Elokapina saa osoittaa tänään mieltään Eduskuntatalon portailla töhryiskusta huolimatta

Eduskunnan turvallisuusjohtajan mukaan kynnys mielenosoitusten kieltämiseen on korkea, eikä keskusteluja mielenosoituksen siirtämisestä ole käyty.

Elokapina järjestää tänään mielenosoituksen Helsingissä. 

Mielenosoitus alkaa kello 16 Senaatintorilla, josta marssi kohti Eduskuntataloa lähtee liikkeelle kello 17. Kaksi muuta mielenosoituskulkuetta lähtevät Dallapénpuistosta ja Itämerentorilta kello 16.45.

Mielenosoituksen on tarkoitus olla Eduskuntatalon portailla kello 18. Mielenosoitukseen odotetaan osallistuvan yli 800 ihmistä, Elokapina kertoo tiedotteessa.

Poliisi valvoo mielenosoitusta normaaliin tapaan ja suosittelee varaamaan aikaan keskustassa liikkuessa.

Kansanedustajia tiedotettu

Kansanedustajia on tiedotettu mielenosoituksesta, ilmenee MTV Uutisten näkemästä viestistä.

Viestissä kerrotaan, mielenosoituksen aiheena on "Valtion lakkautettava ympäristölle haitalliset yritystuet" ja järjestäjänä on ympäristöliike Elokapina. Myös Helsingin poliisi kertoi eilen saaneensa tiedon mielenosoituksesta julkisista lähteistä.

Mielenosoituksen järjestäminen Eduskuntatalolla on herättänyt ihmetystä, sillä Elokapina ja ruotsalainen Återställ våtmarker -aktivistiryhmä töhrivät talon julkisivua punaisella maalilla keskiviikkoaamuna.

Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen, jossa vaaditaan hallitusta aloittamaan toimet Elokapinan mielenosoitusten kieltämiseksi kokonaan. Aittakumpu on pitänyt aihetta esillä myös aikaisemmin.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho otti asiaan kantaa heti töhrimisen jälkeen. Hänen mukaansa normaalin mielenosoitusoikeuden ylittävistä teoista, kuten liikenteen häirinnästä, on ollut tähän asti melko lieviä seurauksia.

Kulkua Eduskuntatalon portaille hän ei kuitenkaan lähtisi rajoittamaan kevein perustein.

– Kynnys lähteä jollain tavoin rajoittamaan ihmisten oikeutta kulkea eduskunnan portailla on varmasti aika korkea, Halla-aho totesi.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan eduskuntaa on tiedotettu perjantain mielenosoituksesta, mutta mitään keskusteluja sen aloituspaikan siirtämisestä pois Eduskuntatalon portailta ei ole käyty.

– Tässä voi sanoa sen, mikä on tullut puhemiehenkin lausunnoissa esille, että eduskunta ei mielellään rajoita mielenosoitusoikeutta, Rauhio toteaa puhelimessa.

Elokapinan tiedotteen mukaan mielenosoittajat marssivat Senaatintorilta kohti Eduskuntataloa, jossa alkaa "katublokki" kello 18. 

Lue myös:

    Uusimmat