Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Kysymys: Miten toimia, jos auto jättää tielle?
Vastaus: ”Ei minulle mitään voi sattua” on valitettavan yleinen ajatus autolla matkaan lähdettäessä. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, mitä matka tuo tullessaan. Uusikin auto saattaa yllättäen jättää tielle
Erityisesti näin pimeään ja kylmään vuodenaikaan on tärkeää varautua matkan mahdolliseen katkeamiseen jo etukäteen. Autoon onkin syytä varata tiettyjä varusteita, joita matkan katketessa tarvitaan. Pakollisen varoituskolmion lisäksi autosta tulisi löytyä ainakin lämmintä vaatetta, heijastinliivit ja toimiva taskulamppu. Nämä tulisi pakata helposti saataville – ei siis kaikkien matkatavaroiden ja tavaratilan välipohjan alle.
Varaudu pahimpaan
Aivan liian moni ihminen ajattelee tien päälle lähtiessään, että en tarvitse lämmintä vaatetta, kun menen autolla. Pakkasella lämminkin auto kuitenkin jäähtyy nopeasti moottorin sammuttua.
Sama pätee heijastimeen. Autosta ulos tullessaan ihminen muuttuu jalankulkijaksi. Mikäli jalankulkija ei käytä heijastinta, on autoilijoiden erittäin vaikea havaita häntä ajoissa – erityisesti sellaisessa paikassa, missä normaalisti jalankulkijoita ei ole tai on hyvin vähän. Ja usein auto hajoaa juuri tällaiseen paikkaan.
Kuljettajan tehtävä on huolehtia myös matkustajien turvallisuudesta ja ohjeistaa heitä pukeutumaan heijastinliiveihin. Autosta tulisikin löytyä heijastinliivit kaikille. Ihanne olisi, että liivit olisivat koko ajan käden ulottuvilla eli ne tulisi voida pukea tarvittaessa päälle autosta poistumatta.
Tärkeää on myös, että ainakin jollain autossa olijalla on toimiva matkapuhelin, jonka akku on täynnä ja muistissa tiepalvelun numero. Itse pidän puhelinta latauksessa aina pidempää matkaa ajaessani. Yllättävien avustuskustannusten välttämiseksi suosittelen hankkimaan Autoliiton PLUS-jäsenyyden tai vaihtoehtoisesti varmistamaan, että oman automerkin liikkumisturva on voimassa. Myös liikkumisturvan ehtoihin on syytä perehtyä etukäteen, jotta hädän hetkellä tietää, mitkä palvelut kuuluvat turvan piiriin.
Käytä valoja oikein
Auton jättäessä tielle, on syytä pyrkiä pysäköimään mahdollisimman turvalliseen paikkaan, pois ajoradalta. Autoon tulisi jättää päälle seisontavalot, ellei tie ole niin hyvin valaistu, että ajoneuvon voi muutoinkin selvästi havaita riittävän etäältä. Huomioi, että vaikka auton hajotessa tiellä olisi valoisaa, tulee pimeä tähän aikaan vuodesta yllättävän aikaisin. Pimeyteen on siis syytä varautua, ellei ole aivan varma, että auto tulee noudettua pois ennen sitä.
Seisontavalojen kanssa on syytä kytkeä hätävilkut, jos auto joudutaan pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle.
Valitettavan usein näkee, että kuljettaja jättää autoon epähuomiossa päälle lähi- tai kaukovalot. Tällöin edestäpäin katsottaessa hätävilkut häviävät totaalisesti valojen loisteeseen. Lisäksi edestä lähestyvän on erittäin vaikeaa hahmottaa auton olevan pysähdyksissä, jolloin hän todennäköisesti tulee vaihtaneeksi tarpeettomasti lähivaloille. Vastaantulevan auton kuljettajan vaihtaessa lähivaloille kasvaa riski, että häneltä jää huomaamatta hajonneen auton läheisyydessä liikkuvat jalankulkijat.
Vie varoituskolmio riittävän etäälle
Kun auto on saatu turvallisesti pysäköityä, on lähdettävä viemään varoituskolmiota tien varteen. Kolmio on viisainta koota jo auton luona, jossa on yleensä jonkin verran valoa käytettävissä. Kolmion kokoamista helpottaa, jos sitä on harjoitellut etukäteen kotona, lämpimissä ja valoisissa olosuhteissa.
Kolmio on vietävä riittävän etäälle autosta sen tulosuuntaan. Näin muille tienkäyttäjille jää enemmän aikaa reagoida kolmioon ja välttää mahdollisten vaaratilanteiden syntyminen. Kolmion tyhjä suojakotelo kannattaa laittaa kuljettajan penkille. Näin kolmion muistaa varmimmin hakea pois tien laidasta, kun auto on aikanaan saatu korjattua tai lastattua hinausauton kyytiin.
Huolehdi matkustajista
Matkustajien on syytä pysytellä autossa tai auton oikealla puolella, pientareella, varoituskolmiota vietäessä tai apua odoteltaessa. Mikäli matkustajat jäävät autoon, on turvavyöt syytä pitää kiinni sen varalta, että joku asianmukaisista varotoimista huolimatta sattuisi törmäämään pysäköityyn autoon.
Pyri saamaan auto pois tien varresta mahdollisimman nopeasti
Kun tilanne on tehty turvalliseksi, on aika hälyttää apua. Mitä nopeammin hajonnut auto saadaan pois yllättävästä paikasta, sitä nopeammin tilanne palautuu normaaliksi ja turvalliseksi.
Tien varteen hajonnut auto päätyy myös varsin usein ilkivallan tai varkaiden kohteeksi. Mikäli apua on odotettavissa kohtuullisen ajan puitteissa, jäisin paikan päälle odottamaan avun saapumista. Mikäli auton joutuu jättämään tien varteen yksin, on sieltä syytä ottaa arvokkaimmat matkatavarat mukaan tai vähintään huolehtia, etteivät ne jää erityisesti näkösälle.
Oma apu ei välttämättä johda onneen
Omatoimihinauksia, -korjauksia tai renkaanvaihtoja en suosittele tien päällä tekemään.
Hinausammattilaisen tai tiepalvelumiehen vankan kokemuksen, asianmukaisen kaluston ja varoituslaitteiden avulla tilanteesta selvitään huomattavasti turvallisemmin.
Usein kokemattomien tekemissä omatoimihinauksissa syntyy myös lisävaurioita joko avustettavaan tai avustavaan ajoneuvoon.
Mikäli kuitenkin päädyt hinaamaan autoa omatoimisesti, muista nämä vinkit.
***
10:41