SAK:n ja EK:n asiantuntijalääkärit ovat yksimielisiä siitä, että työterveyshuollon kannattaisi järjestää kolmas rokotekierros yhdessä julkisen sektorin kanssa.
SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi ehdottaa, että työterveyshuolto tulisi työpaikalle ja rokottaisi kaikki työntekijät kerralla.
Hän muistuttaa, että julkiselle sektorille on tullut koronan aikana hoitovelkaa ja työterveyshuollon piirissä on melkein 2 miljoonaa työssäkäyvää ihmistä.
Lue myös: MTV Uutisten tiedot: Koronarokotteita on, mutta rokottajat puuttuvat – lähes 300 000 ikääntynyttä odottaa kolmatta annosta
– Työterveyshuolto pitäisi valjastaa mukaan, jotta julkisen sektorin työaika riittää muuhunkin. Ja monesti työpaikoilla on kaikkein helpointa tavoittaa ne ihmiset. On nopeinta ja yksinkertaisinta rokottaa koko työpaikka kerralla.
– Työterveyshuolto voisi kutsua ihmiset rokotukseen, jolloin ei tarvitse itse lähteä varaamaan aikaa ja selvittää, kuuluuko ryhmään vai ei, Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara jatkaa.
Hän pohtii, että työterveys voisi huolehtia siitä, että kaikkein riskialttiimmassa työssä olevat saisivat rokotteen ensin.
Toistaiseksi työterveyshuoltoa ei ole laajasti hyödynnetty koronarokotusten järjestämisessä.
– Tällä hetkellä kunta päättää, miten työterveyshuoltoa hyödyntää. Osa kunnista on nähnyt sen tarpeelliseksi. Olemme SAK:n kanssa samaa mieltä siitä, että työterveyshuoltoa pitäisi valtakunnallisesti ja systemaattisesti hyödyntää. Meillä on erittäin suuri hoitovaje, leikkauksia perutaan, perusterveydenhuoltoon on vaikeaa päästä, Rytivaara sanoo.
Tällä hetkellä kolmansia rokotteita suositellaan esimerkiksi 60 vuotta täyttäneille, tietyille riskiryhmille sekä heille, jotka ovat saaneet ensimmäisen koronarokotteen lyhyellä annosvälillä.