Työnantajien etujärjestö EK kertoo saaneensa isoiltakin yrityksiltä yhteydenottoja, miksei työterveyshuollosta saa heti tietoa sairastuneista työntekijöistä. Laki kieltää lääkäriä ilmoittamasta potilaansa terveystietoja työnantajalle. EK vaatii nyt tähän määräaikaista muutosta, mutta ministeriössä ei innostuta yksityisyyden suojan riisumisesta.
– Olemme saaneet yrityksiltä yhteydenottoja, että eikö työterveyshuolto voi suoraan ilmoittaa työnantajalle sairastuneesta työntekijästä, kertoo EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.
– Nykyinen lainsäädäntö ei tätä salli, mutta nythän pitäisi mahdollisimman nopeasti selvittää altistuneet ja suojata muut työntekijät. Tämähän on työsuojelukysymys.
Niin terveyskeskuksesta kuin työterveydestä menee tieto kunnan infektio- eli tartuntatautilääkärille. Hän saa henkilötiedot kaikista sairastuneista. Hän on kunnan viranomaislääkäri, jonka on lain mukaan oltava yhteydessä sairastuneen työpaikkaan – selvitettävä altistuneet ja tartuntaketjut.
Eikö tämä riitä EK:lle?
– Tiedon kulkemisessa voi olla muutamankin päivän viive, sanoo Auli Rytivaara.
– Diagnoosi voi tulla viikonloppuna tai infektiolääkäriä ei tavoiteta samana päivänä. Kyse on nimenomaan viiveestä, jota ei saisi olla lainkaan.
Piilotteleeko työntekijä tartuntaansa?
Sairastumisensa voi toki ilmoittaa myös potilas itse, vaikka tämäkään ei ole pakko. Kenenkään ei tarvitse ilmoittaa työnantajalle sairastumisensa syytä. Lääkärintodistus pitää toki toimittaa, kunhan ehtii. Lääkärintodistukseen kirjataan sairauden lääketieteellinen koodi.
Väittääkö EK, että työntekijä piilottelisi näin vakavaa sairautta pomoiltaan?
– Emme väitä, että tästä olisi kyse. Kyllä työntekijät varmasti ilmoittavat itse, jos he ymmärtävät, että kyse muiden työntekijöiden suojelemisesta. Mutta tässäkin tieto voi viipyä - ja lääkärintodistuksen voi toimittaa vaikka vasta sairausloman päätyttyä.
EK on jo neuvotellut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa poikkeuslain säätämisestä tässäkin asiassa. EK:n mukaan paras menettely olisi nyt määrätä terveyskeskus- ja työterveyslääkäreille pakottava ilmoitusvelvollisuus pandemian ajaksi.
– Me vaadimme EK:ssa, että tähän asiaan on ehdottomasti saatava muutos. Se auttaisi tartuntaketjujen jäljittämisessä heti ja nopeuttaisi näin pandemian nujertamista.
Luotetaan kansaan ja lisätään testejä
MTV Uutisten tietojen mukaan STM ei ole innostunut riisumaan lääkärien vaitioloa eikä potilaiden yksityisyydensuojaa. Samoilla linjoilla on työterveyspalveluja myyvä Terveystalo.
– Ei tässä päivien viivettä tule, korkeintaan tuntien, sanoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.
– Minusta voidaan jatkaa nykyisen lainsäädännön linjoilla infektiolääkärin kautta, mutta testausten määrää pitää lisätä. Ihmisten pitää päästä testeihin jo lievilläkin oireilla. Näin tartunnan saaneet löydetään ajoissa.
– Suomalaiset ovat rationaalista väkeä ja suurin osa työntekijöistä ilmoittaa sairauslomansa syyn työnantajalleen heti, arvioi Petri Bono.