Annika Saarikon ministeriseuraaja valitaan tänään, ministerinimi tiukasti puheenjohtajan näpeissä – MTV Uutiset seuraa

7:07imgAnnika Saarikko nousee valtiovarainministeriksi. Mutta kuka nousee Saarikon tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi?
Julkaistu 25.05.2021 18:47(Päivitetty 26.05.2021 08:58)
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Tänään selviää, kenestä tulee hallituksen uusi tiede- ja kulttuuriministeri, kun keskustan puheenjohtaja ja nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ottaa valtiovarainministerisalkun hoitaakseen.

MTV Uutisten haastattelemat keskustalaiset eivät odota isompaa ministerikierrätystä, vaan tänään valitaan ainoastaan uusi tiede- ja kulttuuriministeri. Sen sijaan kierrätystä voi tulla muihin eduskuntapaikkoihin.

Uuden ministerin valinta on pitkälti puheenjohtaja Annika Saarikon näpeissä. Lähinnä eduskuntaryhmässä pohditaan, tuleeko Saarikon suosikille vastaehdokkaita eli uudesta ministeristä jouduttaisiin huomenna äänestämään.

Keskustavaikuttajan mukaan yllätystä ei ole luvassa ja varteenotettavat ehdokkaat ovat olleet julkisuudessa esillä.

Alueellinen edustus on tärkeä uuden ministeri nimeämisessä, vaikka ratkaisevin tekijä on eduskuntaryhmän luottamus uuteen ministeriin.

Nämä nimet ovat olleet esillä

Luottamusta ja nostetta on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Antti Kurvisella. Kurvinen tulee Etelä-Pohjanmaalta, mikä on keskustan tärkeää kannatusaluetta. Kurvisen siirtyminen ministeriksi toisi kaivattua kiertoa, kun vaikutusvaltainen ja näkyvä eduskuntaryhmän puheenjohtajuus tulisi jakoon.

Lisäksi ministeripörssissä pyörii nykyisen varapuheenjohtajan Petri Honkosen nimi. Hän on Keski-Suomen vaalipiiristä. Keskustavaikuttajan mukaan Honkosen miinus voi olla se, että hän on suhtautunut negatiivisesti hallitukseen.

Honkonen oli myös mukana perustuslakivaliokunnan päätöksessä, jossa EU:n elpymispaketin läpimenoon tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö salissa. Keskustalaiset äänestivät valiokunnassa opposition mukana. Toisaalta ministerinimityksellä Honkonen voidaan nimenomaan sitouttaa hallituksen toimintaan.

Toisella varapuheenjohtajalla, lappilaisella Markus Lohella on jo tärkeä ja painava tehtävä eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Pitkään keskustassa mukana ollutta, ensimmäisen kauden kansaedustajaa Eeva Kallia Satakunnasta on myös povattu hallitukseen. Satakunnassa on paljon turvetuottajia, ja tämän takia voisi olla perusteltua, että sieltä tulisi myös yksi ministeri.

Kallia on kuvailtu puolueen nousevaksi tähdeksi, joka pärjää tehtävässä kuin tehtävässä. Ennen kansanedustajuutta Kalli on toiminut esimerkiksi entisten pääministereiden Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen EU-asioiden neuvonantajana.

Savonlinnalainen Hanna Kosonen hoiti tiede- ja kulttuuriministeritehtävän hyvin sen vuoden, jolloin Saarikko oli vanhempainvapaalla. Keskustassa povataan kuitenkin, ettei samalle henkilölle voida antaa tehtävää uudestaan. 

Yrittääkö Kulmuni paluuta hallitukseen?

Eduskuntaryhmässä uumoillaan, että Katri Kulmunia saatetaan esittää ministeriksi, jotta paikasta joudutaan äänestämään.

Kulmunin mahdollisuuksia pidetään kuitenkin pieninä, koska hän on jo ollut ministerinä ja puheenjohtajana, eikä hänellä ollut suosiota enää puheenjohtajakautensa lopussa eduskuntaryhmässä. Näkyvät keskustalaiset toivovat, että Kulmuni ei pyrkisi paikalle.

Nykyisistä ministereistä Annika Saarikko on Varsinais-Suomesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä Vaasan vaalipiiristä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Kaakkois-Suomesta. Kohta entinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen on kotoisin Uudeltamaalta.

Ministerivalinta aamulla

Keskustan eduskuntaryhmä, puoluehallitus sekä europarlamentaarikot kokoontuvat keskiviikkoaamuna eduskuntaan valitsemaan keskustalle uuden ministerin. Mepit ja puoluehallituksen jäsenet osallistuvat kokoukseen etäyhteyksin.

Nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri, puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko ottaa hoitaakseen valtiovarainministerin salkun Matti Vanhaselta. Vanhanen ja Saarikko ilmoittivat vaihdoksesta viime lauantaina yhteishaastattelussa.

Vanhanen oli ilmoittanut etukäteen, ettei aio hoitaa tehtävää koko vaalikauden, vaikka hänen jatkoaan oli puolueessa toivottu.

Selkeyttää, kun puheenjohtaja hoitaa valtiovarainministerin tehtävää

Valtiovarainministeri oli sivussa kriisiytyneissä kehysriihiväännöissä huhtikuussa, kun sopua haettiin hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikon kesken. Hallitus kävi hajoamisen partaalla neuvottelujen loppusuoralla.

Vanhanen on sanonut siirtyvänsä loppukaudeksi rivikansanedustajaksi. Hän ei ole kiinnostunut Hannu Hoskoselta vapautuvasta ympäristövaliokunnan puheenjohtajuudesta tai puhemiehen tehtävästä.

Keskustalaisten mukaan puheenjohtajan siirtyminen valtiovarainministeriksi selkeyttää myös hallituksen työskentelyä ja johtamista, kun keskeiset salkut ovat pääministeri Sanna Marinilla (sd.) ja Saarikolla.

Keskustan ja SDP:n välit kiristyivät äärimmilleen puoliväliriihessä. Viime aikoina luottamusta ja yhteistä näkemystä on pyritty rakentamaan muun muassa niin, että pääministeri Marin vieraili viime torstaina keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa. Yhteydenpitoa on tiivistetty myös valtiosihteerien kesken.

Virallisesti ministerivaihdokset tapahtuvat torstaina.

Tuoreimmat aiheesta

Suomen Keskusta