Hallitus päätti tänään valmistella esityksen eduskunnalle arvonlisäverojen takaisinlainaamisesta yrityksille alkuvuoden 2020 osalta.
Tarkoituksena on, että verottaja maksaa alkuvuoden alvit yrityksille ja yritykset maksavat ne myöhemmin takaisin. Esimerkiksi Suomen Yrittäjät on aiemmin puhunut kyseisen ratkaisun puolesta.
Ehtona on, että palautetut ja lykätyt arvonlisäverot maksettaisiin takaisin valtiolle kahden vuoden aikana. Kyseessä on siis yrityksille kohdistuva laina, jossa yritykset voisivat lainata jo tilittämiään alv-veroja.
Lisäksi hallitus linjasi valmistelusta, jossa sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden kotimaisille ja EU-alueen suojavarustehankinnoille asetetaan nollaverokanta.
Hallitus keskusteli myös Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämien yritystukien kehittämisestä. Hallitus päätti jatkovalmistelusta, jossa näitä tukia kehitetään vastaamaan paremmin yritysten talousvaikeuksiin koronavirusepidemiasta johtuen.
Tavoitteena on, että myönnettäviä tukia voitaisiin kohdentaa kehittämistoiminnan osana nykyistä enemmän yritysten kiinteisiin kuluihin. Yritystoiminnan kehittäminen säilyy kuitenkin edelleen yhtenä kriteerinä tukien myöntämisessä.
Hallitus päätti neuvottelussaan myös lähettää lausuntokierrokselle lainsäädäntömuutoksen väylämaksulain väliaikaisesta muuttamisesta. Väylämaksujen kantaminen lopetettaisiin loppuvuoden 2020 ajaksi, ja alkuvuodesta kerätyt maksut palautettaisiin.
Säästöä kuljetuksista
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vahvistaa Twitterissä, että Suomi aikoo poistaa väylämaksut tältä vuodelta, minkä toivotaan laskevan elinkeinoelämän kuljetuskustannuksia.
– Hallituksessa sovittiin, että valmistelen väylämaksujen poistamisen vuodelta 2020. Näin tuemme Suomelle elintärkeitä merikuljetuksia. Kun kuljetusten kulut laskevat, elvytys kohdentuu koko suomalaiseen elinkeinoelämään, Harakka kirjoittaa.
– Väylämaksun poisto keventää osaltaan vientiteollisuuden kustannusrakennetta. Vaikeuksien keskelläkin varmistamme vakaat näkymät ja kannustamme investointeihin, Harakka jatkaa.
Hallitus neuvotteli Säätytalossa alkuiltapäivästä asti siitä, miten koronakriisin takia myönnettäviä yritystukia pitäisi muuttaa.
Erityisesti Business Finlandin kehitystukia on arvosteltu, koska niitä on mennyt myös sellaisille yrityksille, jotka tukea eivät välttämättä tarvitsisi.
Sen sijaan ravintola-alalle ei ole vielä omaa tukipakettiaan tullut.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli hallitukselle tänään sitä, miten ravintoloita tuettaisiin. Haatainen haluaa päätöksen ravintolatuesta nopeasti, koska päätös ravintoloiden sulkemisesta tehtiin jo kolme viikkoa sitten.
Eduskunta on edellyttänyt, että myös ravintoloita tuetaan koronakriisissä. Poikkeusolot koettelevat erityisesti ravintola-alaa.
Vielä tänään tätä tukipäätöstä ei tehty. Esillä on ollut 150 miljoonan euron tukipotti ravintola-alalle, mutta tämän potin kokoa on paljoksuttu ainakin keskustan riveissä.
Hallitus sai neuvottelussaan tänään selvityksen ravintola-alan tilanteesta. Hallitus kävi evästyskeskustelun ravintoloiden sulkemisesta johtuvien tappioiden kompensoimisesta.
– Valmistelu jatkuu ravintoloiden osalta mallilla, jossa tukea suunnataan ravintoloiden kiinteiden kulujen kompensoimiseen sekä henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen. Lakiesitys tästä annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.