Helteet voivat olla koiralle rankkoja – tarkkaile huolestuttavia merkkejä: "Sitten on jo kiire"

7:47imgMitä koiranomistajan kannattaa muistaa kuumilla keleillä? Uutisaamun vieraana Kaisa Metteri-Gold Kennelliitosta.
Julkaistu 29.06.2021 10:56

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Kuumat kelit verottavat koiran jaksamista. Koiranomistajan kannattaakin tarkkailla koiran vointia ja varmistaa pääsy varjoon.

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu, mikä tarkoittaa sitä, että koiranomistajan tulee tarkkailla oman lemmikin vointia kuumilla keleillä. Uutisaamussa vieraillut Kaisa Metteri-Gold, jalostustieteellisen toimikunnan esittelijä-sihteeri Kennelliitosta, muistuttaa, että etenkin vanhoille koirille helteet voivat olla todella rankkoja.

Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat HESYn mukaan lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut sekä vanhat, ylipainoiset ja sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät lemmikit.

– Varmasti on roduittainkin eroja siinä, miten toiset kestävät, mutta enemmänkin yksilöeroja. Saman rodunkin sisällä voi olla koirat, jotka nauttivat ja viihtyvät hyvinkin, ja toiset, jotka eivät kestä lainkaan, Metter-Gold puolestaan muistuttaa.

Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"

Älä sorru kahvitaukovirheeseen

Mitä koiranomistajan pitäisi erityisesti ottaa huomioon nyt, kun lämmintä piisaa? Metteri-Gold muistuttaa, että koiralla tulee olla aina mahdollisuus päästä varjoon. 

– [Pitää] Huomioida myös se, että jos ne eivät itse ymmärrä sinne varjoon hakeutua, niin aina välillä [on hyvä] viedä ja siirtää se koira sinne varjoon. Ja matkustaessa huomioida se, että autossa on riittävän viileä ja ilma kulkee.

Metteri-Gold varoittelee myös tekemästä "kahvitaukovirhettä".

– Sinne autoon ei kyllä saisi sitä koiraa jättää, ei kauppareissun ajaksi, ei kahvitauon ajaksi. Kenelläkään ei tule varmaan mieleen jättää vauvaa tai pientä lasta hetkeksi autoon, kun poistuu eli sama juttu koirien kanssa.

Lue myös: Kuuma auto on lemmikin surmanloukku – ilmoituksia satelee ilmojen lämmetessä: "Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että..."

Mieluummin viileä metsä kuin kuuma asfaltti

Metteri-Gold muistuttaa myös, että koiran lenkitys on syytä hoitaa aamuvarhaisella tai iltamyöhällä päivän kuumimpia hetkiä vältellen.

– Ja välttää siellä asfaltilla ja kaduilla kulkemista, enemmänkin siellä metsän siimeksessä, jos sellainen mahdollisuus on.

Kuuma asfaltti voi nimittäin polttaa koiran tassuja.

– Kukaan ei halua siellä paljain jaloin kävellä, saati sitten koira, jolla ei ole kenkiä suojana.

Lue myös: Pidä huoli koirasi tassuista kovilla helteillä! Tämä kuva todistaa, millaista jälkeä kuuma asfaltti saa aikaiseksi: "Voi aiheuttaa jopa ensimmäisen tai toisen asteen palovammoja"

Tarkkaile lämpöhalvauksen oireita koiralla – "Sitten on jo kiire"

Vaikka koira kovasti haluaisi "lukemaan uutisia" lenkille, pitkä lenkki kuumalla kelillä voi salakavalasti nostaa koiran ruumiinlämpötilaa.

– Ne eivät aina ymmärrä omaa parastaan tässä asiassa, Metteri-Gold huomauttaa.

Omistajan tulee tarkkailla mahdollisia lämpöhalvauksen oireita.

– Ne eivät juurikaan reagoi ja liiku, tietenkin se läähättäminen, mutta kuumalla kelillä toki läähättää muutenkin, jalat eivät enää kanna, jotkut saattavat alkaa oksentelemaan, sitten on jo kiire saada viilennettyä, Metteri-Gold listaa.

Kotihoidolla koiraa voi saada viilennettyä, jos koira vain on tajuissaan.

– Jos näyttää siltä, että koira menettää jo tajuntansa, ja esimerkiksi oksentaa tosi rajusti, niin sitten kyllä kannattaa jo kiirehtiä eläinlääkärille.

Entä onko viilennystuotteista hyötyä? Mitä haittaa on koiran jatkuvasti kosteasta turkista? Jatkuuko koronapandemian aiheuttama koirabuumi? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Vietkö koiran uimaan? Nämä ovat sinilevämyrkytyksen oireet – muista myös "hot spotin" vaara

Lue myös: "Kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille" – nämä vaaranpaikat uhkaavat lemmikkiä kesällä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat