Suomen kalleimman elokuvan tuottaja, liikemies Pekka Pirttiniemi on epäiltynä raskaan luokan rikoksista keskusrikospoliisin tutkimassa jättimäisessä taiderikosvyyhdissä.
45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan KRP epäilee Pirttiniemeä törkeistä petoksista, väärennyksistä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta viime vuosien aikana. Rikosnimikkeet ja niiden määrä täsmentyvät tutkinnan edetessä.
Pirttiniemen epäillään välittäneen yritystensä nimissä väärennettyjä tauluja ja tehneen väärennöksistä myös itse suoria kauppoja. Huomattava osa epäillyistä väärennöksistä on ollut venäläistä taidetta.
45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan esitutkinnassa on selvitetty muun muassa Pirttiniemen eri yritysten välisiä rahansiirtoja ja lainauksia.
Pirttiniemi oli maaliskuussa vangittuna useita viikkoja todennäköisin syin epäiltynä rikoksista. Jutun esitutkinta on yhä kesken, ja se jatkuu ensi vuoden puolelle. Pirttiniemi kiistää kaikki rikosepäilyt.
Kuningas Nalin tarina Suomen kallein
Pekka Pirttiniemi on jo vuosikausia tehnyt julkisuudelta piilossa intialaiseen hindueepokseen perustuvaa animaatiosatua prinssistä ja prinsessasta. Elokuvahankkeen budjetiksi on ilmoitettu 11,5 miljoonaa euroa. Valmistuessaan se olisi Suomen elokuvahistorian kallein tuotanto.
Pirttiniemen elokuvayhtiö Osmo Production Oy on saanut tietokoneanimaatiolle Elokuvasäätiön maksimituen, 800 000 euroa.
The Legend of King Nal - eli Kuningas Nalin tarinan projekti sai alkunsa jo yli kymmenen vuotta sitten. Pirttiniemi on sittemmin lehtihaastattelussa kertonut elokuvan tuotantoa olevan muun muassa Intiassa, Serbiassa ja Liettuassa.
Viime joulukuussa Pirttiniemi antoi Helsingin Sanomille laajan haastattelun. Siinä hän totesi, että omista firmoista on lainattu suurelokuvaan noin puolet budjetista. Pirttiniemi lupasi haastattelussa elokuvan valmistuvan tänä vuonna.
Mutkia on kuitenkin tullut matkaan, eikä elokuva vieläkään valmistu. Nyt tilanne on Pirttiniemen mukaan se, että elokuvasta on valmiina 60-70 prosenttia.
Elokuvasäätiö on myöntänyt hankkeelle ensimmäisen kehittämistuen jo 2007 ja varsinainen tuotantotuki tuli 2011.
45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan Elokuvasäätiössä onkin ryhdytty kyselemään hankkeen perään. Pirttiniemeltä on haluttu selvityksiä tuotannon edistymisestä.
Elokuvasäätiö on itsenäisesti toimiva yksityisoikeudellinen säätiö. Sen tukitoiminta on opetus- ja kulttuuriministeriön tulosohjauksessa. Viime vuonna elokuvasäätiö sai ministeriöltä määrärahoja yli 26 miljoonaa euroa.
Taidegalleria epäilyjen keskiössä
Suomen suurimman taiderikosvyyhdin epäilyt ulottuvat 2000-luvun alkuvuosiin asti. Epäilyjen keskiössä on helsinkiläinen taidegalleria.
45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee, että suuri osa gallerian liikevaihdosta on tullut väärennetyistä tauluista.
Gallerian omistaja ja hänen avopuolisonsa ovat Pekka Pirttiniemen lisäksi jutun pääepäiltyjä. Pirttiniemen yritysten epäillään välittäneen gallerialle taideväärennöksiä. Galleria on myynyt niitä nimissään eteenpäin tunnettujen kansainvälisten taitelijoiden tekeminä arvotauluina. Koko vyyhdissä poliisin esitutkinnan kohteena on kaikkiaan toistasataa epäiltyä väärennöstä.
Kauppatapahtumia on tutkinnassa kymmeniä. Taulukaupoissa on käytetty monenlaisia erehdyttämistoimia, muun muassa erittäin taitavasti tekaistuja taulujen historia- ja omistustietoja. Rikoksista epäillyt ovat poliisin mukaan saaneet yhteensä 15 miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi epäilee, että merkittävä osa kokonaissummasta on kanavoitunut Pirttiniemelle tai hänen edustamilleen yhtiöille. Epäilty rikosvahinko on taiderikollisuuden tutkinnan suurimpia koko Euroopassa.
Epäiltyjä vyyhdissä on kaikkiaan toistakymmentä. Poliisi tutkii jutussa myös törkeitä rahanpesuepäilyjä. Pirttiniemi ei ole epäiltynä rahanpesusta.
Suurin kauppa yli 2 miljoonaa
Taiderikosvyyhdissä on asianomistajia eli epäiltyjä huijatuksi tulleita useita. Eniten rahaa on epäilyjen mukaan menettänyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva talouselämän vaikuttaja ja taiteenkerääjä.
Hän on sijoittanut epäiltyihin väärennöksiin yli 10 miljoonaa euroa. Kyseinen asianomistaja maksoi muun muassa ranskalaisen taidemaalarin Fernand Flegerin työstä Suomen oloissa ennätykselliset 2,2 miljoonaa euroa. Krp epäilee, että kyseinen taulu on väärennös.