Elon Musk on muuttunut avoimen puoluepoliittiseksi hahmoksi

Muskin omistama viestipalvelu X on muuttunut yhä vahvemmin oikeiston suosimaksi alustaksi.

Jos on avannut viime aikoina viestipalvelu X:n (entinen Twitter), on yksi ensimmäisistä käyttäjälle tarjotuista julkaisuista ollut tavallisesti palvelun omistajan, miljardööri Elon Muskin. Usein nämä viestit ovat olleet avoimen poliittisia ja ilmaisseet joko suoraan tai epäsuorasti tukea Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaalle Donald Trumpille.

Aikoinaan melko epäpoliittisesta Muskista on kuoriutunut avoin Trumpin kannattaja sen jälkeen, kun ex-presidentti yritettiin heinäkuussa salamurhata. Musk on muutenkin ryhtynyt liputtamaan avoimesti oikeiston puolesta.

Suomalaistutkijat toteavat, että Muskin muutoksessa on kyse pitkäaikaisesta prosessista.

– Nyt hän ehkä pikemminkin otti vihdoin avoimesti sen roolin, mikä hänellä on jo pitkään ollut mutta mitä hän ei ole tunnustanut, eli hänestä on tullut enemmän puoluepoliittinen hahmo tässä Trumpin salamurhayrityksen jälkeisessä ajassa, tutkijatohtori Pekka Kolehmainen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta sanoo.

– Mutta kyllähän hän on lipunut tuohon suuntaan jo hyvin pitkän aikaa. Jakanut kaikennäköisiä laitaoikeistosta kumpuavia näkemyksiä, meemejä ja tilastoja viestipalvelussaan, ja myös ennen kuin hän sen omisti.

Merkittävä vallankäyttäjä

Maailman rikkaimpiin kuuluvana ihmisenä ja johtavan viestipalvelun omistajana Musk on jo melkoinen vaikuttaja maailmanpolitiikassa.

Akatemiatutkija Matti Ylönen Helsingin yliopistosta muistuttaa, että suuryritysten johtajat vahvoina yhteiskunnallisina vaikuttajina eivät ole uusi ilmiö. Digitaaliset alustat ovat nyky-yhteiskunnan perusinfrastruktuuria, ja Musk vertautuukin esimerkiksi 1900-luvun vaihteen öljy- ja rautatieparoneihin.

– Se, miten nopeaa tämäntyyppisten alustojen nousu demokratiaamme keskeisesti vaikuttaviksi ja muovaaviksi foorumeiksi ja infrastruktuureiksi on ollut, on tietysti aika ennennäkemätöntä, Ylönen sanoo.

Some on pirstaloitunut

X:llä on satoja miljoonia käyttäjiä. Voiko palvelun omistajan avoimella politikoimisella olla vaikutusta Yhdysvaltain vaalikamppailuun?

Kolehmainen muistuttaa, että X on edelleen tietynlainen eliitin media, ei Muskin visioima kansan foorumi.

– En tiedä, onko se koskaan ollut sitä, mutta tuntuu, että se on entistä vähemmän sellainen tällä hetkellä.

Teknologiaa tutkinut viestinnän dosentti Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta sanoo, että sosiaalista mediaa kuvastaa tällä hetkellä pirstaloituminen.

– Ihmisiä on eri paikoissa, on hakeuduttu vähän tällaisiin pienempiin, ikään kuin erikoistuneempiin verkkopalveluihin.

"Kallis lelu"

X on muuttunut sekä käyttöominaisuuksiltaan että käyttäjäkunnaltaan sen jälkeen, kun Musk osti palvelun 2022. Laaksosen mukaan X:n henkilöityminen Muskiin on ollut harvinaisen voimakasta.

– Tekee jopa mieli sanoa, että hän hankki itselleen uuden ja aika kalliin lelun ja käyttää sitä aika häikäilemättömästi myös omiin tarkoituksiinsa, Laaksonen näkee.

Muskin aikakaudella moderointi on löystynyt. Palveluun on päästetty aiemmin porttikiellon saaneita toimijoita, jotka suoltavat sinne valheellista sisältöä.

Kolehmaisen mukaan monet sellaiset laitaoikeistolaiset, jotka olivat aiemmin siirtyneet Twitteristä omille pienemmille alustoilleen, ovat löytäneet takaisin Muskin X:ään.

– Monet laitaoikeiston toimijat jollain tavalla kuitenkin tunnistavat Muskissa liittolaisen.

Lue myös:

    Uusimmat