Elokuvateatterit tuskaisina: Katsojia menetetty korona-aikana yli 8 miljoonaa – "Se on aivan järkyttävän suuri määrä"

2:41imgNäin pääkaupunkiseutu jarruttaa muiden kuntien elokuvatarjontaa. Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen: "Lanseerauskustannukset ovat kalliita"
Julkaistu 02.06.2021 19:43

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Elokuvateatterien kävijämäärät ovat pudonneet roimasti tänä vuonna. Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistisen mukaan pääkaupunkiseudun koronarajoitukset vaikuttavat koko Suomen elokuvateatterien tilanteeseen. 

Kävijämäärissä mitattuna elokuvat ovat Suomen suosituin kulttuurimuoto. Ennen koronaa vuonna 2019 elokuvissa käytiin 8,4 miljoonaa kertaa. Viime vuonna luku putosi 54 prosenttia ja se on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin. 

Suomessa on elokuvateattereita noin 120 paikkakunnalla. Koronarajoituksissa on suurta maakuntakohtaista vaihtelua.

Festivaalit ja elokuvateatterit on niputettu yhteen

Koistinen huokaisee pitkään ja kuuluvasti aloittaessaan puhumaan koronarajoituksista.

– Marraskuusta lähtien kun rajoitukset rupesivat tiukkenemaan, ollaan oltu suhteellisen tyytymättömiä niihin, Koistinen sanoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Koistisen mukaan elokuvateattereiden turvallisuutta ei ole osattu arvioida oikein.

– Sitä miten turvallisia me olemme elokuvan toimialalla, ei ole otettu huomioon. Rockfestivaaleja on kohdeltu samalla tavalla kuin elokuvateatterisalia, jossa pystytään huolehtimaan turvaväleistä, Koistinen huomauttaa.

– Olemme olleet varsin tyytymättömiä, Koistinen jatkaa.

Monilla alueilla on kuitenkin nyt avattu elokuvateatterien toimintaa vapaammaksi. Joillakin alueilla asiakasmäärä ei enää ole rajoittava tekijä.

– Vaikeimpia paikkoja ovat leviämisalueiden teattereiden rajoitukset.

"Tiukat paikat on jokaisella"

Alkuvuoden ja kevään katsojaluvut puhuvat karua kieltä.

– Olemme 92 prosenttia viime vuoden kävijöitä jäljessä. Kaiken kaikkiaan tämä 15 kuukautta, mitä koronasta on kärsitty, olemme sinä aikana menettäneet yli kahdeksan miljoonaa katsojaa. Se on aivan järkyttävän suuri määrä millä tahansa toimialalla.

Alalla on sinnitelty eteenpäin ja jotkut teatterit ovat järjestäneet esityksiä pienemmille ryhmille, kuten esimerkiksi kuudelle hengelle, vain tarjotakseen asiakkaille palvelua.

Koistisen mukaan tilanteessa selviytyminen on riippunut esimerkiksi siitä, kuinka paljon tiloihin on investoitu ja millaiset tilat teatteri omistaa.

Osa alan toimijoista on luovuttanut.

– Kyllä tiukat paikat on jokaisella. Meillä on tiedossa muutama elokuvateatteri, joiden toiminta on loppunut, mutta ne ovat saaneet uusia jatkajia.

Pääkaupunkiseudun tilanne vaikuttaa koko maahan

Elokuvia on kuitenkin tehty myös korona-aikana ja moni elokuva odottaa nyt ensi-iltaansa.

– Pääasiassa pääkaupunkiseudun rajoitus kymmenestä henkilöstä (sisätiloissa) vaikuttaa uusien elokuvien markkinoille tuloon. Pääkaupunkiseutu on niin merkittävä markkina, että se vaikuttaa koko maan elokuvatarjontaan. Sitten kun pääkaupunkiseutu on auki, niin elokuvia tulee enemmän markkinoille.

– Elokuvien lanseerauskustannukset ovat aika kalliita. Esimerkiksi kotimaakuntaani Pohjois-Karjalaa varten ei lanseerata Bondia.

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat