MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön mukaan työnantajapuoli pitää SAK:n vaatimusta kymmenen prosentin palkankorotuksista provokaationa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön liitot astuivat eilen esiin, ja latoivat julkiseksi tavoitteekseen saavuttaa kymmenen prosentin palkankorotukset kahden vuoden aikana.
MTV:n Eeva Lehtimäki sanoo, että ulostulo on hyvin poikkeuksellinen. Harvemmin työmarkkinaosapuolet julistavat tavoitteensa ennen neuvotteluita.
– Suurin uutinen tässä on koordinaatio. Työntekijöiden mielestä Elinkeinoelämän keskusliitto on ohjaillut palkkakehitystä aiemmin kulisseissa, mutta nyt SAK tuli koordinoidusti ulos julkisuuteen hyvin poikkeuksellisesti ja toi julki nämä omat, kovat palkkatavoitteensa, Lehtimäki sanoi keskiviikon Kymmenen uutisissa.
Lue myös: Työnantajien edustajat palkankorotustavoitteesta: "Ei tästä maailmasta"
Myrskyvaroitus
Eilinen oli työntekijäpuolelta myrskyvaroitus, joka pakottanee työnantajapuolen valmistautumaan lakkoihin. Ensimmäiset sopimukset ovat katkolla marraskuun lopussa.
SAK:n imoitus sai välittömästi ankaran vastauksen työnantajapuolelta.
– Kyllä tätä pidetään provokaationa työnantajapuolella, Lehtimäki sanoo.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta perusteli liittojen yhteistä tavoitetta sillä, että palkansaajien ostovoima on alentunut merkittävästi inflaatiopiikin vuoksi.
– Palkansaajat ovat ostovoimakuopassa, ja sieltä kuopasta pitäisi myös jollain aikavälillä kiivetä ylös, Eloranta sanoi.
Lehtimäen mukaan on totta, että tällä sopimuskaudella hinnat ovat nousseet ja palkansaajien ostovoima on heikentynyt.
– Mutta nyt käydään kuitenkin tulevia palkkaneuvotteluita, ja nythän inflaatio on aika alhaalla, eli tämä ei ole mielestäni täysin pitävä peruste.
Lue myös: IMF: Suomen talous on alkanut toipua taantumasta, kasvu jää vaimeaksi
Hintaa maksettavana hallitusohjelmasta
Lehtimäen mukaan työnantajapuolella on aito huoli siitä, että suuret palkankorotukset voisivat kiihdyttää inflaatiota, ja että ne söisivät Suomen kilpailukykyä.
Esimerkiksi teollisuusliiton sisarjärjestö IG Metall teki Saksassa vain 5,5 prosentin palkankorotussopimuksen kahdeksi vuodeksi, eli noin puolet nyt SAK:n vaatimasta korotuksesta.
– Kannattaa toisaalta myös muistaa, että työnantajajärjestöt saivat kaikki tavoitteensa läpi hallitusohjelmaan, ja nyt tässä maksetaan sitä hintaa. Ei voinut olla täysin yllätys, että SAK ei jäisi täysin toimettomaksi.
Vaatimukset ja odotettavissa olevat työtaistelut ovat myös "erittäin huono uutinen hallitukselle".
– Taloustilanne on hauras. Ja muistetaan, että kevään palkkaneuvottelut heijastuvat hyvinvointialueiden talouteen, ja se on yksi iso ongelma siinä, että hallituksen taloustavoitteet ovat karkaamassa käsistä.
Petteri Orpon johtama hallitus ei kaipaa työmarkkinasotkuja haurasta taloustilannetta repimään.All Over Press
Keväällä syntyi osapuolten välille epäluottamusta, jopa kaunaa, kun AY-liike lakkoili ja hallitus piti tiukasti kiinni työelämäuudistuksistaan.
– Nyt sitten otetaan iso matsi tulevalla palkkakierroksella. Ja neuvottelupöytäänhän hallitus ei pääse, eli tuo ottelu käydään työntekijöiden ja työnantajien välillä.