Työnantajaliitoilla on liikaa vallanhimoa, ja sen takia työehtosopimuksia ei synny, arvioi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta blogikirjoituksessaan.
Työehtosopimusten neuvottelukierroksella ylitettiin eräänlainen haamuraja, kun niin sanottua päänavausta ei syntynyt tammikuun loppuun mennessä.
SAK:n puheenjohtaja syyttää kirjoituksessaan työnantajaliittoja.
– Eivätkö yritykset enää ymmärrä talouden ja rahan päälle? Kyllä ymmärtävät, mutta kyse ei olekaan nyt rahasta, vaan vallasta. Suma on työnantajaliittojen syytä, Eloranta kirjoittaa.
EK on ideologisesti motivoituneempi neuvotteluissa kuin ay-liike, syyttää SAK:n Jarkko Eloranta.Lehtikuva
Monen ison alan työehtosopimusneuvottelut eivät tällä hetkellä etene, sillä pöydissä odotetaan Teknologiateollisuuden työnantajien sekä Teollisuusliiton niin sanotun päänavaajasopimuksen syntyä.
Viime aikoina syntyneissä yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa työntekijät ovat Elorannan mukaan saaneet reilusti suurempia palkankorotuksia kuin mitä työnantajaliitot valtakunnallisissa pöydissä haluavat.
SAK:lainen Teollisuusliitto tiedotti tammikuussa, että mekaaniseen metsäteollisuuteen on syntynyt syksyn ja talven aikana noin 30 yrityskohtaista työehtosopimusta.
Näiden sopimusten palkankorotuksista ei lähtökohtaisesti kerrota julkisuuteen.
"Enemmän poliittisesti ja ideologisesti motivoituneita kuin ay-liike konsanaan"
SAK:n jäsenliitot ovat yhdessä vaatineet kymmenen prosentin palkankorotusta kahdessa vuodessa.
Työnantajapuoli ei ole julkistanut omia palkkatavoitteitaan.
Kauppalehden kirjoituksen pohjalta Eloranta kuitenkin arvailee, että taso olisi 5–6 prosenttia kolmessa vuodessa.
– Työantajaleiristä siis ehdotetaan, että kolmessa vuodessa maksettaisiin se, mitä SAK:n liitot vaativat jäsenilleen vuodessa? -- Ei tuollainen ehdotus ole yritys päästä sopimukseen, vaan aivan jotain muuta, Eloranta syyttää.
– Työnantajaliittojen haluttomuus sopia säällistä kompromissia työehdoista on silmiinpistävä. EK:n ja sen työnantajaliitot ovat enemmänkin poliittisesti ja ideologisesti motivoituneita neuvotteluissa kuin ay-liike konsanaan. Työnantajaliitot haluavat varmistaa saavuttamansa vahvat asemat hinnalla millä hyvänsä, Eloranta lataa.
Työehtosopimusneuvotteluiden sopimussuman purkaminen käy Elorannan mukaan viikko viikolta vaikeammaksi.