Elinkeinoelämän keskusliitto EK esittää kriisitoimia, joilla lievennettäisiin koronan aiheuttaman sulkutilan iskua pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.
EK:n mukaan avainasemassa on, että tuet kohdistetaan oikein niitä erityisesti tarvitseville elinkelpoisille pk-työnantajille.
– Kaikkein akuutein asia on täsmätuki niille toimialoille, jotka ovat sulkutoimien kohteena maaliskuun 8. päivä lähtien. Kun joudutaan liiketoiminta sulkemaan, kiinteät kulut jatkavat juoksemistaan, kertoo EK:n pk-johtaja Petri Vuorio.
Hänen mukaansa kyse on myös palkkakustannuksista, koska nopeutettu yt-menettely on päättynyt viime vuoden lopussa.
Kiireellisimpiä täsmätukia tarvitsevia toimialoja ovat matkailu- ja ravintolatoiminnan ohella muun muassa tapahtumajärjestäjät.
Ne tarvitsevat rahoituskriteereiltään räätälöityjä tukiohjelmia. EK esittää ravintolayrittäjille ja muille sulkutoimien kohteena oleville yrityksille tukea, joka kattaisi enimmillään sata prosenttia sulkutilan aikaisista kiinteistä joustamattomista kustannuksista.
EK esittää takautuvaa tappiontasausta
Toinen EK:n ehdotus on, että yritysten kustannustuen kolmatta rahoituskierrosta on aikaistettava siten, että haku saadaan avattua maaliskuun aikana. Perjantaina päättyi rahoituskierros kaksi. Varatusta rahoituksesta jäi käyttämättä 400 miljoonaa euroa.
EK:n mukaan liikevaihdon laskukriteeri tulee alentaa 20 prosenttiin ja kiinteiden kustannusten omavastuuta on laskettava.
– Näyttää jo selvältä, että tarvitaan myös kustannustuki neljää, Vuorio sanoo. Kolmanneksi EK:n viisikohtaisessa ohjelmassa ehdotetaan myös määräaikaista alennusta arvonlisäveroon niin, että 10 ja 14 prosentin verokannat laskettaisiin 5 prosenttiin siinä vaiheessa, kun yritystoiminta taas avautuu.
Järjestö esittää myös takautuvaa tappiontasausta siten, että yritys voisi saada vuonna 2021 veronpalautusta vuoden 2020 tappioidensa perusteella. Vastaava järjestelmä on jo käytössä Norjassa.