Elinsiirtoa odottavia kuolee joka vuosi – näin sinä voit auttaa

Vuodenvaihteessa Suomessa odotti uutta elintä yli 500 ihmistä. Joka vuosi viisi–kymmenen prosenttia jonossa olevista menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydy ajoissa. Nyt ajetaan lakimuutosta, joka helpottaisi munuaisen saamista elävältä luovuttajalta.

Suomessa tehtiin viime vuonna kaikkiaan 374 elinsiirtoa. On todennäköisempää, että tarvitsee itse elinsiirron vakavan sairauden hoitoon kuin että päätyy itse elinluovuttajaksi. Silti on tärkeää muodostaa kantansa myös jälkimmäisen vaihtoehdon varalta.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt.

– Paperinen elinluovutuskortti on edelleen hyvä tapa ilmaista elinluovutustahtonsa. Se kertoo kannan selvästi myös omaisille, sillä lääkärit keskustelevat mahdollisin elinluovuttajan mielipiteestä hänen omaistensa kanssa, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa sanoo.

– Omaisen on vaikea vastata kysymykseen läheisen elinluovutustahdosta, jos siitä ei ole kotona puhuttu. Omaan tahtoonsa vedoten he (omaiset) eivät kuitenkaan lain mukaan voi estää elinluovutusta, Inomaa jatkaa.

Paitsi elinluovutuskortilla ja läheisten kanssa puhumalla, mielipiteensä voi tuoda esiin kaikista sovelluskaupoista ilmaiseksi ladattavalla Elinluovutus-sovelluksella sekä kirjaamalla kantansa Omakanta-palveluun. Omakannasta tieto kulkee kuitenkin vasta osaan hoitoyksiköistä.

Inomaa kehottaa jokaista miettimään omaa suhtautumista elinluovutukseen.

– Tarvitsetko itse elimiäsi kuolemasi jälkeen? Haluatko käyttää viimeisen mahdollisuuden tehdä hyvää? Voisiko jonkun muun ihmisen elämän jatkuminen tuoda vaikeassa tilanteessa lohtua läheisillesi?

Tiesitkö?

  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta
  • Munuaistensiirtojen jälkeen Suomessa tehtiin viime vuonna eniten maksansiirtoja (63), sydämensiirtoja (26), keuhkonsiirtoja (24) ja haimansiirtoja (21)

Munuaisen voi saada elävältäkin

Eniten Suomessa tehtiin viime vuonna munuaisensiirtoja. Niitä oli kaikkiaan 240. Uutta munuaista odottaa jatkuvasti yli 400 ihmistä dialyysihoidossa.

Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta oli viime vuonna 29. Lakia on tulkittu tiukasti, ja luovutus on ollut mahdollista vain samassa osoitteessa asuvalta lähiomaiselta.

Munuais- ja maksaliitto on mukana ajamassa lakimuutosta, jonka avulla munuaisensiirtojen määrää voitaisiin nostaa. Lakimuutos tullee eduskunnan käsittelyyn kevään aikana.

– Tavoitteenamme on, että luovuttajana voisi toimia myös kaukaisempi sukulainen tai esimerkiksi ystävä. Saamme yhteydenottoja munuaisensiirtoa odottavilta, joiden läheinen olisi halukas toimimaan luovuttajana, mutta lain mukaan se ei ole ollut mahdollista, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

– Munuaisen elävän luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä painostusta.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lääkäri: Munuaistauti saattaa olla täysin oireeton

Erikoislääkäri Agneta Ekstrand kertoi Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015, että ihmisellä voi olla hyvinkin huono munuaistoiminta ennen kuin hän rupeaa voimaan huonosti ja hakeutuu lääkäriin. Joskus turvotus on ainoa oire, joka kielii sairaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat