohtalo on vaakalaudalla.

– Siinä vaiheessa kun lähestytään 1,5 asteen lämpenemistä 70–90 prosenttia kaikista koralleista tulee kuolemaan. Kahden asteen kohdalla koralleja ei olisi käytännössä enää olemassa, ilmastoasiantuntija Kolle kertoo.

Korallit ovat sadoille miljoonille ihmisille elinehto. Ne tarjoavat kaloille paikan, missä lisääntyä ja hankkia ruokaa, ja näin vaikuttavat suuresti miljoonien ihmisten elinkeinoon ja ruoantuotantoon.

5:48img

Aika on vähissä, mutta hiukan toivoa on vielä

Vaikutuksia ei nähdä ainoastaan ulkomailla. Myös Suomessa on jouduttu jo totuttelemaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin seurauksiin.

– Suomessa rypsisadot ovat selkeästi alhaisemmat, kuin aiemmin. Meillä ei ole enää yhtä runsaasti pölyttäjiä. Lintukannatkin ovat romahtaneet hyönteisten vähyydestä johtuen. Tämä näkyy myös jokaisen takapihalla: jos vertailee 70-luvun ja tämän päivän tilannetta, niin sekä lintujen määrä että lajivalikoima on muuttunut, kertoo Ollikainen.

Tilanne alkaa pian luisua katastrofin rajalle. Mahdollisuuksia on kuitenkin vielä, jos toiminta on nopeaa.

– Päästöjä on vähennettävä paljon aikaisempaa kunnianhimoisemmin. Energiantuotantoon keskittyminen on erittäin tärkeää, meidän tulisi siirtyä uusiutuvaan energiaan paljon suunniteltua nopeammin. Myös yksittäisten kuluttajien toimilla on merkitystä, summaa Ilmatieteenlaitoksen toimialajohtaja Hannele Korhonen.

Tuoreimmat aiheesta

Suomi