Mitä tehdä, jos jumitut tylsään ja epämukavaan keskusteluun puolituntemattoman ihmisen kanssa? Lue vinkit!
Pikkujoulut. Paljon puolituttuja ja sitäkin enemmän tuntemattomia ihmisiä. Tylsiä keskusteluja, epämukavia hiljaisuuksia. Miten selvitä jutustelusta, joka ei tunnu johtavan mihinkään?
"Oho, lasini onkin tyhjä, käynpä hakemassa lisää juomaa" ei aina toimi. Ihminen, jonka kanssa keskustelet, saattaa vaikka seurata sinua. Jos olet jumissa kivuliaan epämukavassa keskustelussa, testaa nämä taktiikat.
1. Tee keskustelusta leikki
Sano vaikka, että: "Kerro minulle kolme asiaa itsestäsi, niin yritän arvata, millä osastolla olet töissä." Tai: "Mitä sinulla on lasissasi? Odota – yritän arvata." Yritä saada ihmiset juhlatunnelmaan. Juhlista riippuen voit kokeilla olla uskaliaampikin. "Ystäväni ja minä olemme eri mieltä eräästä asiasta, joten kyselen muidenkin mielipidettä. Onko suutelu sinun mielestäsi pettämistä?"
Small talkin pitäisi olla leikkisää, kuten erä tennistä, ei työhaastattelu. Ja jos sinun pitää päästä luikertelemaan pois keskustelusta, sano meneväsi soittamaan puhelua. Tämä on parempi tapa kuin se, että sanot meneväsi hakemaan ruokaa tai vessaan. Kun menet soittamaan puhelua, kukaan ei seuraa sinua. Se on muuten paljon uskottavampi selitys, jos heität muutaman yksityiskohdankin. "Oho, kello on jo 20.10. Olen todella pahoillani, mutta unohdin soittaa aviomiehelleni. Tulen takaisin hetken päästä." Ruuhkaisissa juhlissa on sallittua sanoa tulevansa hetken päästä takaisin, vaikket tulisikaan. Paitsi silloin, jos olet luvannut tuoda kyseiselle ihmiselle juoman tullessasi. Silloin sinun on tehtävä niin.
– Jeanne Martinet, The Art of Mingling -kirjan kirjoittaja
2. Toista se, mitä sinulle viimeksi sanottiin
Se on hyvin tehokas keino, koska samalla viestit, että: "Olen kuunnellut sinua. Kuulen, mitä yrität minulle sanoa. Ja nyt, siirrytään johonkin muuhun asiaan." Tämän jälkeen voit alkaa puhua jostain ihan muusta, kuten: "Hei, odotapas, mitä tyttärellesi kuuluu? Viimeksi, kun näin hänet, oli tapahtunut sitä-ja-tätä." Idea on siinä, että keskustelulle annetaan hieman vauhtia, ettei se jää junnaamaan paikoilleen. Voit tehdä tämän myös keskeyttäen hellävaroen toisen ihmisen jaarittelun. Odota taukoa puheessa, ja kiteytä heidän sanomansa asia sitten heille jollain tavalla.
– Anna Sale, Death, Sex & Money -radio-ohjelman luoja
3. Tauko
Älä vaivaannu hiljaisuudesta. Ihmiset puhuvat puhumisen vuoksi, mutta tiedämme, että on parempi ajatella ennen puhumista. Kaikilla on näitä hetkiä: "Mitä minä juuri sanoin? Miksi sanoin noin?" Tauon pitäminen antaa sinulle tilaisuuden kuunnella ja vastata vasta sitten – sen sijaan, että vain ajattelisit, mitä sanot seuraavaksi (mikä tekee keskustelusta takkuilevampaa). Se on myös erittäin tärkeää vaikeissa paikoissa. Älä täytä hiljaisuutta. Nauti siitä – tai poistu paikalta.
– Jennifer L. Scott, The Daily Connoisseur -bloggaaja, Polish Your Poise With Madame Chic -kirjan kirjoittaja
4. Mieti avauspuheenvuorosi
Usein keskustelun vaikein paikka on sen aloittaminen. Jos istut juhlissa jonkun vieressä hiljaisuuden vallitessa, on hyvä pitää varalla jotain hyvää keskustelun avaajaa. Se voi olla jotain yksinkertaista, kuten: "Mistä tunnet illan emännän/isännän?" Se toimii hyvin sosiaalisesta ahdistuksesta kärsiville. Tutkimukset osoittavat, että sosiaalisesta ahdistuksesta kärsivien sosiaaliset taidot ovat muiden tasolla, mutta heistä ei vain tunnu yhtä luontevalta käyttää niitä. Taitoa pitää vain harjoittaa.
– Jill Isenstadt, Joyable-sivusto
5. Pidä rauhaa yllä
Sosiaalisissa tilanteissa tapaat ihmisiä, joita ihailet, ihmisiä, jotka eivät aiheuta sinussa mitään tunteita ja ihmisiä, joita halveksit. Ihmisten erilaisuus johtuu niin geeneistä kuin kulttuurieroistakin, ja siksi kaikki ovat jollain tavalla erilaisia. Kun ajattelet ihmisiä tällä tavoin, pystyt helpommin olemaan tuomitsematta. Ja tiedä, ettei ole mitään järkeä yrittää kääntää heitä ajattelemaan sinun tavallasi. Kun mielipiteet jakava asia tulee keskustelun kohteeksi, anna olla. Tee tästä mantrasi: On todella kiinnostavaa kuulla sinun mielipiteesi, itselläni on tosin jokseenkin erilainen näkökulma asiaan.
– Samuel Barondes, psykiatrian professori Kalifornian yliopistossa, Making Sense of People -kirjan kirjoittaja
Mitä pikkujouluissa tapahtuu? Katso lasten vastaukset videolta:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Real Simple