Hammasharjasi ja suihkusi sisältää "älyttömän määrän" viruksia – se on kuitenkin hyvä asia

Hammasharja- ja suihkunäytteistä löytyi jopa yli 600 erilaista virusta, jotka kuitenkin tutkijan mukaan ovat hyödyksi.

Hammasharjat ja suihkupäät ovat täynnä mikrobeja. Tutkimuksen mukaan ne ovat kuitenkin hyödyksi, kertoo CNN.

– Löytämiemme virusten määrä oli täysin älytön, tutkimusta tehnyt Erica Hartmann kuvaili tiedotteessa.

Tutkimuksessa hammasharjoista ja suihkuista löytyi bakteriofageja, jotka ovat itse asiassa bakteerien vihollisia.

– Löysimme paljon viruksia, joista tiedämme hyvin vähän, ja monia muita, joita emme ennen ole nähneet. On ihmeellistä, miten paljon tutkimatonta biodiversiteettiä on kaikkialla ympärillämme.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Microbiomes -lehdessä. Se pohjaa Hartmannin aiempaan tutkimukseen, jossa selvitettiin, päätyykö hammasharjoihin bakteereja vessan vetämisen myötä. Tutkijat halusivat jatkaa selvittelyä virusten osalta.

Tutkimusta varten Yhdysvalloissa elävät vapaaehtoiset toimittivat hammasharjojaan ja suihkusta kerättyjä näytteitä tutkijoille.

Näytteissä oli tietokonemallinnuksen laskutavasta riippuen jopa yli 600 erilaista bakteriofagia. Tutkijoiden mukaan viruksia on todennäköisesti paljon enemmänkin. 

Hartmannin mukaan jokaista bakteeria tuhoamaan löytyykin potentiaalisesti jopa tuhansia viruksia.

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin! Juttu jatkuu videon alla.

Hammasharjoihin  virukset päätyvät suusta ja ympäristöstä, suihkuihin usein vedestä.

– Emme nähneet käytännössä yhtään päällekkäisyyksiä virustyypeissä suihkupäiden ja hammasharjojen välillä. Näimme hyvin vähän päällekkäisyyttä minkään kahden näytteen välillä, Hartmann kuvaa.

Hän korostaa, ettei hammasharjan mikrobeista tarvitse kantaa huolta. Hammasharja pitäisi joka tapauksessa vaihtaa säännöllisesti, minkä lisäksi sen voi myös pestä.

– Mikrobeja on kaikkialla, ja valtaosa niistä ei aiheuta sairauksia. Mitä enemmän niitä vastaan hyökkää desinfiointiaineilla, sitä todennäköisemmin ne kehittävät resistenssin tai muuttuvat vaikeimmiksi hoitaa. Meidän tulisi vain hyväksyä mikrobit.

Tutkimuksessa on haasteensa. Mukana oli vain 96 suihkupäänäytettä ja 34 hammasharjaa. On siis mahdollista, että laajempi otanta antaisi erilaisia tuloksia. Tutkimuksesta ei selvinnyt, miten hammasharjat toimitettiin tutkijoille.

Kostea kylpyhuone on tunnetusti oiva paikka bakteerikasvulle. Esimerkiksi kostea pyyhe pitäisi vaihtaa uuteen yllättävän usein!

Katso myös: Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree "virukseen"

Lue myös:

    Uusimmat