Virva Paakkinen, 25, eli parisuhteessa päihderiippuvaisen miehen kanssa. Pian hänestä itsestään tuli läheisriippuvainen, joka heräsi tilanteen vakavuuteen vasta menetettyään elämänilonsa.
Tuttu haju leijui jälleen perheen yhteisessä autossa. Pelko ja pettymys valtasivat Virvan kehon. Hän alkoi tutkia autoa peläten pahinta.
Virva tiesi mitä etsiä. Pian auton takaluukusta löytyikin kannabispussi.
Vuosi sitten solmittu sopimus miehen päihteettömyydestä ei ollut pitänyt. Uunituore äiti oli shokissa.
– Oli mulla ollut aavistuksia asiasta, mutta en halunnut uskoa sitä. Toivoin aina parasta.
Lue myös: Kun Nadja Mäkinen heräsi alasti solariumista, hän tajusi asioiden olevan huonosti: 14-vuotiaana alkoholiin rakastunut perheenäiti varjeli kulissejaan yli 20 vuotta – "Häpesin ja inhosin itseäni"
”Hoidan tuon kuntoon”
Virva tapasi miehensä 20-vuotiaana. Pian pari muutti yhteen, meni kihloihin ja odotti ensimmäistä lastaan. Virva tiesi alusta alkaen miehensä päihderiippuvuudesta. Hän kuitenkin uskoi, että saisi pelastettua miehen.
– Moni ei lähtisi suhteeseen riippuvaisen kanssa. Ajattelin kuitenkin, että kyllä tästä selvitään yhdessä, ja että hoidan tuon kuntoon.
Noin vuoden ajan elämä menikin paremmin. Mies pysyi kuivilla, eikä retkahtamisia juurikaan ollut.
Kaikki alkoi kuitenkin luisua jälleen huonompaan suuntaan, kun Virva tuli raskaaksi.
Viha purkautui vauvaan
Kun autosta löytyi kannabispussi, perheen esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen. Virva ei antanut miehelleen lähtöpasseja, vaikka luottamus oli petetty. Sen sijaan hän tarrautui mieheen entistä kovemmin.
– Koko elämäni alkoi pyöriä miehen ympärillä ja unohdin täysin itseni. Eristäydyin kotiin, enkä käynyt enää missään. Yritin kontrolloida ja hallita miestä.
Virva alkoi myös valehdella läheisilleen, jotta perheen kaksoiselämä ei paljastuisi. Tuore äiti piti perheen kulisseja pystyssä viimeisillä voimillaan.
Neuvolassa kehuttiin perheen näyttävän onnelliselta, vaikka Virva oli juuri pyyhkinyt kyyneleet poskiltaan. Kun miestä ei näkynyt päiviin, Virva valvoi yöt soitellen perään. Lopuksi hän purki turhautumistaan vauvaan.
– Meillä oli todella helppo lapsi, mutta jos hän joskus itki, niin vedin siitä heti raivarit. Siinä kohtaa minulla ei ollut työkaluja hoitaa itseäni.
”Jaksanko enää elää?”
Ahdistus, suru, pelko, viha – lopuksi tunteettomuus. Tunteet olivat riepotelleet Virvaa laidasta laitaan koko vauvavuoden.
Virva ja mies veivät vauvan hoitoon päästäkseen tuttaviensa häihin kaksin. Virva odotti ihanaa ja romanttista viikonloppua.
Kun mies ei taaskaan pysynyt kuivin suin, Virva vetäytyi yksin hotellihuoneeseen. Hän oli väsynyt turhiin lupauksiin ja ainaisiin pettymyksiin. Tämän oli loputtava.
– Mikään ei tuntunut enää miltään. Ajattelin, että jaksanko enää edes elää.
Virva ei kuitenkaan vahingoittanut itseään. Ajatus siitä, että oma lapsi jäisi yksin maailmaan sai hänet pitämään elämän syrjästä kiinni. Virva tajusi tuolloin, että on läheisriippuvainen ja tarvitsee apua.
– Puhutaan paljon, että päihderiippuvaisen pitää löytää se oma pohja, jotta lähtee hoitamaan itseään. Sama se on läheisriippuvaisella, Virva muistelee omaa pohjaansa hotellihuoneessa.
”Tarvitsen itse apua”
Pian häissä tapahtuneen välikohtauksen jälkeen, Virva haki apua avopäihdehoidosta.
– Menin sinne, jotta voisin saada miehelleni apua, mutta huomasin, että tarvitsen itse apua. Tajusin, että olen yhtä lailla käyttäytynyt huonosti ja pakottanut muut ihmiset käyttäytymään niin kuin itse haluan. Minäkin olin sairastunut.
Läheisriippuvuus on hankalasti määriteltävissä, koska sen oireet vaihtelevat yksilöittäin. Yksi asia yhdistää usein läheisriippuvaisia: tukijan rooli. Myös Virva oli halunnut tukea miestään ja "hoitaa hänet kuntoon". Niin paljon, että kadotti lopulta itsensä.
Virva liittyi läheisten ohjattuun vertaistukiryhmään, josta hän sai voimaa kääntää huomionsa miehestä omaan itseensä.
– Aloin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan pohtia sitä, kuka minä olen ja mitä haluan elämältä.
Vertaisten tuella Virva teki päätöksen. Jos miehen päihteiden käyttö ei lopu vuoden loppuun, parin on erottava. Hän päätti, että ei enää pelkää sitä, mitä miehelle käy ilman häntä.
Seuraavana vuonna Virva asui jo kaksin lapsen kanssa.
”Elämäni paras päätös”
Nykyään Virva työskentelee läheis- ja päihdeohjaajana Kauhajoen avopäihdeklinikalla. Virva ja ex-mies elävät erillään ja ovat hyvissä väleissä. Kummatkin ovat päässeet askeleen eteenpäin riippuvuuksiensa hoidossa.
– Nyt pystyn elämään rauhallista ja tasapainoista elämää ja olemaan hyvä ja turvallinen äiti. Ero ja hoitoon hakeutuminen olivat elämäni parhaat päätökset. Ilman sitä en olisi saanut tutustua itseeni.
Virva ei halua kannustaa eroon, vaikka hänen kohdallaan se olikin oikea vaihtoehto. Tärkeintä on, että ei hukkaa itseään holhotessa päihderiippuvaista.
– Se on todella tärkeää, että läheisriippuvainen hoitaa myös itseään. Kun minulla elämä alkoi tuntumaan hyvältä, myös ex-mieheni näki sen eron. Hän sanoi, että se on ollut yksi syy hänen raitistumiseensa.