Suihkussa on yksi osa, joka saattaa kihistä mikrobeja ja bakteereja ja joka voisi periaatteessa pahimmillaan tehdä ihmisen sairaaksi. Se osa on suihkupää, uutisoi muun muassa brittilehti The Sun.
Suihkussa on tarkoitus pestä pois hiki, lika ja pöpöt. Mutta olisiko mahdollista, että suihku tekee meistä puhtaan sijaan entistä bakteerisempia ja pahimmillaan jopa sairaita?
Saattaa olla, ainakin jos tuoretta amerikkalaistutkimusta on uskominen.
Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan suihkupää on nimittäin erinomainen erilaisten bakteerien kasvualusta – onhan suihku juuri kostea ja lämmin paikka.
Kun taas käymme suihkussa, saatamme altistua näille suihkupäässä lymyileville bakteereille. Ja osasta näistä bakteereista pitää ehkä olla huolissaan.
Katso alla olevalta videolta ohjeet, kuinka puhdistaa lavuaari erikoisen ainesosan avulla! (Artikkeli jatkuu videon alla.)
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Suurin osa bakteereista harmittomia
MBio-julkaisussa ilmestyneessä Coloradon yliopiston tutkimuksessa vaihdettiin suihkupäät noin 656 kodista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkijat keräsivät suihkupäät talteen ja analysoivat niissä olevat mikrobit.
Tuloksista kävi ilmi, että suurin osa suihkupäissä pesivistä mikrobeista oli täysin harmittomia. Jonkin verran löytyi kuitenkin myös haitallisia bakteereja, jotka voivat pahimmillaan johtaa ihmisillä hengitystieinfektion puhkeamiseen.
Pääasiassa haitallisia bakteereja löytyi Floridasta, New Yorkista ja Etelä-Kaliforniasta otetuista suihkupäänäytteistä.
Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että metalliset suihkupäät keräsivät enemmän bakteereja verrattuna muovisiin. Myös vesi, jossa oli paljon klooridesinfiointiainetta, lisäsi bakteerien kasaantumista.
Ei syytä panikkiin
Todennäköisyys bakteeriperäisten tautien syntyyn suihkupäistä oli tutkijoiden mukaan kuitenkin varsin pieni, joten mitään syytä paniikkiin ja suihkun välttämiseen ei ole.
Bakteereista voi olla perusterveille ihmisille pikemminkin hyötyä, sillä niille altistuminen voi parantaa immuunijärjestelmää.
Jos suihkupään bakteerit kaikesta huolimatta huolettavat, Coloradon yliopiston tutkijat suosittelevat pesemään sen huolellisesti kerran viikossa desinfioivalla puhdistusaineella. Sama pätee suihkupään lisäksi suihkuverhoihin. Lue täältä myös nerokas suihkupään puhdistuskikka.
LUE MYÖS: Suihkuun kerran päivässä vai kerran viikossa? Ihotautilääkäri kertoo nyrkkisäännön
Lähteet: The Sun, New York Post