EK pitää SAK:n juuri julkaistuja palkankorotusvaatimuksia "lähestulkoon absurdeina". SAK:n mukaan niillä kurotaan umpeen olemassa olevaa ostovoimamonttua.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n jäsenliitot kertoivat eilen keskiviikkona yhteisestä kymmenen prosentin palkankorotusvaatimuksesta.
Esitys sai työnantajapuolen edustajat heti takajaloilleen. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan tavoitteet "eivät ole tästä maailmasta".
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi SAK:n ehdotusta MTV:n Huomenta Suomessa tänään "lähestulkoon absurdiksi".
– Meidän taloustilanteemme ja yritysten tilanne ja työllisyys ovat erittäin haastavassa asennossa. Nyt ei kerta kaikkiaan olisi mahdollisuutta tämmöiseen. Tämä yllätti tasoltaan varmaan kaikki. Ei osattu ennakoida.
Häkämiehen mukaan työnantajapuolella ymmärretään maltilliset palkankorotukset. Nyt ehdotettu taso hänen mukaansa kuitenkin vain kiihdyttäisi inflaatiota sekä heikentäisi ostovoimaa ja työllisyystilannetta.
– Palkansaajien pitäisi huolehtia nykyisen jäsenistön työllisyydestä. Jos ajatellaan niitä ihmisiä, jotka ovat tällä hetkellä työttömänä, heidän puolestaan ei niin sanotusti kukaan neuvottele, jos tällaisia ratkaisuja tarjotaan. Ymmärrän, että kaikesta eivät voi palkansaajat vastuuta kantaa, mutta työllisyyden pitäisi olla ykkösasia.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan palkansaajajärjestöt on häädetty pois niistä neuvottelupöydistä, joissa näistä asioista päätetään.
– Olemme olleet aikaisemmin enemmän vaikuttamassa siihen, millä keinoilla työllisyyttä hoidetaan. Nyt sen enempää työnantaja kuin hallituskaan eivät halua, että me olemme niissä pöydissä mukana. Meillä ei ole sananvaltaa siellä. Siksi meidän pitää miettiä, mitä keinoja käytämme.
Lue myös: SAK:n jäsenliitot tavoittelevat 10 prosentin palkankorotusta
Piristysruiske vai kohtuuton korotus?
Elorannan mukaan palkankorotuksilla kurottaisiin umpeen aiemman korkean inflaation aiheuttamaa kuuden prosentin ostovoimamonttua.
– Palkankorotukset olisivat myös taloudelle piristysruiske, jolla saataisiin eloa aika huonolta näyttävään tilanteeseen. Maltillisilla korotuksilla monttua kurottaisiin umpeen tämä vuosikymmen.
Häkämiehen mukaan palkansaajien ostovoima kiinnostaa myös työnantajaa. Mutta:
– Meillä on paljon toimialoja, esimerkiksi kauppa ja palvelut, joissa ostovoiman kehitys on ollut huolestuttava. Käsillä on myös henkinen lukko. Jollain tavalla ollaan niin huolissaan, että kuluttamisen kanssa ollaan todella tarkkoja. Asunto- ja autokauppa ovat ennätyspohjalukemissa. Totta kai se kiinnostaa, mutta ei niin, että se tehdään kohtuuttomilla palkankorotuksilla.
Lue myös: Työnantajien edustajat SAK:n palkankorotustavoitteesta: "Ei tästä maailmasta"
Hyvä vai huono aika?
Elorannan mukaan juuri nyt on hyvä aika palkankorotuksille, kun esimerkiksi taloustilanne näyttää kirkastuvan. Häkämies on täysin päinvastaista mieltä.
– Eihän urheilijakaan juuri kisojen alla heikennä kuntoaan. Eli jos ja kun ensi vuonna toivon mukaan talouden kasvu vähän piristyy, silloin meidän ei pidä hinnoitella itseämme palkkaratkaisulla ulos, Häkämies kommentoi.
– Nyt on kyse siitä, miten ihmeessä tästä päästään järjelliselle tasolle näiden uhkavaatimusten jälkeen.
Katso koko haastattelu jutun alussa olevasta videoikkunasta.