Työllisyysalueille velvoite tarjota nuorille töitä, oppivelvollisuus ulotettava toisen asteen opintojen loppuun saakka, palkkatukiuudistus, ja laadunkohotus toisen asteen tutkintoihin. Muun muassa näillä keinoin STTK haluaa kampittaa sitkeää ongelmaa nimeltä nuorten pitkäaikaistyöttömyys.
– Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kymmenkertaistunut vuodesta 2007 alkaen. Suurin osa noususta on tapahtunut noin vuoden 2013 jälkeen. Huolestuttavasti nuorten pitkäaikaistyöttömyys ei ehdi nousun jälkeen laskea, vaan jää aina aiempaa korkeammalle tasolle, toteaa STTK:n ekonomisti Tom-Henrik Sirviö.
Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kasvun lisäksi myös ikään kuin syventynyt,
– Yli kaksi vuotta kestäneiden pitkäaikaistyöttömyyden jaksojen määrä on kasvanut todella nopeasti.
Lue myös: Nuorten pitkäaikaistyöttömien määrä räjähti – nämä ammatit ja alueet kovimmilla
"Nuorisotakuu ei ole onnistunut"
Nuorisotakuu ei ole selkeästi onnistunut vastaamaan pitkittyneeseen työttömyyteen, toteaa STTK:n Sirviö.
– Työtakuun kaltaista järjestelmää kuitenkin tarvittaisiin edelleen. Esimerkiksi työllisyysalueet voitaisiin velvoittaa tarjoamaan töitä, hän kertoo.
Asiantuntijan mukaan töiden tarjoamisessa voisi auttaa myös aiempaa laveammin toteutettu työllistämisen valtionyhtiö eli "Työkanava 2.0".
– Samalla työvoimapalvelujen, koulutuksen ja esimerkiksi palkkatuen kehittämisen keinoja tarvitaan.
Tässä alta voi lukea kahdeksan STTK:n ehdotusta.
Kaikille nuorille vähintään toisen asteen koulutus
"Oppivelvollisuusiän nosto vuonna 2021 käänsi vain perusasteen varassa olevien pitkäaikaistyöttömyyden laskuun. Oppivelvollisuus päättyy 18 ikävuoteen, jonka jälkeen oppimateriaalit muuttuvat maksullisiksi ja velvollisuus päättyy, vaikka opinnot olisivat kesken. Oppivelvollisuus on ulotettava koko toisen asteen opintojen ajalle. Se vähentäisi opintojen keskeyttämistä."
Nuorille takuu päästä töihin tai opintoihin
"Pitkäaikaistyöttömille nuorille on luotava aidot edellytykset elämänsä parantamiseen työn tai opintojen kautta. Työllisyysalueet on velvoitettava tarjoamaan nuorille töitä joko julkiselta puolelta tai yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa."
Valtionyhtiö työllistämään pitkäaikaistyöttömiä nuoria
"Suomessa on perustettava pitkäaikaistyöttömien ja muiden vaikeasti työllistyvien työllistymisen tueksi valtionyhtiö, joka kerryttäisi myös erityisryhmien työllistämisen vaatimaan tukeen liittyvää osaamista."
Kunnille selkeät kannustimet vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä
"Edelleen on epäselvää, tulevatko pitkäaikaistyöttömyyden aiheuttamat työttömyysturvamenot kunnille edullisemmaksi kuin työllistäminen."
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Palkkatuki nuoren siltana työsuhteeseen
"Vähintään nuorilla tulisi olla mahdollisuus saada palkkatukea ammatillisen osaamisen parantamiseen kunnissa ja kuntayhtymissä. Tavoite tulisi olla siirtymä hyvin sujuneen palkkatukijakson päätteeksi pidempään työsuhteeseen samassa työpaikassa."
Työvoimapalveluille riittävät resurssit
"Suunnitteilla olevista leikkauksista vapautuva laskennallinen säästö pitää leikkaamisen sijaan kohdistaa palvelujen parantamiseen."
Nuorille pitkäaikaistyöttömille omat palvelut ja rakenteet
"Riittävää resursointia ja monialaisia nuorille pitkäaikaistyöttömille suunniteltuja palveluprosesseja."
Toisen asteen tutkintojen työllistävyyteen ja laatuun panostettava
"Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus nuorista pitkäaikaistyöttömistä on suuri. Tämä herättää kysymyksen erityisesti tiettyjen tutkintojen työllistävyydestä ja laadusta."