Kommentti: Piinatunnit meneillään ja ministeriruletti käynnissä – Paatero, Harakka, Savola, Kosonen, Kalmari vai Lohi?

LK, Antti Rinne, hallitus
Tässä kuvassa on neljä tulevaa ministeriä.Lehtikuva
Julkaistu 04.06.2019 15:28

MTV UUTISET

Juuri näillä hetkillä moni kansanedustajaa sovittelee peilin edessä tummaa pukua ja odottaa puhelinsoittoa puolueensa puheenjohtajalta. 19 poliitikkoa kokee tällä viikolla poliittisen uransa täyttymyksen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

5:06imgUudessa hallituksessa istuu 19 ministeriä. Katso video!

Kilpailu ministeripaikoista kiihtyy, kun SDP ja Vihreät valitsevat tänään omat ministerinsä. Keskusta ja Vasemmistoliitto ovat vuorossa keskiviikkona.

RKP julkisti jo maanantaina oman kaksikkonsa: oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist.

Lindtman kieltäytyi

SDP:n ministeriryhmään tuli lisää tilaa, kun Antti Lindtman päätti kieltäytyä tarjotusta ministeripestistä ja jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Lindtman perusteli ratkaisuaan sillä, että suurimman eduskuntapuolueen ryhmäjohtajan tehtävä on vaikuttajan paikka.

Lindtmanin yllätysratkaisusta huolimatta SDP:llä riittää päteviä ja kokeneita kansanedustajia puolueen seitsemälle ministeripaikalle, erityisesti naisia.

Äijäfeministiksi ajat sitten ilmoittautunut Antti Rinne saattaa valita naisenemmistön demarien ministeriryhmään.

Sirpa Paaterolle räätälöity salkku

Sirpa Paaterolla on kokemusta sekä kunta-asioista että omistajaohjauksesta ja hänelle on siis kuin räätälöity kunta- ja omistajaohjausministerin salkku. EU-asioista kiinnostunut Tytti Tuppurainen on vahva ehdokas Eurooppa-ministeriksi.

Sanna Marin tuurasi erinomaisesti Antti Rinnettä alkuvuoden vaikoina aikoina ja hän saa valita salkkunsa – todennäköisesti työministerin salkun.

Perhe- ja peruspalveluministeriksi on tarjolla kaksi soteosaajaa Satakunnasta: Krista Kiuru ja Kristiina Salonen. Uutta puhtia hallitukseen toisi Rauman ääniharava Salonen.

Haaviston salkku lähes varma

Demarimiehistä varmin nimi ministeriksi on Ville Skinnari, jolle sopiva tehtävä voisi olla kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri. Skinnari ymmärtää elinkeinoelämää ja hänellä on jo verkostoja ympäri maailmaa.

Timo Harakalla puolestaan olisi pätevyyttä liikenneministeriksi, varsinkin jos salkkuun kuuluvat digi- ja viestintäasiat.

Vihreissä on pidetty jo pitkään kahta ministeriä varmana. Pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto nousee ulkoministeriksi ja siitä on hyvä ponnistaa seuraaviin presidentinvaaleihin.

Kesäkuun puoluekokouksessa valittava uusi puheenjohtaja Maria Ohisalo valitsee toisen salkun - painavampi ja samalla korkeariskisempi olisi sisäministerin tehtävä.

Vihreiden kolmanneksi ministeriksi on veikkailtu Krista Mikkosta, sillä koko Suomen puolueeksi haluavien Vihreiden kaikki ministerit eivät voi tulla Helsingistä. Mikkonen olisi siis ympäristö- ja ilmastoministeri.

Keskustan olisi syytä uudistaa kasvojaan

Keskiviikkona kynsiään saavat jyrsiä keskustan kansanedustajat.

Rökäletappion jälkeen keskustan pitäisi uusia kasvonsa ja se tarkoittaa myös uusia ministereitä.

Näitä raikkaampia kasvoja voisi olla puolustusministeriksi Mikko Savola, jolla on pitkä kokemus eduskunnan puolustusvaliokunnasta ja reserviläisliitosta. Tiede- ja kulttuuriministerin tehtävään on ollut esillä Hanna Kosonen.

Entinen hiihtosuunnistaja löysi tiensä uudelleen eduskuntaan, vaikka Sipilän hallitus oli vaalikamppailun aikaan Savonlinnan suunnalla lähes kirosana.

Elinkeinoministeriksi on eduskunnan käytäväpuheissa kuiskuteltu jo monenlaista keskustanimeä. Yksi vahvimmista ehdokkaista on Markus Lohi.

Monet keskustalaiset haluaisivat Jari Lepän jatkavan maa- ja metsätalousministerinä, mutta kannatusta on myös Keski-Suomen kestomenestyjällä Anne Kalmarilla.

Keskustan ykkössalkun, valtiovarainministerin tehtävän jakaminen on sikäli hankalaa, että Juha Sipilän seuraaja valitaan vasta syyskuun alussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Uusi puheenjohtaja ottaa – tai ainakin hänen pitäisi ottaa – myöhemmin valtiovarainministerin paikka eli tehtävä voi osoittautua määräaikaiseksi.

Tärkeälle pestille on istutettu spekulaatioissa Mika Lintilää, Antti Kaikkosta sekä eduskunnasta pudonnutta Kimmo Tiilikaista.

Lue myös: Uutissuomalainen: keskustan Antti Kaikkosesta tulossa valtiovarainministeri – myös he ovat vahvoilla ministereiksi

Demokraatti: SDP:n Antti Lindtmanilta yllätysveto – ei halua ministeriksi

Anderssonista opetusministeri?

Vasemmistoliiton kaksi paikkaa ovat menossa naisille. Puheenjohtaja Li Andersson näyttäisi ottavan opetusministerin salkun, jossa on pitkästä aikaa rahaa ja kaikenlaista kivaa jaettavaa.

Vasemmisto sai myös toisen vahvan tehtävän eli sosiaali- ja terveysministerin salkun. Siihen on nousemassa joko Aino-Kaisa Pekonen tai Hanna Sarkkinen.

Rinne-ykkösessä näyttää olevan ministereinä enemmän naisia kuin miehiä. Ja sama suunta on myös EU-komissaarin nimittämisessä, sillä tärkeä tehtävä on napsahtamassa Jutta Urpilaiselle.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka