Elokuvasäätiön entinen toimitusjohtaja: "Meillä on elokuva-ala, joka ei ole ollut kiinnostunut naisten kyvykkyydestä"

9:00img
Julkaistu 21.03.2018 08:05
Toimittajan kuva

Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Suomen elokuvasäätiön entinen toimitusjohtaja Irina Krohn kertoi Huomenta Suomessa, että suomalainen elokuva-ala on kiinnostuneempi naisen alastomuudesta kuin taidoista.

Maanantaina 19. maaliskuuta Yle julkaisi artikkelin, jossa useat naisnäyttelijät kertovat elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen käyttämistä erikoisista kuvausmetodeista, jotka ovat pahimmillaan olleet nöyryyttäviä, alistavia sekä sadistisia. 

Suomen elokuvasäätiön vuosien 2006-2016 toimitusjohtaja Irina Krohn vieraili keskiviikkona 21. maaliskuuta Huomenta Suomessa keskustelemassa siitä, onko elokuva-alalla naisvihaa. Krohnin mukaan suomalaisten elokuvantekijöiden joukossa on henkilöitä, joiden ammattitaidossa on selkeitä puutteita.

LUE MYÖS: Elina Knihtilä kommentoi Aku Louhimieheen kohdistuneita syytöksiä: "Siinä ei ole kyse metodista, jos ihmistä kiusataan"

– Tragedia vanhemman miesohjaajien polven kanssa on se, että he ovat saaneet hirveän huonon henkilöohjauksen koulutuksen. 

Korhnin mukaan mielenkiintoista on, että monet hyvistä suomalaisista ohjaajista ovat itse taustaltaan myös näyttelijöitä. Esimerkkinä hän mainitsee Tiina LyminKari VäänäsenHeikki Kujanpään sekä Mari Rantasilan.

Krohn pohtii, että koska vanhemmalla ohjaajien sukupolvella on ollut osaltaan heikko koulutus, omalaatuiset työtavat saattavat päästä valloilleen työyhteisöissä.

– Sitten vedetään hatusta tällaisia muka-metodeja, Krohn toteaa viitaten Aku Louhimiehen ilmi tulleisiin ohjausmetodeihin. 

Ohjaaja-näyttelijä Leea Klemola vieraili Huomenta Suomessa tiistaina 20. maaliskuuta, jolloin hän kertoi että elokuva-alalla vallitsee miesten hegemonia. Krohn yhtyy mielipiteeseen ja kertoo, että hän ja Klemola perustivat aikoinaan yhdessä teatterin, jotta naiset pääsisivät näyttelemään pääosia. 

Krohn kertoo joutuneensa itsekin kohtaamaan ennakkoluuloja miesten puolelta omassa työssään. Sama ongelma pätee laajasti myös muuhun elokuva-alaan.

– Silloin kun minut valittiin elokuvasäätiön toimitusjohtajaksi, Jörn Donner kirjoitti, että toivottavasti tämä tasa-arvon tauti ei tartu. 

– Meillä on semmoinen elokuva-ala, joka ei ole ollut kiinnostunut naisten kyvykkyydestä, naisten älystä tai naisten tarinoista, mutta on hyvin kiinnostunut naisten vartaloista ja erityisesti nuorista vartaloista ja alastomuudesta. 

Katso haastattelu kokonaisuudessaan ylhäällä olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Me Too