Pääkaupunkiseudulla asuva Eija Helo-Calenius teki Loviisan seudulta poikkeuksellisen sienilöydön, kun hän lähes kompastui yli kilon painoiseen korvasieneen.
Kevään ja kesän vaihde on korvasienten sesonkiaikaa, jolloin herkulliset mutta väärin käsiteltynä hengenvaaralliset sienet puskevat pintaan.
Helo-Calenius oli ulkoiluttamassa koiraansa vakioreittiään, kun hänen mieleensä juolahti hakatun metsän ohi kulkiessa katsoa, jos siellä kasvaisi korvasieniä. Paikalla oli aiemmin kasvanut sammalpohjainen sekametsä, joka sittemmin oli hakattu paljaaksi.
– Tuli mieleen, että se saattaisi olla hyvä korvasienipaikka, ja ajattelin, että käväisen koiran kanssa vähän vilkaisemassa, Helo-Calenius kertoo.
Valtaisa sieni löytyi sattumalta
Hän osuikin varsinaiseen jättipottiin, sillä hän hakkuualueella lähes kompastui tien lähistöllä kasvaneeseen mammuttisieneen.
– Hyvä, ettei tielle näkynyt, hän kuvailee sienen sijaintia.
Lue myös: Näin löydät kevätkauden sieniherkun
Sienestä näki heti, että se oli poikkeuksellisen suuri. Suurimmat Helo-Caleniuksen aiemmin löytämät korvasienet olivat olleet hänen nyrkkinsä kokoisia, ja nyt löytynyt sieni oli noin kolminkertainen niihin nähden.
– Tämä oli ihan poikkeuksellinen yksilö. En edes tiennyt, että noin suuria korvasieniä voisi olla, hän kertoo.
– Oli puhdas sattuma, että siihen törmäsin.
Väärin käsiteltynä tappava herkku
Helo-Calenius oli ajatellut keräävänsä mahdolliset löydöt taskussa olleeseen ”koirankakkapussiin”, mutta lopulta hän joutui repimään pussia saadakseen sienen sillä kuljetettua. Paikalta löytyi lisäksi pienempiä korvasieniä.
Mammuttisienen painoksi mitattiin lopulta kotona 1054 grammaa.
Helo-Calenius on ollut aktiivinen sienestä jo vuosikaudet, jonka kausi alkaa kevään korvasienistä päättyen myöhäissyksyn suppilovahveroihin. Hän kertoo, että ainoastaan haperoita hän ei ole oppinut keräämään.
Nyt löydetyt korvasienet päätyivät ryöppäyksen jälkeen pakastimeen, ja Helo-Calenius uumoilee niistä valmistuvan myöhemmin jonkinlainen muhennos tai kastike.
Ruokavirasto kertoo, että korvasieni on sellaisenaan tappavan myrkyllinen, mutta oikean käsittelyn jälkeen se on herkullinen ruokasieni.
Korvasieni on ryöpättävä, eli keitettävä ennen käyttöä kaksi kertaa runsaassa vedessä vähintään viisi minuuttia kerrallaan ja huuhdeltava huolella keittokertojen välissä. Ryöppäyksen aikana on huolehdittava hyvästä tuuletuksesta, eikä sienten liotus- tai keittovettä saa käyttää ruuanvalmistuksessa.
Kulunut vuosi ollut hyvä korvasienille
Helo-Calenius vaikuttaa tyytyväiseltä löytyneeseen sieniapajaan, jonne tulee palaamaan uusien sienten toivossa. Hän uskoo, että vaikka paikka on kuivahko, on siellä aiemmin kasvanut sammalpohja edesauttanut sienten kasvamista.
– Kyllähän tänä vuonna on ollut aika hyvin korvasieniä, ei ole hirveästi joutunut etsimään vakipaikoilta, hän toteaa.
Poikkeuksellisesta sienilöydöstä kertoi aiemmin Seura. Sen haastatteleman tutkijan mukaan löydetyn kaltaisia sieniä löytyy joitain vuosittain.
Korvasienet pitää keittää ennen syömistä:
|