Palkansaajajärjestöt eivät anna kajota lakkoasearsenaaliinsa millään tavoin - ainakaan toistaiseksi.
Neuvottelupöytään voidaan kuitenkin palata tuonnempana, jos edellytykset sopia paranevat.
Maanantaita vasten käyty viimeinen neuvotteluyritys jäi tuloksettomaksi, ja palkansaajakeskusjärjestöjen hallinnot puhalsivat pelin poikki.
Työnantajan vaatimukset lakkosakkojen tuntuvasta nostosta ja työtaistelujen ilmoitusaikojen pidennyksistä eivät kelvanneet.
– Varmasti tästä jäi aika paljon asioita, jotka jäivät elämään työmarkkinaosapuolten välille ja katsotaan nyt, syntyykö niistä jotain myöhemmin, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi.
Lyly vakuutti, että palkansaajajärjestöt olivat neuvotteluissa tosissaan.
– Taisin istua 14 peräkkäistä päivää täällä neuvotteluissa. Jos se ei kerro jotain aidosta tekemisestä, niin ei sitten mikään.
Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mielestä neuvottelutilanne oli epätasapainossa, eikä sopimisen edellytyksiä ollut. Hän arvioi, että aiheeseen voidaan palata joskus myöhemmin.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola näki, että neuvottelurupeama ei ollut turha, vaan nyt luotuja pohjia voidaan käyttää jatkossa hyväksi.
Kuinka käy keskitetyn?
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti lopputulosta valitettavana. Häkämiehen mukaan palkansaajapuoli alkoi tuoda neuvottelupöytään koko ajan lisää tavaraa, jolla ei ole suoranaista yhteyttä työrauhan parantamiseen.
Myös Häkämies arvioi, ettei työ kuitenkaan mennyt täysin hukkaan.
– Siinä luotiin kuitenkin se malli, jolla laittomia työtaisteluja voitaisiin ennalta ehkäistä.
Häkämiehen mukaan myöhemmin nähtäväksi jää, vaikuttaako työrauhaneuvottelujen kaatuminen neuvotteluihin keskitetyn ratkaisun jatkosta. Suoraa yhteyttä neuvotteluilla ei hänestä kuitenkaan ole.
Häkämies ei halua arvioida myöskään, vaikuttiko vaalien läheisyys palkansaajapuolen halukkuuteen sopia. Hän muistuttaa, että työrauhan parantaminen oli jo vuoden 2011 raamisopimuksessa ja sen jälkeisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa.
-Nyt on viisi vuotta neuvoteltu nähtävästi ilman tulosta. En tiedä sitten, mikä olisi soveltuvampi aika. Ainahan siellä on jotkut vaalit tulossa tai menossa.