MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelut jatkuvat kello 14. Neuvotteluja käydään tänäänkin etäyhteyksien välityksellä. Työnantajat haluaisivat poistaa eläkeputken ja työntekijät haluavat, että poisto korvattaisiin riittävästi.
MTV Uutisten tietojen mukaan isot kysymykset ovat neuvotteluissa edelleen auki.
Työnantajat haluavat oikeuden eläkeputkeen eli ansiosidonnaisen lisäpäiviin pois. Työntekijäjärjestöt voivat hyväksyä poiston, jos saavat riittävästi vastapainoa. Työntekijät haluavat esimerkiksi parempaa muutosturvaa iäkkäämmille työntekijöille irtisanomistilanteissa.
Neuvotteluja käyvät työnantajien keskusjärjestö EK, Kuntatyönantajat sekä palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava.
Hallitus ei syksyn budjettiriihessään tehnyt päätöstä eläkeputken poistamisesta vaan antoi sen työmarkkinajärjestöjen ratkottavaksi.
Hallitus haluaa esityksen, johon sisällytetään myös esityksiä ikääntyvien työssä jaksamisen ja työkyvyn edistämiseksi sekä osaamisen varmistamiseksi.
Esillä on ollut myös esimerkiksi iäkkäämpien työntekijöiden mahdollisuudet osa-aikatyöhön.
Neuvottelujen takaraja on marraskuun loppu.
Tilanne vaikea
MTV Uutisten saamien tietojen mukaan niin työnantajien kuin työntekijöiden puolella tilannetta pidetään vaikeana. Ratkaisun syntyminen voi olla tiukassa, mutta osapuolilla on yhä pyrkimys tehdä yhteinen esitys hallitukselle.
Jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse kompromissiin, hallitus tekee todennäköisesti eläkeputki-ratkaisun itse.
Hallitus on todennut, että jos järjestöt eivät saa esitystä aikaan, se linjaa itse tarvittavat toimet loppuvuoden aikana. Erityisesti keskusta on korostanut sitä, että hallituksen on toimittava itse, jos työmarkkinajärjestöt eivät ratkaisuesitystä saa aikaan.
Maanantain aikana mitataan se, onko työmarkkinajärjestöillä ennen kaikkea tahtoa päästä sopuun eläkeputkesta.
Voi lisätä työllisyyttä
Neuvottelujen kohde on virallisesti se, miten yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta nostettaisiin.
Neuvottelujen ydinkysymys on kuitenkin se, miten eläkeputki poistetaan. Taustalla on valtiovallan tavoite lisätä työllisyysastetta.
Eläkeputken poisto voisi lisätä työllisyyttä noin 10 000 työllisellä, mutta arviot työllisyysvaikutuksesta ovat vaihdelleet jonkin verran.
Eläkeputkella tarkoitetaan käytännössä sitä, että työttömyyspäivärahaa voisi saada normaalin 500 päivän lisäksi vanhuuseläkkeen alkamiseen saakka niin sanottuina lisäpäivinä.
Lisäpäivien saamiseen kuuluvat erityisesti ikään liittyvät ehdot.
Eläkeputken poisto on paha paikka palkansaajille ja hallituksessa erityisesti Sdp ja Vasemmistoliitto ovat tätä muutosta kohtaan penseitä.
Työnantajat ovat pääsääntöisesti kannattaneet eläkeputken poistoa, mutta esimerkiksi Suomen Yrittäjien syksyn Yrittäjägallupissa 35 prosenttia yrityksistä pitäisi eläkeputken ennallaan. 40 prosenttia halusi siihen muutosta.
Eläkeputki-ratkaisuja on tehty monissa yrityksissä sellaisissa tilanteissa, kun työntekijöiden määrää on ollut pakko vähentää.