Koronarokotukset laajenevat työterveyteen – siihen vaaditaan lakimuutos pikavauhtia: "Työterveyshuollot ovat heti valmiina"

Koronarokotukset laajentuvat tulevaisuudessa myös työterveyshuoltoon. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan sairausvakuutuslain muutosta, joka mahdollistaa koronarokotuksen antamisen työterveysasemilla. Muutokset on tarkoitus saada voimaan pikavauhtia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti hallituksen eilisessä tiedotustilaisuudessa, että muutosta valmistellaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) johdolla. Hallitus käsittelee asiaa seuraavan kerran huomenna keskiviikkona.

– Hallituksen strategia on hyvin selvä: Me olemme jo joulukuussa kertoneet hyvin selvästi sen, että yksityinen ja työterveys ovat mukana rokotuksissa ja tätä korvauskokonaisuutta on sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu,  ja hallitus saa tällä viikolla tilannepäivityksen. Me pyrimme viemään ne muutokset eduskuntaan.

Työmarkkinajärjestöt ovat jo jonkin aikaa toivoneet työyterveyshuoltoa mukaan koronarokotuksiin. Lakimuutoksia onkin valmisteltu yhteistyössä muun muassa SAK:n, STTK:n, akavan ja Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa. EK:ssa ollaan hyvin tyytyväisiä hallituksen ilmoitukseen.

– On hienoa, että tätä korvattavuutta ja tätä lakiesitystä viedään läpi kiireellä. Silloin saadaan samanarvoisesti rokotettua kaikki työterveyden asiakkaat ja myös pienten yritysten asiakkaat ovat samassa arvossa. Työterveysalan osaamisella näiden prosessien hoitamisessa ja yhteistyössä julkisen sektorin kanssa saadaan koko yhteiskunta rokotettua mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti, sanoo asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Aikataulusta ei vielä tietoa

Sairausvakuutuslain muutos sallii täyden korvauksen maksamisen koronarokotteen antamisesta työterveyshuollon järjestäjille. Korvaus olisi MTV Uutisten tietojen mukaan viiden ja kymmenen euron välillä yhtä rokoteannosta kohden.

Valtio maksaa edelleen kaikki hankittavat rokotteet. Työterveyshuollon mukaantulo ei myöskään muuta kansallisessa rokotusstrategiassa määriteltyä rokotusjärjestystä.

Rokotusten alkamisen aikataulu työterveyshuollossa on yhä epäselvä. Syynä on kaikkea muutakin rokottamista hidastava yksinkertainen syy: rokotteita ei ole saatavilla.

– Tällä hetkellähän ongelma on tämä rokotteiden saatavuus. Toki mennään sen rokotejärjestyksen mukaan, mutta työterveyshuollot ovat heti valmiina, kun työikäisten rokottaminen on ajankohtaista, Rytivaara sanoo.

Yle: Jakelu voi jättää pienimmät työterveysasemat

Suomessa on noin 1,9 miljoonaa työterveyshuollon piiriin kuuluvaa työikäistä. Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, että voivatko kaikki työterveyshuollon piirissä olevat saada rokotteen omalta työterveysasemaltaan. Syynä voivat olla Ylen mukaan myös jakelutekniset kysymykset.

Rokotteiden jakelusta päättävät jatkossakin kunnat, jotka puolestaan saavat ne sairaanhoitopiireiltä.

Kunnat voivat Ylen arvion mukaan päättää jaella niitä vain suurissa erissä, jolloin rokotteita ei välttämättä päätetä jakaa kaikista pienimmille työterveysasemille. Jakelu on sitä hitaampaa, mitä pienempiä eriä pitää pitää toimittaa terveysasemille. Luultavaa kuitenkin on, että kunnat haluavat työterveysasemilta mahdollisimman suuren avun rokotuksiin nopeuttaakseen tarvittavan rokotuskattavuuden saavuttamista.

Lue myös:

    Uusimmat