Enemmistö ehdokkaista liittyisi Natoon tarvittaessa ilman Ruotsia, selviää MTV:n vaalikoneesta – "Kertoo siitä, että ehdokkaat ovat realisteja"

9:35img
MTV Uutisten vaalikone selvitti politikkojen tärkeimmät linjaerot
Julkaistu 06.03.2023 09:57
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Enemmistö MTV:n vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista katsoo, että Suomen pitää liittyä Natoon tarvittaessa ilman Ruotsia. Tänään avattuun MTV:n vaalikoneeseen on vastannut yli 1 600 ehdokasta.

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kuukausi, ja MTV:n vaalikone on auennut. Siitä selviävät poliitikkojen tärkeimmät linjaerot.

Koneeseen kerrottujen vastausten perusteella suuri osa ehdokkaista katsoo esimerkiksi, että Suomen pitää liittyä Natoon tarvittaessa ilman Ruotsia. Jokseenkin tai samaa mieltä väitteestä on hieman yli 70 prosenttia ehdokkaista.

– Se varmaan kertoo siitä, että kansanedustajaehdokkaat kautta linjan kaikissa puolueissa ovat aika realisteja. Kyllä kai tässä pikkuhiljaa alkaa valjeta sellainen tilanne, että jos Ruotsin Nato-tie jollain tavalla tukkeutuu pitkäksikin aikaa, eihän Suomi voi jäädä sitä aivan loputtomiin odottamaan, politiikan toimittaja Jari Korkki toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat olivat vastausten perusteella lähes yksimielisiä asiasta. 

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arvioi, että ehdokkaiden on helpompi kertoa aito kantansa asiaan kuin valtionjohdon, joka on tavallaan sitoutunut ”käsi kädessä Natoon” -periaatteeseen.

Lue myös: Löydä sinulle sopivin ehdokas – MTV:n vaalikone on nyt auki

Talous tärkeä teema

Toinen selvistä vaalikoneen paljastamista asioista liittyy talouteen. Ahtiainen kertoo, että enemmistö lähes kaikkien puolueiden vastaajista oli sitä mieltä, että valtion velan taittaminen olisi ensi vaalikauden peräti tärkein tehtävä.

– Tällä hetkellä demareissa ollaan niin sanotusti sordiino päällä tässä asiassa; ei haluta puhua leikkauksista eikä säästämisestä. Mutta ehdokkaissa tällaista realismia on havaittavissa.

Kannattaako vaalikoneessa huijata?

Miten rehellisiä vaalikonevastauksissa sitten ollaan? Jari Korkki muistaa tapauksen, jossa eräs ehdokas oli saanut "neronleimauksen" ja vastannut kaikkeen en osaa sanoa.

– Silloin on kaikille hyvä ja pärjää koneessa. Mutta tätä vaihtoehtoa on koneissa pyritty karsimaan. 

– Uskoisin, että enemmistö vastaa oman näkemyksen mukaan, mutta toki yksittäisillä ehdokkailla on mahdollisuus tarkistella vähän puolueen kantoja, jos on itse epävarma, Ahtiainen sanoo.

Pääset vaalikoneeseen tästä

Lue myös: Ehdokkaista 70 prosenttia pitää julkisen velan vähentämistä seuraavan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä, selviää MTV:n vaalikoneesta – vaalikone aukeaa maanantaina

Vaalikone on myös viihdettä

Vaalikone on myös viihdettä, muistutaa Korkki. 

Vaalikoneesta voi kuitenkin löytää uskonvahvistusta. Se voi kertoa uusia asioita myös itsestä.

– Samalla voi testata itseään. Sehän on suuri löytöretki itseen, jos huomaa, että ”hupsista, minähän taidan olla sitä tai tätä”, Korkki sanoo ja naurahtaa.

– Uskon, että äänestäjä, joka ei niin tarkkaan politiikkaa seuraa, voi löytää sieltä aidosti ehdokkaan, joka ei ehkä mainosta niin paljon tai ole tullut vastaan muuten. Ja voi olla, että ihmiset eivät ole niin fiksautuneita puolueisiinkaan, että sielläkin voi tulla yllätyksiä, Ahtiainen toteaa. 

Korkin mukaan valtaosalla ihmisistä ei ole fiksoitunutta puoluekantaa, joka olisi aina sama. 

– Aikoinaan professori Veri Merikoski sanoi, että liikkuva äänestäjä on ritari.

Millaisista asetelmista tämän kevään eduskuntavaalit käydään? Katso koko vaalikonekeskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalikone