Talven tulisi vaikuttaa myös autosta löytyviin välineisiin – monilla tosin opeteltavaa jopa niissä yleisimmissä

talviautoilu
Skrapa ja lumiharja löytyvät lähes jokaisesta autosta talvikaudella. Niiden lisäksi autossa tulisi olla talvisin mukana vähän muutakin.Liikenneturva
Julkaistu 02.11.2018 17:51
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Mitä välineitä autosta tulisi löytyä talvea varten?

Vastaus: Talvirenkaat, skrapa ja lumiharja ovat ehkä ne tyypillisimmät talvivarusteet autossa. Niiden lisäksi viisas autoilija ottaa huomioon myös sen, että matka saattaa joskus yllättäen katketa onnettomuuden tai teknisen vian vuoksi.

Skrapa ja lumiharja löytyvät lähes jokaisesta autosta talvikaudella – tosin tätä on välillä liikenteessä liikkuvista igluista päätellen varsin vaikea uskoa. Se ei siis riitä, että tietyt varusteet ovat autossa, vaan niitä pitää myös käyttää.

Oikein pakattu auto voi pelastaa henkesi. Alla olevalla videolla opastetaan auton turvalliseen pakkaamiseen.

5:32img

Vaatetus kelin – ei matkustustavan – mukaan

Moni lähtee talvellakin liikkeelle ohuella takilla, ilman päähinettä ja käsineitä. Yleensä heppoista vaatetusta perustellaan itselle sillä, että liikkeellä ollaan autolla. On kuitenkin mahdollista, että uuteenkin autoon tulee tekninen vika tai että autolla joudutaan onnettomuuteen.

Ulkona ollessa pakkasta, auto jäähtyy moottorin sammuttua nopeasti. Autossa olisikin aina syytä pitää kelinmukainen vaatetus tällaisten tilanteiden varalle.

autoliitto maskipeitto

Maskipeitto on hyödyllinen lisävaruste koville pakkasille. Kuva: Autoliitto

Heijastinliivit

Kun kuljettaja ja matkustaja tulevat ulos autosta, muuttuvat he jalankulkijoiksi. Jotta jalankulkija olisi havaittavissa pimeällä, on tärkeää, että autosta löytyvät heijastinliivit kaikille siellä oleville.

Paras mahdollinen tilanne olisi, jos heijastinliivit olisivat matkustamossa, kunkin matkustajan käden ulottuvilla. Näin liiviin pukeutuminen onnistuisi auton sisällä ennen kuin hypätään ulos pimeään, muun liikenteen sekaan.

Valaisin

Toimiva käsi- tai otsavalaisin tuo lisävaloa ja -turvaa pimeyteen. Huolehdi, että pattereilla toimivaan valaisimeen tulee vaihdettua paristot säännöllisesti ja että akkutoimisen valaisimen akut ovat ladattuna.

Esimerkiksi renkaanvaihto on huomattavasti helpompi tehdä tasku- tai otsalampun valossa kuin pilkkopimeässä, käsikopelolla. Mikäli renkaanvaihtoon ei ole tarjolla turvallista paikkaa tai autossa ei ole asianmukaisia välineitä, suosittelen turvautumaan tiepalveluapuun.

autoliitto tiepalvelu (2)

Mikäli esimerkiksi rengas on vaihdettava tien päällä, on huomioliivit tai -takki hyvä olla mukana autossa. Kuva: Autoliitto

Lumilapio

Kun autolla jäädään kiinni syvään hankeen tai lumiaura työntää kadun reunaan pysäköidyn auton vierelle kunnon aurausvallin, on taitettava lumilapio tavaratilassa korvaamaton apu liikkeelle pääsemiseksi.

Aurausvallin yli ajaminen ilman, että siihen kaivaa auton mentävän kolon, vaurioittaa herkästi auton puskureita, alustan muoviosia ja pakoputkea.

Lukkoöljy

Nykyautoissa voideltavia lukkopesiä on huomattavasti vähemmän kuin takavuosina. Lisäksi ne vähätkin lukkopesät ovat piilossa erilaisten suojalevyjen alla. On kuitenkin tärkeää, että myös suojalevyjen alla olevat lukot tulee voideltua säännöllisesti – ainakin määräaikaishuoltojen yhteydessä. Näin varmistetaan niiden toiminta silloin, kun niitä tarvitaan.

Lukottomaan maailmaan tottuneen autoilijan saattaakin pakkasella yllättää lukko-ongelmat erilaisten lisävarusteiden kanssa.

Esimerkiksi suksibokseissa sekä perävaunun vetopään ja kuormatilan lukituksissa käytetään edelleen hyvin usein mekaanisia lukkoja. Näiden kohdalla onkin tärkeää muistaa säännöllinen voitelu lukko- tai aseöljyllä. Oikea ajankohta voitelulle on talvikaudella, aina ennen pesua.

Matkapuhelin täynnä virtaa ja tarvittavat numerot saatavilla

Kovalla pakkasella matkapuhelimen valmiusaika laskee nopeasti. Varsinkin pidemmillä matkoilla puhelin kannattaa pitää aina mahdollisimman hyvässä latingissa eli hyödyntää autolaturia. Näin matkan katketessa on enemmän pelivaraa tarvittavan avun hälyttämiseen.

autoliitto tiepalvelu (1)

Tiepalvelu auttaa, jos auto hyytyy. Kuva: Autoliitto

Tiepalvelun numero kannattaa ohjelmoida valmiiksi matkapuhelimen muistiin. Nykyään moni ajattelee, että kyllä sen sitten ehtii Googlata, jos tarve tulee. Eri operaattorien tarjoamissa neteissä on kuitenkin vielä jonkin verran katvealueita ja sanomattakin on selvää, että auto hajoaa juuri sellaisen kohdalle. Netin käyttö haukkaa myös akun varaustilasta ison siivun.

Suosittelen 112 Suomi -applikaation lataamista älypuhelimeen etukäteen. Sen avulla avun hälyttäminen onnistuu nopeasti, ja tarkka paikkatieto saadaan hätäkeskuksen käyttöön.

Milloin olet viimeksi uusinut kauko-ohjainavaimen pariston?

Pakkasella auton kauko-ohjainavaimen paristo sanoo helposti sopimuksensa irti. Mikäli avain kieltäytyy toimimasta, on pelastuksena avaimen lämmittäminen viemällä se sisätiloihin tai pitämällä sitä kädessä, vara-avaimen etsiminen tai lukituksen mekaaninen avaustoiminto.

Avainongelmaa voi kuitenkin ennaltaehkäistä uusimalla kauko-ohjainavaimen paristoa säännöllisesti – esimerkiksi aina ennen talvea.

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Liikenneturvallisuus