Unohteletko asioita? 5 luonnollista keinoa parantaa muistia – sortuminen ”tehokkaaseen” tapaan johtaa kuormittavaan kierteeseen

Pätkivä muisti ei välttämättä ole merkki dementiasta, vaan se voi kertoa yksinkertaisesti liiallisesta kuormituksesta. Prevention-sivusto listasi keinoja, joilla muistia voi parantaa luonnollisesti.

On normaalia, että muisti heikkenee ikääntyessä. Iän lisäksi elämäntapoihin liittyvät tekijät, kuten stressi ja uni, vaikuttavat muistin toimintaan. 

Unohtelu ei todennäköisesti ole merkki alkavasta muistisairaudesta, mutta lisääntyneiden muistioireiden syy tulee selvittää. Ongelmien hoito on sitä tehokkaampaa, mitä varhaisemmin sen aloittaa.

Seuraavilla vinkeillä pidät mielesi vireänä ja muistisi terävänä.

1. Älä heti googlaa – yritä ensin muistaa

Yhä useamman taskussa kulkee jatkuvasti mukana kaiken tietävä älypuhelin. Vaikka askarruttaviin kysymyksiin on helppoa ja nopeaa etsiä vastaus puhelimella, kannattaisi muistiaan varjellakseen pohtia asiaa ensin itse.

”Digitaalisella amnesialla” tarkoitetaan nykymaailmassa yleistä ilmiötä: ihmiset luottavat muistinsa sijaan laitteisiin, jotka kertovat syntymäpäivät, puhelinnumerot ja arjen menot. Mitä vähemmän ihmiset käyttävät aivojaan, sitä vähemmän sinne rakentuu uusia hermoyhteyksiä, mikä estää muistia kehittymästä.

Aivoja nimittäin pitää käyttää, jos niiden kapasiteetin haluaa säilyttää, Prevention-sivuston haastattelema Kalifornian yliopiston kognitiotieteiden apulaisprofessori Sara Mednick sanoo. Kun muistelemme aiemmin oppimaamme asiaa, muistista vastaavat aivojen osat aktivoituvat. Kun taas luotamme muistin sijaan ulkoisiin lähteisiin, kuten nettiin, nämä aivoalueet voivat heikentyä.

Ensi kerralla, kun et muista vastausta tuttuun kysymykseen, kaivele puhelimen sijaan ensin muistiasi. Aivotoimintaa voi virkistää myös esimerkiksi etsimällä uuteen osoitteeseen tai kokeilemalla uutta reittiä ilman Google Mapsia.

– Kyse on siitä, ettei elä automaattivaihteella. Mitä enemmän pohdit asioita tai kokeilet uusia lähestymistapoja, sitä paremmin pidät yllä aivojesi terveyttä.

2. Huolehdi unesta

Huonosti nukutun yön jälkeen aivot ja muisti toimivat harvoin terävimmällä mahdollisella tavalla. Yön aikana aivot järjestelevät päivän aikana opittua ja kytkevät uudet asiat aikaisempiin kokemuksiin. Unen aikaisen aivojen tiedonsiirron ansiosta tärkeät muistijäljet tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin. Samalla aivot järjestävät uudelle tiedolle tilaa.

Mikäli 7–8 tunnin yöunet jäävät haaveksi, kannattaa suosiolla käpertyä nukkumaan päiväunet. Keskellä päivää otetut puolen tunnin nokoset parantavat unta, luovuutta ja tuottavuutta.

3. Liiku päivittäin

Liikunta pistää veren kiertämään ja antaa aivoille kunnon annoksen niiden tarvitsemaa happea sekä ravintoaineita, kertoo aivotutkija Gary W. Small. Samalla kun fyysinen aktiivisuus parantaa aivojen verenkiertoa, se uudistaa ja tehostaa aivosolujen välisiä yhteyksiä. Tämä on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta.

Vuonna 2011 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa liikunnan huomattiin kasvattavan vuodessa osallistujien aivojen hippokampusta, jolla on keskeinen rooli muistin toiminnassa. Jo yhden puolen tunnin liikuntarupeaman on vuonna 2019 julkaistussa pienessä tutkimuksessa havaittu parantavan osallistujien kykyä palauttaa nimiä mieleensä.

Fyysisen aktiivisuuden tiedetään lisäksi laskevan riskiä moniin sairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä eteneviin muistisairauksiin.

4. Lopeta multitaskaus

Monen asian suorittaminen yhtä aikaa, eli niin sanottu multitaskaus, voi tuntua tehokkaalta tavalta saada asioita aikaiseksi, mutta todellisuudessa se kuormittaa aivoja johtaen virheisiin ja väsymykseen. Vähitellen aivot tottuvat poukkoilemaan asiasta toiseen, mikä aiheuttaa keskittymiskykyvajeen.

Multitaskaaminen alkaa pitää itseään yllä eikä ihminen enää kykene keskittymään siihen, mitä on tekemässä. Keskittymiskyvyn aleneminen voi johtaa stressiin, joka heikentää muistia entisestään.

Kuormittavan kierteen katkaistakseen kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Laita puhelin pois näkyviltä, kun et käytä sitä. Suunnittele etukäteen, minä hetkenä päivästä tarkastat sähköpostit tai sometilit.

Jos ja kun aivot alkavat käydä ylikierroksilla, vedä syvään henkeä ja laita tehtävät asiat tärkeysjärjestykseen. Lähde purkamaan listaa yksi tehtävä kerrallaan, äläkä vaivaa päätäsi muilla tekemistä odottavilla asioilla. Muista pitää lepotaukoja päivän aikana. Uppoudu vaikkapa ruoanlaittoon kaikilla aisteillasi. Läsnäolo laskee kierroksia.

5. Syö terveellisesti ja monipuolisesti

Ravitsemuksella on oma osansa muistissa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, pehmeitä rasvoja ja kalaa, suojaa aivojen ja sydämen terveyttä.

Syömisessä kannattaa muistaa myös säännöllisyys, sillä harvoin syödyt tuhdit ateriat ovat omiaan viemään energian ajattelusta ruoansulatukseen.

Herkuttelukin on hyväksi aivoille, joten silloin tällöin kannattaa myös nautiskella ruoalla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat