Tutkijat: Elon Muskin Starship-raketin katastrofaalinen räjähdys repi Maan ilmakehään aukon

Venäläisten tutkijoiden mukaan miljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiö raketin räjähdys repi Maan ylemmän ilmakehän ionosfääriin tilapäisesti aukon.

Tutkijoiden mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tällainen ilmakehän häiriötilanne syntyy ihmisen aiheuttaman räjähdyksen seurauksena, uutisoi Live Science.

SpaceX:n Starship-alus on kaikkien aikojen suurin ja tehokkain raketti. Viime marraskuussa suoritetulla testilennolla massiivinen raketti räjähti kahdessa osassa. 

Ensin räjähti kantoraketti, jonka jälkeen itse avaruusalus räjähti. Jälkimmäinen räjähdys oli suurempi ja se tapahtui noin 150 kilometrin korkeudessa.

Geophysical Research Letters -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan jälkimmäinen räjähdys synnytti tilapäisesti laajan reiän inosfääriin.

Useat satelliitit ja maanpäällä olevat havaintoasemat havaitsivat syntyneen häiriön. Tilanne kesti puolisen tuntia, jonka jälkeen ionosfääri palautui ennalleen, kertovat tutkijat.

Live Science huomauttaa, että ihmisen aiheuttamat aukot ionosfääriin eivät sinänsä ole uusi asia. Tutkijat ovat pitkään tienneet, että rakettipolttoaineessa olevat kemikaalit voivat reagoida yläilmakehän ionisoituneiden happiatomien kanssa samalla luoden ionosfääriin aukkoja. 

Starship-aluksen räjähdyksen tapauksessa ionosfäärin aukko syntyi kuitenkin aluksen räjähdyksen aiheuttaman paineaallon seurauksena.

Myös Starshipin ensimmäinen koelento huhtikuussa 2023 päättyi tahalliseen räjäytykseen sen jälkeen, kun koelennolla oli muun muassa ilmennyt useita moottorivikoja.

Lue myös:

    Uusimmat