Kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen lähes jokainen huomaa, että kehon ikääntyminen on väistämätön osa elämää. Monilla mukavilla asioilla voimme kuitenkin edistää aivojemme terveyttä. The Independent listasi keinoja, joilla aivojaan voi virkistää.
Vähennä vapaita radikaaleja
Vapaat radikaalit ovat aivoille kuin norsu lasikaupassa, jos niitä ei pistä kuriin. Tupakansavun, pakokaasujen ja rasvaisten ruokien aivoihin kerryttämät vapaat radikaalit saavat parhaiten vastusta hedelmien ja vihannesten aivokudoksia suojelevista antioksidanteista. Myös punaisen lihan syönnin vähentäminen voi auttaa.
Vie aivosi kävelylle
Jokainen minuutti aivojesi läpi kulkee litra verta. Pienikin häiriö aivoverenkierrossa voi aiheuttaa niin sanotun hiljaisen aivoinfarktin tai jopa aivohalvauksen. Ensimmäinen askel on varmistaa, että sydämesi jaksaa varmasti pumpata kaiken tarvittavan veren aivoihin asti. Säännöllinen reipas liikunta onkin avain vahvaan sydämeen.
Paranna aivokapasiteettiasi harrastamalla
Nykyajan supertietokoneista ihmisaivot erottaa niiden kyky muovautua fyysisesti uusien haasteiden edessä. Haastamalla aivojasi ajattelua vaativilla tehtävillä, pakotat ne muovaantumaan ja keksimään uusia keinoja ratkaista niille annettu pulma. Einstein Ageing Study tutki, että on olemassa neljä harrastusta, jotka voidaan yhdistää dementian puhkeamisen ehkäisyyn. Säännöllisesti ja pitkäaikaisesti harrastettuna näiden aktiviteettien uskotaan auttavan aivokapasiteetin rakentumista, joka osaltaan hidastaan jopa vuosilla ikään liittyvien kognitiivisten heikentymien muodostumista dementiaksi.
Soittimen soittaminen
Instrumentin soittaminen sisältää monen eri ruumiinosan käyttämistä samanaikaisesti tarkasti rytmitetyn ja koordinoidun äänen aikaansaamiseksi. Jopa pelkkä nuottien lukeminen on paperille merkittyjen sävelkorkeutta, kestoa ja tyyliä ilmaisevien koodien purkamista. Nämä koodit tulee myös muistaa tarpeeksi pitkään, jotta ne osataan yhdistää oikeisiin lihasliikkeisiin, jotta haluttu ääni saadaan ulos.
Shakin pelaaminen
Shakissa pelaajien on pystyttävä kuvittelemaan sekä omat että vastustajan mahdolliset siirrot etukäteen. Ne on myös pystyttävä muistamaan, jotta seuraavat siirrot pystytään miettimään kunnolla läpi. Mitä enemmän pelaaja suunnittelee siirtojaan etukäteen, sitä lujemmin hän hyödyntää aivojensa otsa- ja päälakilohkoja, jotka tukevat työmuistin toimintaa.
Tanssi
Tanssiminen on sosiaalinen tapahtuma ja säännöllisen sosiaalisen kontaktin säilyttämisellä muihin ihmisiin on tunnetusti positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Useimmat tanssilajit vaativat omien ja tanssiparin liikkeiden tarkkaa koordinointia musiikin rytmissä. Fyysinen kontakti laukaisee myös oksitosiini-hormonin tuotannon, joka saa lisää luottamuksentunnetta, mielihyvää ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta.
Lukeminen
Lukemisessa aivot yhdistelevät kirjainjonot sanoiksi, sanat lauseiksi ja muistavat vielä lauseen merkityksen suhteessa sitä edeltäviin ja seuraaviin lauseisiin. Kuvat ja äänet on loihdittava mielen silmiin ja korviin. Myös muisti joutuu töihin, sillä kirjaa luettaessa on palautettava mieleen edellisten lukujen tapahtumia, jotta tulevia tapahtumia voidaan tulkita oikein.
Lähde: The Independet.co.uk
Kuva: All Over Press